NAGRADNI KVIZ ZA VUČIĆA

BRANKO PAVLOVIĆ Možda Vučića i ne treba destabilizovati. Dovoljan je sam sebi za to....

BRANKO PAVLOVIĆ

Možda Vučića i ne treba destabilizovati. Dovoljan je sam sebi za to. A mi da iz ovog kola izađemo, pa šta košta da košta

Ukoliko verujete da lutka na pozornici zaista govori, a ne trbuhozborac, onda odustanite od ovog teksta. Ako pođemo od znatno realnije pretpostavke da to što govore urednik Informera (koji je zadržao svoju dikciju i gestikulaciju) i Vulin (koji već sasvim podseća svojim tronućem, čim se dohvati mikrofona, na naratora koji mu pozajmljuje tekst) predstavljaju zapravo Vučićevu tvrdnju da Srbiji sledi opasna destabilizacija koju će izvesti Šešelj za račun SAD, onda nastavite da čitate tekst.

Mnogi su mislili da je to pre svega podilaženje zahtevima SAD i Nemačke da Rama dođe u posetu Srbiji, ali, kako je Vučić herojski tu posetu odložio za tri nedelje, kao glavna opasnost je najavljen Šešeljev povratak u Srbiju.

Nagradno pitanje za Vučića glasi: kako je uopšte moguće da Srbija, čiji građani se u 70 odsto izjašnjavaju u svim anketama da su za najtešnju moguću saradnju sa Rusijom, bude destabilizovana bilo čijim iznošenjem stavova u korist SAD? Ako je vlast utemeljena na volji građana, onda je to nemoguće.

Amerikanci bi rekli „pitanje za milion dolara“, ali kako znam da Vučiću ta cifra nije više interesantna, onda prosto postavljam drugo pitanje: zašto bi Šešelj – koji je dokazao da je spreman da položi život za svoja uvrenja, a sva su protiv SAD – sad preduzimao bilo šta u korist SAD? To da mu bude testament – da se na kraju svega odrekne? Pa to je ne samo besmisleno nego i duboko uvredljivo. Ili treba da poverujemo da je Šešelj naivan političar, pa ne razume šta je po sredi? Naivno je verovati da smo mi toliko naivni.

ramabilbord

A sad sledeća naša rubrika za Vučića – „izbacite uljeza“. Naše obaveštajne službe, vrh policije, vrh tužilačke organizacije, posle skoro tri godine Vučićeve vlasti i dalje:

a) Rade pod uticajem SAD;

b) Rade pod uticajem Velike Britanije;

v) Rade pod uticajem Nemačke;

g) Rade pod uticajem SAD, Velike Britanije i Nemačke;

d) Rade u skladu sa Ustavom i zakonom?

Da pomognemo takmičaru u razmišljanju: državu bi bilo mnogo teže destabilizovati kada bi važne državne institucije, kao na primer Visoki savet sudstva, Ustavni sud, RTS – da nabrojimo samo neke – radile u skladu sa pravilima struke na osnovu Ustava i zakona. Prema tome, uljez je…?

ramavucic03

Kad nam u sred Beograda premijer Albanije Rama šalje poruku da smo mi ništa, a presednik vlade Srbije Vučić još manje od toga, onda:

a) Ne može ništa da se uradi pošto Vučić to nije mogao da predvidi iako je Rama prethodno danima najavljivao da će baš to da uradi pošto su mu uvek pouzdani Amerikanci rekli da će sve biti u redu;

b) Predsednik vlade Republike Srbije odmah na samoj konferenciji za štampu obaveštava gosta da je njegova poseta Srbiji završena i da će biti odmah ispraćen;

v) Otkazuje se gostu poseta Preševu;

g) Zakazuje se hitan sastanak sa ambasadorima Rusije i Kine, na kome se razgovara o sveobuhvatnoj ekonomskoj i vojnoj saradnji;

d) Održava se sastanak sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, na kome će se, pored ispada Rame, razgovarati o daljim nesmetanim komercijalnim poslovima sa Srbijom?

Neeeeee! Izvinite, otelo mi se. Nije pod „d“!

Izgleda da je trema učinila svoje, nadamo se da će Vučić uspeti da tačno odgovori makar na naše poslednje pitanje: da li je moguće više destabilizovati Srbiju nego što vlada to čini svojim merama, da pomenemo samo smanjenje plata prosveti i zdravstvu:

a) Nije moguće, ovako bi nas samo Nemci uništavali;

b) Nije moguće po posledicama, ali je moguće po načinu da se, na primer, potpuno ukinu plate i penzije;

v) Donekle je moguće, ali je potrebno mnogo vremena da se tako nešto osmisli;

g) Moguće je ako bi Vučić bio na vlasti;

d) Da, ako bi nas SAD gađale atomskom bombom.

Polako, razmislite, ima još vremena. Ako možete, molim Vas, malo glasnije. Da! Tačan odgovor je: svi ponuđeni odgovori. Čestitamo!

Kao nagradu dodeljujemo Vam sabrana dela dr Vojislava Šešelja.

Možda Vučića i ne treba destabilizovati. Dovoljan je sam sebi za to. A mi da iz ovog kola izađemo, pa šta košta da košta.

Politika
Pratite nas na YouTube-u