SAD PRIZNALE DA FINANSIRAJU PROTESTE U HONG-KONGU

TONI KARTALUČI Nadajmo se da će Kinezi shvatiti da je ovo igra uvezena spolja...

TONI KARTALUČI

Nadajmo se da će Kinezi shvatiti da je ovo igra uvezena spolja i da će se završiti rđavo ako je ne spreče na vreme

Baš kao što je u Arapskom proleću na Bliskom Istoku godinama pre obučavao, finansirao i naoružavao teroriste i kriminalne grupe, američki Stejt department priznao je da stoji iza honkonškog Occupy Central, i to preko bezbroj nevladinih organizacija.

Vašington post je objavio tekst pod naslovom Hong Kong bukti dok Kina uređuje društvo.

„Protesti brinu kineske lidere budući da oni rade na tome da pooštre kontrolu nad društvenim organizacijama koje bi mogle da prenose uticaj Zapada. Čitava kampanja ima za cilj da izoluje Kinu od subverzivnih zapadnih ideja poput demokratije i slobode govora, a pogotovo od američkih grupa koje bi mogle da promovišu ove vrednosti. Taj plan je na dugom štapu, ali se intenzivno radi na njemu otkad je na čelu Kine Ksi Đinping, posebno posle svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča nakon višemesečnih demonstracija koje je Zapad podržao.“

hongkongprotest02

RUSKE I KINESKE SUMNjE

Vašington post je takođe izvestio: „Jedan spoljnopolitički ekspert koji je insistirao na anonimnosti kao uslovu da razgovara o ovoj osetljivoj temi rekao je kako je Putin pozvao Ksija Đinpinga da bi podelili zabrinutost pred zapadnom ulogom u Ukrajini. O tim problemima se govori za vreme čajanki u Kini, ili barem tako tvrde pripadnici građanskih organizacija. ‘Veoma su zabrinuti zbog obojenih revolucija i zbog događanja u Ukrajini’, kaže šef međunarodne nevladine organizacije, delimično finansirane od Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy, NED), koju optužuju da je pomagala demonstrante na Majdanu. ‘Vaš novac dolazi od istih ljudi. Očigledno je da želite da oborite (i) Kinu.’ Na NED, posvećenu podršci promovisanju demokratskih vrednosti u inostranstvu, (kineska) vlast već dugo gleda sa sumnjom ili dozom odbojnosti. Sumnju je proširila i na fondacije Ford i Azija, kao i na Međunarodni republikanski institut i Karter centar.“

Naravno, NED, kao i sve njene filijale, poput Nacionalnog demokratskog instituta i Međunarodnog republikanskog instituta, ne „promoviše demokratiju“, već gradi neoimperijalističku mrežu organizacija koje rade u interesu Vašingtona, pre svega Volstrita, ali i Londona i Brisela.

Sam američki koncept „promovisanja demokratije“ je skandalozan, budući da je upleten u aferu globalnog nadzora, i da je, protiv volje američkog naroda, služio za počinjanje brojnih ratova, baziranih na raskrinkanim lažima. Policijske akcije u Hong-Kongu ne mogu se porediti s tim kad je militarizovana policija maltretirala ljude u gradovima poput Fergusona. „Promovisanje demokratije“ je paravan za širenje hegemonije van američkih granica, i to na štetu suvereniteta svih koji su izloženi tome, uključujući i same Amerikance.

hongkongprotest03

ŠTA JE OCCUPY CENTRAL

Slična otkrića obelodanjena su 2011. godine američkoj javnosti kada je o umešanosti u Arapsko proleće Njujork tajms pisao pod naslovom Američke grupacije pomažu arapske pobune.

„Brojne grupe i pojedinci umešani su u pobune i promene koje su zahvatile region, uključujući omladinski pokret ‘6. april’ iz Egipta, bahreinski Centar za ljudska prava, zatim Encara Kadija, omladinskog aktiviste na terenu koji je obuku i novac dobio od organizacija poput Međunarodnog republikanskog instituta, Nacionalnog demokratskog instituta i Kuće slobode (Freedom House), neprofitne organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Vašingtonu.“

Što se tiče NED, u tekstu stoji:

„Demokratski i republikanski institut su slabo povezani sa Demokratskom i Republikanskom strankom, njih je stvorio Kongres, i finansiraju se kroz NED, formiran 1983. kako bi promovisao demokratiju u zemljama u razvoju. NED prima sto miliona dolara godišnje od Kongresa. Freedom House ogroman novac prima od američke vlade, uglavnom od Stejt departmenta.“

Američki senator Džon Mekejn, proratni lobista i intervencionista, izazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina i prethodnika Ksija Đinpinga kad je 2011. objavio u Atlantiku članak pod naslovom Arapsko proleće – virus koji će zahvatiti i Moskvu i Peking. U tom članku tvrdi: „Ben Ali i Gadafi više nisu na vlasti. Asad će otići sledeće godine u ovo doba. Arapsko proleće je virus koji će napasti Moskvu i Peking.“ Mekejn se posle toga sklonio sa scene.

Obzirom na očigledno finansiranje protesta iz inostranstva, i to ne samo Arapskog proleća već i Occupy Central u Hong-Kongu, i uzimajući u obzir haos, ubistva i destabilizaciju, koje su pretrpele žrtve prethodnih američkih akcija, Occupy Central se može pokazati i u nekom drugom svetlu – kroz grupe prevarenih iskorišćene kako bi uništile sopstvene domove dok zloupotrebljavaju „demokratiju“, koju su im podmuklo nametnule korporacija kako bi uništile konkurenciju. Konkretno govoreći, ova globalna hegemonija nastoji da suzbije ponovno pojavljivanje Rusije kao globalne sile, kao i da spreči izlazak Kine na svetsku scenu.

Occupy Central i besramna eksploatacija mladih ljudi, zajedno sa svojim američkim vođstvom, su pretnja, koliko god oni tvrdili da je Peking pretnja za Hong-Kong i njegov narod. Nadajmo se da će Kinezi, kao i oni koji se ugledaju na Occupy Central, shvatiti da je ovo igra uvezena spolja i da će se završiti poput Libije, Egipta, Sirije i mnogih drugih ako je ne spreče na vreme.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

Global Research

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u