SRBIJA KAO POPRIŠTE SUKOBA ZAPADA I RUSIJE

PREDRAG ĆERANIĆ Politika: i SAD i Evropska unija, i Rusija i Kina – mogla...

PREDRAG ĆERANIĆ

Politika: i SAD i Evropska unija, i Rusija i Kina – mogla bi biti fatalna po Srbiju. Srbija se veoma brzo mora opredeliti

Srbija je postala poprište geopolitičkog okršaja Zapada i Rusije. Nakon posjete Putina i vidnog oduševljenja Beograđana, uslijedio je sastanak evropskog ogranka Trilateralne komisije u Beogradu. Iako ranije pripreman, tajming sastanka je pažljivo odabran kako bi bio potisnut efekat Putinove posjete. Nova obećanja u smislu podrške Srbiji na evropskom putu nisu izostala, i tako će uvijek biti kada Srbi pokažu povišen naboj emocija prema Rusiji. Vojna parada u Beogradu probudila je sve koji bi Srbiju željeli da vide u dužničkom ropstvu, a Vojsku Srbije na koljenima i potpuno nesposobnom da se suprotstavi mogućim vojnim udarima s Kosova kao i same Albanije.

Šta će učiniti Vučić, predsjednik srpske vlade, ujedno i personifikacija sadašnje političke moći u Srbiji? Nakon svih efekata pomenute vojne parade, postao je meta mnogih domaćih i stranih mešetara. Hoće li prepoznati i prihvatiti novu Rusiju i mogućnosti Evroazijskog saveza? Uz podršku Rusije, Vojska Srbije bi se brzo reformisala i modernizovala. Što se tiče bezbjednosnog sektora, nakon svih propusta koje je u sistemu bezbjednosti Srbije snimio dron nad stadionom Partizana, Putin bi vjerovatno raspustio BIA i formirao novu obavještajno-bezbjednosnu službu. Kako stvari stoje, Vučić bi radije raspustio Žandarmeriju. Međutim, u mreži komplikovanih odnosa i interesa velikih sila na Balkanu uopšte, a posebno u Srbiji, za državnika je neophodno da ima dobar pregled situacije na terenu.

PRITISCI NA KOSOVO I RS

Kosovo će do kraja godine dobiti status posmatrača, odnosno kandidata za UN. Od Srbije će se tražiti da prihvati da svi privredni objekti na Kosovu postanu vlasništvo Prištine, naročito elektro-energetski resursi, pri čemu će zahtijevati da Srbija obezbijedi tzv. vršna opterećenja. Zarad prijema u EU uslijediće i zahtjev za priznavanjem Kosova. Već se govori o vojnom učešću Kosova u regiji, ali to još niko ne shvata kao prijetnju. Sa Bondstilom za leđima, najvećom američkom vojnom bazom izgrađenom poslije Vijetnamskog rata, formacije poput UČK biće veoma motivisane za upade na jugu Srbije ako se procijeni da je to potrebno. Kosovo, pa i Albanija, biće batina za disciplinovanje Srbije. Uostalo, dron sa zastavom velike Albanije to je jasno dao do znanja. Ne treba zaboraviti ni mogućnosti tzv. meke moći. Emisija Utisak nedelje više ne postoji, ali je televizijska kuća B92 u procesu transformacije, i za očekivati je da nastavi sa sofistikovanim medijskim dejstvom na rukovodstvo Srbije, ali i Republike Srpske. Nekad se administracija u Briselu zaboravi, pa prilikom pritisaka na Vladu Srbije da nastavi pregovore sa Kosovom, previdi da Beograd nema sa kim da pregovora jer na Kosovu još nije konstituisana vlast.

Izbori u Republici Srpskoj, konkretno pobjeda koalicije okupljene oko Milorada Dodika, koji je dobio novi predsjednički mandat, iznenadila je mnoge zapadne centre moći. Pedi Ešdaun [1], bivši visoki predstavni za BiH, inače jedan od bošnjačkih lobista, u britanskom parlamentu nije mogao sakriti svoj bijes zbog ishoda izbora u BiH. Ešdaun svojim govorom priziva novi rat u BiH [2] i tako razgoni potencijalne investitore. Za Dodika na Zapadu kažu da je postao makijavelista, pa i Makijaveli lično, odnosno opasna politička enigma.

vucicmilanovicmerkel

KAD VREME ISTIČE

Ujedno, predsjednika Dodika isti centri moći doživljavaju kao promotera ruske ekonomije, odnosno ruskih interesa i politike. Kod promotera interesa Zapada Dodik je unio paniku jednostavnom izjavom da ne razumije pritisak Londona i drugih na Srbiju, u smislu da je mjesto Srbije u EU, kad Britanija i druge zemlje žele izaći iz EU, i zalažu se za povratak u opticaj nacionalnih valuta kako bi izbjegle scenario američkih bankara. Pomenuti centri moći za sada ne žele da se zamjeraju sa Libermanom, ministrom inostranih poslova Izraela, s kojim predsjednik Dodik ima odlične lične odnose i saradnju, a što ga čuva od većih udara iz zapadnih centara moći.

Na Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana vrši se pritisak koji inicira Njemačka da prihvate privrednu i bezbjednosnu saradnju, kako bi se, s jedne strane, pomoglo hrvatskoj ekonomiji, a, s druge, zaustavio ruski i turski uticaj u regionu. Stoga se razmatra opcija bescarinske unije ili zajedničkog tržišta zemalja koje su već učestovale na samitu u Berlinu, a za očekivati je i novu sjednicu. Pomenuta inicijativa nailazi na veće otpore u Hrvatskoj nego u Srbiji, jer se hrvatski političari užasavaju svake pomisli na obnovu Jugoslavije. Ipak, sa rafova Todorićevog carstva u Srbiji i Republici Srpskoj potiskuju se srpske robe, što ide u prilog projektovanom ekonomskom slomu Srbije i Srpske.

Što se tiče Rusije, nakon Putinove posjete postalo je vidno da je rusko rukovodstvo svjesno da se udari na Rusiju zaustavljaju u Srbiji i da će, ako se tu ne zaustave, naredni udari biti na Kavkazu. Stoga je ponuda Rusije Srbiji iskrena i sveobuhvatna. Politika: i SAD i Evropska unija, i Rusija i Kina – mogla bi biti fatalna po Srbiju. Srbija se veoma brzo mora opredijeliti.

_________

Uputnice:

[1] Pedi Ešdaun (engl. Jeremy John Durham Ashdown, Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon; Nju Delhi, 27. februar 1941) je britanski političar. Između 1988. i 1999. bio je predsjedavajući Liberalnih demokrata. Posle napuštanja britanske političke scene (2002), naslijedio je Volfganga Petriča na poziciji Visokog predstavnika UN u Bosni i Hercegovini.

[2] „Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nemo promatramo“, navodi Ešdaun. „Ako mi ne rešimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mera kojima ćemo BiH pokrenuti napred, BiH će ostati gde je sada. Nalazimo se u zaista opasnim vremenima. Zaista opasnim! Ne verujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost“ istakao je Ešdaun.

Fond strateške kulture

 

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u