HRVATSKI MEDIJI: HOĆE LI RUSI POSTATI VLASNICI HRVATSKE INE

Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi da blokira prodaju DEA Rusima, budući da bi novi vlasnik...

Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi da blokira prodaju DEA Rusima, budući da bi novi vlasnik automatski dobio koncesiju za proizvodnju britanske nafte i gasa

Iako se još nisu stišali ni odjeci ranijih najava Mađara da će svoj vlasnički udio u Ini prodati Rusima, MOL-ovih 49,1 posto dionica u hrvatskoj naftnoj kompaniji uskoro bi se ipak moglo naći na bubnju. Nova mogućnost prodaje MOL-ova udjela u Ini, kako neslužbeno doznajemo, otvorena je nakon što su iz MOL-a ovih dana stigli signali da je zainteresiran za preuzimanje DEA-e, kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, koja se nalazi u rukama njemačkog RVE-a.

DEA je vrijedna imovina

– Dobro je poznato da smo uvijek u DEA-i gledali vrijednu imovinu – kratko su nam u MOL-u potvrdili svoje zanimanje, dodavši kako ostaju otvoreni za razgovore.

Cijela priča oko DEA-e za Hrvatsku je zanimljiva ponajprije zbog Ine, u kojoj se vodi pravi rat MOL-a i hrvatske Vlade oko upravljanja kompanijom. Mađarima je, naime, za kupnju DEA-e potreban novac – procjene govore i preko pet milijardi eura! – pa informacije koje su proteklih dana objavljivali britanski i mađarski mediji suptilno navješćuju da bi do dijela tog novca MOL mogao doći prodajom određene imovine u svom vlasništvu.

Cijena MOL-ova paketa

Neslužbene informacije idu i dalje, pa govore da bi predmet prodaje mogao biti upravo MOL-ov paket u Ini, od čije prodaje bi, tvrde upućeni, MOL mogao skupiti dvije do tri milijarde eura.

– Ako krene u preuzimanje DEA-e, MOL-u će trebati novac. U Budimpešti Inu, zbog stalnih sukoba s hrvatskom stranom, smatraju najproblematičnijim dijelom svoje imovine, pa bi upravo ona mogla ići u prodaju – otkriva nam jedan dobro upućeni sugovornik.

Opcija prodaja

U samom MOL-u, pak, jučer nisu htjeli komentirati tvrdnje da bi se mogli odlučiti na novi pokušaj prodaje svog vlasničkog udjela u Ini.

Samo su nas kratko podsjetili da za njihov vlasnički udio u Ini postoje dvije opcije: jedna je njegovo zadržavanje, ali uz postizanje dogovora s hrvatskom stranom, dok je drugi prodaja.

U krugovima bliskim hrvatskoj Vladi, koja u Ini ima 44,8 posto dionica, kažu nam da ih iz MOL-a nisu obavijestili ni o kakvoj namjeri novog pokušaja prodaje njegova udjela u Ini.

– U MOL-u stalno pokušavaju igrati na geopolitičku kartu. Tako su prije nekoliko mjeseci u igru uvukli i Ruse. Međutim, MOL-u je Ina zadnja linija obrane jer će, ako izgube Inu, praktično ostati zatvoreni unutar Mađarske – ocjenjuje on, uvjeren da se ovdje zapravo radi o pritiscima koji iz Budimpešte dolaze na hrvatsku stranu, posebno u svjetlu dviju arbitraža pred kojima se spore MOL i Vlada.

No, pojedini naši sugovornici iz hrvatskih krugova ipak ne odbacuju mogućnost da se MOL na kraju odluči “riješiti” Ine.

– DEA bi bila dobra akvizicija – istakao je jedan naš izvor kada smo ga pitali da nam prokomentira što bi za MOL značila kupnja DEA-e i bi li Mađari zbog toga žrtvovali Inu.

Mađarski portal portfolio.hu ističe kako bi moguća kupnja DEA-e praktično udvostručila MOL-ovu proizvodnju energenata i znatno povećala rezerve nafte kojima raspolaže. Značajno bi se povećala i MOL-ova dobit.

Ruski vlasnici DEA-e

No, eventualno MOL-ovo preuzimanje DEA-e ipak je još na dugom štapu i u velikoj će mjeri ovisiti o potezima koji će se vući na geopolitičkoj šahovskoj ploči. Naime, RWE je u ožujku DEA-u za 5,1 milijardi eura odlučila prodati investitorima okupljenima oko ruskog tajkuna Mihaila Fridmana.

Iako je DEA tvrtka čije je sjedište u Hamburgu, u Njemačkoj, britanski su mediji ovih dana najavili kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo blokirati prodaju DEA-e Rusima, budući da bi novi vlasnik automatski dobio koncesiju za proizvodnju britanske nafte i plina, a zbog čega RWE mora tražiti suglasnost i od britanskih vlasti. Kao razloge za britansku nesklonost da Ruse puste u svoje energetsko dvorište, mediji navode sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Izvor Jutarnji list (Zagreb), 18. 10. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u