MAJKL KIRBI NE ODUSTAJE: SRBIJA NIJE BILA NEUTRALNA U SVETSKIM RATOVIMA

Kirbi je odgovarajući na pitanje o poziciji Srbije prema aktuelnim svetskim krizama naveo da...

Kirbi je odgovarajući na pitanje o poziciji Srbije prema aktuelnim svetskim krizama naveo da je Srbija u istoriji ustajala protiv zla

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je danas da neutralnost ne znači da ne treba stati iza onog što je ispravno i podsetio je da Srbija nije bila neutralna u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Kirbi je odgovarajući na pitanje o poziciji Srbije prema aktuelnim svetskim krizama na panelu u okviru četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma, naveo da je Srbija u istoriji ustajala protiv zla.

On je kazao da su EU i NATO demokratske zajednice, koje se zalažu za poštovanje osnovnih ljudskih prava, i napomenuo da članstvo u jednoj od te dve organizacije ne podrazumeva automatski i članstvo u onoj drugoj.

Moje mišljenje je da Srbi žele da budu funkcionalna demokratija, koja poštuje ljudska prava građana, rekao je ambasador SAD.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport ocenio je da mnoge zemlje članice EU ili NATO imaju važnu ulogu u međunarodnoj bezbednosti, a da i one članice EU koje nisu u Alijansi smatraju NATO bitnim za njihovu bezbednost.

Nije naš cilj da pravimo nove podele, rekao je Devenport i dodao da će odnos sa Rusijom i za EU i za NATO biti verovatno najveći izazov.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović primetio je da postoji shvatanje da neutralnosti znači ne biti ni sa kim, ali da će koncept narednih godina biti drugačiji.

Svilanović je izrazio nadu da će Srbija pokušati da se u godinama koje dolaze angažuje sa svima.

Govoreći o dobrovoljcima u sukobima u inostranstvu, ambasador Kirbi je priznao da u terorističkim organizacijama ima dosta Amerikanaca.

„Znam da je vlada Srbije zabrinuta zbog građana koji odlaze iz ove zemlje kako u Ukrajinu, tako i na Bliski istok. Trebalo bi da na taj problem gledamo kao na šansu za saradnju naših zemalja“, rekao je Kirbi.

On je ocenio da sve zemlje regiona imaju taj problem, zbog velike nezaposlenosti, osećaja nepripadanja društvu.

To je, prema njegovim rečima, zajednički problem koji zahteva zajednički odgovor i jaču ekonomiju.

Srbija je izvoznik stabilnosti

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je danas da Srbija postaje izvoznik stabilnosti i da se na pozitivan način priključuje međunarodnoj zajednici.

Kirbi je, na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu, izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da dobro napreduje ka članstvu u EU.

„Srbija je sprovela važne reforme, 21. januara počela pristupne pregovore, u martu su održani izbori koji su omogućili sprovođenje nužnih reformi, postignut je sporazum s Prištinom, a u julu je održana zajednička vojna vežba više zemalja, među kojima i SAD i Srbije“, naveo je on.

Srbija je, prema njegovim rečima, dala veći doprinos nego ranije u mirovnim operacijama, čime sve više postaje izvoznik stabilnosti, umesto nestabilnosti.

Kirbi je podsetio da je pre 50 godina bilo uobičajeno da neka zemlja najpre postane članica NATO, a potom i EU, dok danas to nije slučaj.

„Srbija se angažuje i nadam se da ću je videti u EU jednog dana. NATO je otvoreno pitanje, ali ako Srbija bude želela da uđe u NATO, NATO će biti spreman da to razmotri“, kazao je Kirbi.

Navevši da je u nedelju učestvovao u Paradi ponosa, američki ambsador je primetio da je stekao utisak da je, uprkos velikom pristustvu policije, bilo manje netolerantnosti nego ranije.

On je upozorio na značaj borbe protiv korupcije, koja je, kako je primetio, nanela veliku štetu Ukrajini i dodao da je važno i da Srbija ne bude energetski zavisna od jedne opcije.

Kirbi je pozdravio priključenje Srbije savezu protiv Islamske države, koji predvode SAD i ocenio da Srbija počinje da na više načina doprinosi međunarodnoj stabilnosti.

Govoreći o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u, Kirbi je upozorio da neće biti lako, ali da to predstavlja ogromnu šansu i napomenuo je da pre samo desetak godina niko nije ni mogao da pomisli da bi Srbija mogla da predsedava OEBS-u.

On je ocenio da se nalazi na interesantnom mestu u današnje vreme i primetio, šaleći se, da njegovi odnosi sa ambasadorom Rusije u Srbiji nisu baš najbolji, kao što nisu ni drugde.

Kirbi je govorio na panelu na kojem je Konstanca Štelcenmuler, viši transatlantski saradnik Nemačkog Maršalovog fonda SAD predstavila u Beogradu izveštaj o transatlantskim trendovima za 2014. godinu.

Na tom panelu učestvovali su i šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport, ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Beogradski bezbednosni forum, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je okupio 450 učsnika, traje do 2. oktobra.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 30. septembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u