DSS, DVERI I INTELEKTUALCI ČINIĆE JEZGRO NACIONALNOG BLOKA

DSS i Dveri zalažu za bližu političku i ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, jer...

DSS i Dveri zalažu za bližu političku i ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, jer klatno Srbije koje je krenulo ka Zapadu treba vratiti ka Istoku

Jezgro nacionalnog bloka činiće Demokratska stranka Srbije, Pokret Dveri i istaknuti intelektualci, rečeno je na zajedničkoj konferenciji u sedištu DSS na kojoj su govorili dr Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, kojoj je prisustvovao veliki broj novinara.

Predsednica DSS rekla je da je sa Pokretom Dveri postignuta saglasnost oko ključnih pitanja.

„Saradnja će se zasnivati na odlučnom protivljenju ulasku Srbije u NATO i Evropsku uniju, na odbrani Ustava Srbije koji ima mana ali je poslednja odbrana cepanju Srbije i stvaranju Republike Kosova na teritoriji države Srbije. Saradnja obuhvata i zalaganje za ekonomski patriotizam koji podrazumeva protivljenje prodaji zemlje, resursa koji su nacionalno dobro i strateški važnih preduzeća kao što su EPS, Telekom i Galenika“, istakla je dr Sanda Rašković Ivić.

Ona je naglasila da se DSS i Dveri zalažu za bližu političku i ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, jer klatno Srbije koje je krenulo ka Zapadu treba vratiti ka Istoku.

„Nezadovoljni smo ponašanjem srpske vlasti, jer još nije potpisan ugovor o početku izgradnje Južnog toka i sporazum o eksteritorijalnosti baze u Nišu. Mi smatramo da je Kosovo Srbija, a da je Krim Rusija. Maske su u ukrajinskoj krizi pale i zapadne sile koje su kršile međunarodno pravo na primeru Srbije sada su najveći zagovornici poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine“, zaključila je Rašković Ivić.

Boško Obradović, član Starešinstva Dveri, iskazao je zadovoljstvo što se danas objavljuje vest o početku stvaranja nacionalnog bloka i podsetio da se Dveri zalažu za njegovo formiranje od kada je režim SNS potpisao Briselski sporazum.

„Objedinjavanje patriotskog snaga je ostvarivanje dugogodišnje želje velikog broja birača da dođe do naše saradnje. Druge stranke se dele, a DSS i Dveri se ukrupnjavaju i prave novu srpsku opoziciju, jer u Skupštini Srbije nema opozicije“, istakao je Obradović.

On je naglasio da vladajući režim Nikolić-Vučić-Dačić vodi Srbiju u demografsku, ekonomsku i nacionalnu propast, čemu će se novi opozicioni blok snažno suprostaviti.

Govoreći o odnosu prema Ruskoj Federaciji, Obradović je rekao da je za nacionalni blok „Krim Rusija i zatražio od vlasti da „prizna Rusiju u njenim ustavnim granicama.“

Rašković Ivić i Obradović su precizirali da su stvaranje nacionalnog bloka do sada podržali akademici Kosta Čavoški i Basara Arsić, profesori Milo Lompar, Časlav Koprivica, Jasmina Vujić, Ljubomir Protić i Miloš Ković, kao i analitičari i novinari Vladimir Dimitrijević, Slobodan Reljić, Željko Cvijanović, Slobodan Antonić i Đorđe Vukadinović.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj saradnji sa Srpskom radikanom strankom, Rašković Ivić je istakla da prema tome ima određene rezerve, pre svega zbog nekih izjava Vojislava Šešelja, ali da veoma poštuje njegovu borbu u Hagu.

„Mi možemo sa svakim razgovarati. Dogovor je jedno, a razgovor je drugo“, rekla je Rašković Ivić, navodeći da se iz Šešeljevih izjava vidi da sada nije zainteresovan za pravljenje koalicija.

Obradović je na isto pitanje odgovorio da je za Dveri najvažniji odnos prema štetnom režimu i da mu se čini da neki novinari hoće da posvađuju stranke nacionalne opozicije.

Čelnici DSS i Dveri najavili su zajedničnu akciju za 23. novembar kada će u Novom Sadu biti obeleženo prisjedinjavanje Srema, Bačke i Banata Kraljevini SHS.

Izvor Sajt DSS, 18. novembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u