ŠPIJUNSKA EFERA U PORESKOJ UPRAVI ILI KO JE UKRAO PODATKE GRAĐANA

Za ovo delo se sumnjiče Milica Bisić, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva finansija dok je...

Za ovo delo se sumnjiče Milica Bisić, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva finansija dok je ministar bio Lazar Krstić, Nikola Ćorsović, Ivan Posavec, nekadašnji Krstićev savetnik, i još nekoliko „praktikanata”

Marko Marinković, zamenik direktora Poreske uprave, izjavio je juče da postoji osnovana sumnja da su operativni podaci MUP-a, kao i svih poreskih obveznika u Srbiji, uključujući i podatke o građanima i firmama izneti iz Poreske uprave.

Kako je istakao sumnja se da su izneseni i u inostranstvo.

Marinković je, na konferenciji za medije održanoj u Poreskoj upravi, rekao da se za ovo delo sumnjiče poreski stručnjak Milica Bisić, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva finansija dok je ministar bio Lazar Krstić, Nikola Ćorsović, Ivan Posavec, nekadašnji Krstićev savetnik, i još nekoliko „praktikanata”.

„Zaključili smo da je bilo neovlašćenog pristupa računarima i osnovano sumnjamo da je izvršeno krivično delo protiv države – davanje podataka drugim licima”, rekao je Marinković.

Oni su, po ovlašćenju koji im je dao tadašnji ministar Lazar Krstić, mogli slobodno da ulaze u Poresku upravu kao radna grupa. „Njima je po nalogu Nikole Ćorsovića, bivšeg Krstićevog državnog sekretara, dato više baza podataka i baza MUP-a, koje su označene kao strogo poverljive. Tu se nalaze svi podaci i o vozilima i o građanima”, objasnio je Marinković.

Prema zakonu, rekao je Marinković, spisi sa oznakom strogo poverljivo ili državna tajna ne smeju da se iznose iz Poreske uprave, a ni pristup takvim podacima ne mogu da imaju osobe bez posebnog odobrenja, jer se to, u suprotnom, smatra krivičnim delom. Posavec je, naveo je Marinković, sedeo u Poreskoj upravi, a formirao je i rukovodio neformalnom grupom ljudi koji nisu nikome predstavljani. Baze podataka koje su dostavljene ovoj grupi, odnosno Ivanu Posavecu, jesu podaci iz registra poreskih obveznika, veza između PIB-a, preduzetničke radnje i jedinstvenog matičnog broja vlasnika, podaci o poreskim obveznicima sa istorijom statusa PIB-a, podaci o delatnostima poreskih obveznika. Podaci registra poreskih obveznika koji su predati Posavecu i poslati na mejl su podaci o dužnicima, podaci o uplatama u 2013, broj obveznika pravnih lica i preduzetnika po opštinama, podaci o uplatama obveznika sa teritorije Zaječara (interesantan zbog „Južnog toka”), podaci o zaduženjim vlasnika igraonica i stomatologa u 2013, uplate u istoj godini po računima, teritorijama i danima. Na mejlu se našao i spisak 250 najvećih platiša.

On je naveo da podaci svih građana Srbije, posle ovog incidenta, mogu da budu objavljeni bilo kada i da Poreska uprava za to ne može da snosi odgovornost.

Marinković je dodao da je Posavec na tri di-vi-dija izneo podatke, držao ih kod sebe, a u nekom trenutku je boravio i u inostranstvu, dok su podaci još bili kod njega. „Takve stvari se narodski rečeno nazivaju špijunažom”, smatra Marinković.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava dalje nije nadležna za taj slučaj, jer su podaci prosleđeni tužilaštvu i policiji.

Autor R. H.

Izvor Politika, 07. 11. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u