DžIHAD JE POČEO NA KOSOVU

DUŠAN PROROKOVIĆ Zapad je pravio državu kosovskim Albancima, da bi se tamo razvijala ideja...

DUŠAN PROROKOVIĆ

Zapad je pravio državu kosovskim Albancima, da bi se tamo razvijala ideja „svetog rata“ upravo protiv tog istog Zapada

Trebalo je da osvanu islamistički grafiti na ulazu u Visoke Dečane pa da se javnost ustalasa. Šta se dešava na Kosovu? Da li srpski manastir u Metohiji može doživeti sudbinu sirijske Malule?

Čitav niz istraživača i analitičara iz srednjoevropskih zemalja, a koji se već celu deceniju zanimaju za stanje na Kosovu i Metohiji, ostao je doskora čvrsto na stanovištu kako među Albancima nema, niti može biti bilo kakvog radikalnog islama. Sa njima se o tome uopšte nije moglo polemisati. Jedan od argumenata koji se često mogao čuti jeste kako Priština izgleda kao i svaki evropski grad, mlade Albanke se oblače kao njihove vršnjakinje sa Zapada, ljudi slobodno konzumiraju alkohol… Na osnovu površnog spoljnog utiska donošeni su zaključci koji mogu imati dugoročan uticaj po bezbednost Balkana.

decaniisil02

ĐAVO JE DOŠAO PO SVOJE

Političari, diplomate i posebno vojni stručnjaci su imali drugačije procene, znali su da u albanskom korpusu počinje „vrenje“, ali se nisu proslavili svojim delanjem. Uglavnom, tretirali su ovo pitanje kao periferno, koje se lako može rešiti. EU ima političke instrumente i finansijska sredstva, a NATO vojnu silu. Zbog toga su pucali od samouverenosti. Kakav radikalni islam, kakvi Albanci, kakvi bakrači. I takav pogled je preovladavao sve dok đavo nije došao po svoje. A to se desilo tekuće, 2014. godine.

Najpre je podignuta uzbuna zbog sve većeg broja albanskih džihadista koji odlaze u ratove u Siriju i Irak, a zatim se klupko počelo odmotovati, pa je otkriveno da na Kosovu i Metohiji postoji široka i odlično organizovana mreža za regrutaciju, obuku i planiranje akcija radikalnih islamista. I to je tek vrh ledenog brega. Prava iznenađenja tek predstoje.

Islamski fanatici su počeli da pristižu u Albaniju odmah po kolapsu komunističkog režima 1992. Ćelija Al kaide u Tirani je 1998. imala 20 članova i tada su je američke vlasti smatrale najopasnijim ogrankom u Evropi. I Osama bin Laden je, prema tvrdnjama nekadašnjeg šefa albanske službe bezbednosti Fatosa Klasija, lično boravio u Albaniji. Odatle su planirane akcije tokom bosanskog i kosovskog rata. Kao pokriće im je služio ogranak islamske dobrotvorne organizacije sa sedištem u Saudijskoj Arabiji. Zapadne službe su ovo tolerisale, jer se poklapalo sa njihovim interesima. Džihadisti su poslužili kao pešadija u borbama u BiH i na KiM. Međutim, sve se otelo kontroli.

PREISPOTIVANjE „KOSOVSKOG PITANjA“

Na prvi pogleda deluje paradoksalno, ali Zapad je pravio državu kosovskim Albancima, da bi se na tom prostoru razvijala ideja „svetog rata“ upravo protiv tog istog Zapada. Pre svega deceniju i po u „džihadističkoj mreži“ je na albanskom etno-prostoru, pored 20 članova osnovne ćelije bilo uključeno još deset puta toliko spoljnih saradnika. Dakle, ukupno ih je bilo oko dvesta. Pretpostavlja se da bi ih danas moglo biti dve hiljade. Koliko će ih biti za deceniju i po? Teza kako su Srbi krivi za sve i da je u stvari primetna agresivnost mladih Albanaca posledica „srpske represije“ jednostavno ne pije vodu. Niti može uticati na rešavanje problema. Postoje razlozi – socijalnog, kulturno-religijskog, ekonomskog i političkog karaktera zašto do radikalizacije Albanaca dolazi. Kako se mlade Albanke oblače i da li se slobodno konzumira alkohol sa tim nemaju nikakve veze. Prema tome se moraju planirati i mere koje je neophodno preduzimati kako bi se postojeći trend zaustavio.

Jedna od mera koja se mora preduzeti jeste i preispitivanje odnosa zapadnih zemalja prema rešavanju „kosovskog pitanja“ i ishitrenog priznavanja tzv. Republike Kosovo. Taj korak je poprilično doprineo svemu onome što danas na Kosovu i Metohiji imamo. Naravno, treba shvatiti da je za SAD, EU i druge uticajne zemlje sada teško da svoju odluku o stvaranju druge albanske države na Balkanu brzo preinače. To se u međunarodnoj politici ne dešava. Ali bi po bezbednost Balkana bilo dobro i kada bi pritisci na Srbiju po „kosovskom pitanju“ popustili. Za početak. Jer, dosadašnje postavljanje zapadnih centara moći nije rešilo nijedan problem na Kosovu i Metohiji. Čak naprotiv – napravilo nam je nekoliko novih.

Večernje novosti

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u