ALEKSANDAR VUČIĆ: PREDSTAVNIKE EU TRI SATA PRE MEČA UPOZORIO SAM DA SE SPREMA PROVOKACIJA

Premijer Srbije je ponovio da neće prihvatiti podeljenu krivicu u izveštaju EK Premijer Srbije...

Premijer Srbije je ponovio da neće prihvatiti podeljenu krivicu u izveštaju EK

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije bio najteža politička provokacija s tri cilja.

On smatra da je namera bila da se ponizi srpski narod, da se izazove dugoročna nestabilnost u Srbiji i na Balkanu i da se utiče na dnevnopolitičke prilike u Srbiji.

Vučić je rekao da željno iščekuje izveštaj Evropske komisije i da nikako “neće prihvatiti ocenu da su svi podjednako krivi”, dodajući da će Srbija uspeti da spreči teritorijalne pretenzije.

“Šta bi neki u EU i SAD rekli da smo mi kojim slučajem poslali navijače u Tiranu sa obeležjima velike Srbije i četničkim obeležjima. Pa, to bi bio skandal za ceo svet”, istakao je Vučić.

Premijer Srbije je ponovio da neće prihvatiti podeljenu krivicu u izveštaju EK, jer je, kako je istakao, već juče upozorio partnere Srbije iz EU na moguće provokacije.

On je dodao da je juče u Beogradu boravilo lice s obeležjima OVK.

“Bilo je jasno da su došli s namerom da provociraju domaćina”, istakao je Vučić i dodao da je očigledno da je neko hteo da uradi nešto da bi izazvao haos.

Vučić je dodao da je predstavnike EU tri sata pre meča upozorio da se sprema provokacija.

“Namera albanskih ekstremista je bila da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani”, rekao je premijer u intervjuu za svečani broj povodom 61. rođendana “Novosti”, koji će u celosti biti objavljen sutra.

Vučić je istakao da još nije nađena naprava kojom se upravljalo bespilotnom letelicom, navodeći da je, izgleda, korišćen mobilni telefon za manevrisanje i da će istražni organi utvrditi o čemu se radi.

Na novinarsko pitanje da li će incident odložiti posetu Srbiji albanskog premijera Edija Rame koja je zakazana za sledeću nedelju, Vučić je kazao da će o tome odluku doneti on lično.

Vučić je istakao i da nije bilo propusta u bezbednosnoj proceni, ali je dodao da se mora preispitati rad svih nadležnih, od Fudbalskog saveza Srbije do policije.

Na novinarske pitanje da li je incident možda namerno režiran, zbog dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju, Vučić je kazao da ne isključuje tu mogućnost.

“Što se tiče uvrede na moj račun izrečene sinoć putem medija, to je stvar za koju ću da se borim – da narod i građani imaju pravo da me opsuju i da kažu sve što žele, makar to nemalo veze sa istinom i činjenicama”, rekao je Vučić.

On je naveo da će se uvek boriti za pravo ljudi da iskazuju svoje mišljenje i iznose čak i uvrede i da “sa tim nema problema”.

Komentarišući pir albanskih ekstremista na stadionu Partizana, tokom i posle utakmice Srbija-Albanija, Vučić je rekao da su Albanci želeli da zgaze “naš ponos”.

“Sačuvali smo obraz i bandi lažnih albanskih zvaničnika koji su bili u svečnoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih. Država će preduzeti sve zakonom predviđene mere da se kazne svi počinioci za koje se utvrdi da su činili krivična dela.”

Izvor B92 15. 10. 2014.

DEMARŠ ALBANSKOM AMBASADORU

Ambasadoru Albanije u Beogradu Iljiru Bočki danas je uručen demarš zbog incidenta na sinoćnoj fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, nezvanično je potvrđeno Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Albanski ambasador je stigao danas u Ministarstvo oko 15.30 sati i tamo je proveo oko sat i po vremena.

Bočka nije želeo da daje nikakve izjave novinarima okupljenim ispred zgrade Ministarstva ni pre ni posle sastanka.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saopštenju objavljenom ranije danas ostro je osudilo jucerasnji incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, ocenjuju kao smisljenu i unapred planiranu provokaciju.

Izvor Večernje novosti, 15. 10. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u