PROTEST ZBOG NAPADA NA PATRIJARHA

Smisao napada kojima je patrijarh izložen u političkoj i medijskoj javnosti duboko vređa ne...

Smisao napada kojima je patrijarh izložen u političkoj i medijskoj javnosti duboko vređa ne jedino Crkvu nego i većinu naroda

Protestujemo zbog agresivne kampanje koju je deo srpskih političara i medija poveo protiv Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Irineja zbog njegovog stava da parada homoseksualaca ne treba da bude finansirana iz državnog budžeta.

Smisao napada kojima je patrijarh izložen u političkoj i medijskoj javnosti – dotle da jedan političar, deklarisani ateista, uči poglavara SPC hrišćanskom ponašanju – duboko vređa ne jedino Crkvu nego i većinu naroda.

Zabrinjava činjenica da je patrijarh napadnut u zgradi srpskog parlamenta i da se tome nije usprotivio nijedan od 250 poslanika u njemu. Takvo veličanje vrednosti koje propagira parada homoseksualaca – a to nikako nisu ljudska prava – nasuprot tradicionalnim hrišćanskim vrednostima, zabrinjava utoliko više što pokazuje kako je ideja o promeni svesti u Srbiji već preovladala unutar njene političke klase.

Nije teško uspostaviti kontinuitet između državnog komadanja Srbije, pljačkaške privatizacije, kulturnog pustošenja, bolonjske reforme visokog obrazovanja sa paradom homosekualaca. Povezanost nije samo u tome što iste ličnosti koje su podržavale navedene pogubne promene – javno zagovaraju paradu, već i u tome što su sve one inicirane iz istih centara međunarodne politke.

liturgija

U trenutku kada više od četvrtine srpskog društva živi iza margine siromaštva i kada se razara srpsko socijalno tkivo, fokusiranje pažnje na paradu homoseksualaca u srpskoj politici i medijima nije samo duboko licemerno već je u funkciji skrivanja najvećih društvenih problema.

Zbog svega toga konstatujemo da, ako trezvene reči Njegove Svetosti srpskoj političkoj i medijskoj eliti nisu bile prihvatljive, to ne znači da ga treba izložiti nipodaštavanju i uvredama. Utoliko više što je glas patrijarha Irineja o paradi homoseksualaca bio jedan od retkih u javnom prostoru koji se suprotstavlja manipulaciji i promeni svesti srpskog naroda.

Beograd 26. septembar 2014.

Kosta Čavoški

Aleksandar Ivić

Milo Lompar

Aleksandar Berček

Andrej Fajgelj

Vladimir Dimitrijević

Nikola Kusovac

Sanda Rašković Ivić

Sava Rosić

Marina i Dušan Savić

Ljubomir Kljakić

Dragomir Antonić

Željko Cvijanović

Slavoljub Kačarević

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u