RUSI PRONAŠLI LEŽIŠTA NAFTE RAVNA REZERVAMA SAUDIJSKE ARABIJE

Kontinentalni prag (šelf) Rusije je najveći izvor neistraženih rezervi na svetu, čiji su perspektivni...

Kontinentalni prag (šelf) Rusije je najveći izvor neistraženih rezervi na svetu, čiji su perspektivni resursi 13 puta veći od rezervi Severnog mora i Meksičkog zaliva zajedno

Najveća ruska državna naftna korporacija Rosnjeft uspešno je završila bušenje najsevernije arktičke bušotine na svetu Univerzitetska-1 u Karskom moru – prenela je agencija ITAR-TASS.

Pronađena je laka nafta, po kvalitetu uporediva sa Siberian Light. Rezerve resursa u prvoj zamci (geološki deo stena u kojem se nakuplja nafta) iznose više od 100 miliona tona. Da bi se pronašlo „crno zlato”, trebalo je probušiti vertikalnu bušotinu dubine 2.113 metara u Karskom moru. Dubina mora u tački bušenja iznosi 81 metar.

Po rečima predsednika Rosnjefti Igora Sečina, svi predviđani parametri su prebačeni: preliminarna procena resursne baze za gas iznosi 338 miliona kubnih metara. Nalazište sadrži ukupno 30 ovakvih „zamki”.

Rosnjeft je otvorila novu Karsku morsku provinciju, koja je nastavak šelfa najvećih naftno-gasnih struktura zapadnog Sibira.

Nova provincija, prema procenama stručnjaka, bogatija je od takvih naftno-gasnih provincija kao što su Meksički zaliv, brazilski šelf, arktički šelf Aljaske i Kanade, i uporediva je sa svom postojećom resursnom bazom Saudijske Arabije.

Kontinentalni prag (šelf) Rusije je najveći izvor neistraženih rezervi ugljovodonika na svetu, čiji su perspektivni resursi 13 puta veći od rezervi Severnog mora i Meksičkog zaliva zajedno.

„Novo nalazište u Severnom moru nazvano je „Pobeda” – rekao je prvi čovek „Rosnjefta” Igor Sečin.

Izvor Fakti, 30. 09. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u