SRBIJA NEĆE PROTIV BRAĆE

Bondarenko: Od Rusije zavisi da li će srpske vlasti da izdrže pritisak Zapada. Moskva...

Bondarenko: Od Rusije zavisi da li će srpske vlasti da izdrže pritisak Zapada. Moskva je dužna da pruži geopolitičke mogućnosti i predloge Srbiji i nekolicini drugih zemalja Evrope

Ruski mediji posvetili su veliku pažnju ultimatumu koji je pred Srbiju stavila Evropska unija. Podsećaju da je evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han zapretio Srbiji da će morati da se pridruži antiruskim sankcijama ukoliko želi da uđe u EU, a među najvažnijim vestima istaknuta je izjava predsednika Tomislava Nikolića da Beograd nije spreman da taj zahtev prihvati.

Elena Guskova, šef moskovskog Centra za proučavanje krize na Balkanu, u listu „Argumenti i fakti“ ukazuje da Srbija već odavno ispunjava ceo niz uslova Evropske unije za članstvo.

– Pre svega, pitanje Kosova i Metohije je rešeno i ostao je samo korak do priznanja nezavisnosti. Haškom tribunalu su dali generale i rukovodioce. Zatim je tu bio još niz ustupaka koje je Srbija bila prinuđena da učini. Ali, nekoliko samostalnih koraka, koje je napravila Srbija, iznenadili su i negativno uticali na raspoloženje u EU. Sada su naredili Srbiji da stane u red sa onima koji su glasali za sankcije protiv Rusije – rekla je Guskova.

Ona podseća da se to odnosi pre svega na vojnu paradu tokom Putinove posete, zajedničke vojne vežbe ruskih i srpskih snaga i otvaranje baze ruskog Ministarstva za vanredne situacije u Nišu. Guskova smatra da će se Srbija naći pre veoma ozbiljnim izborom, iako je do sada rukovodstvo zemlje uspevalo da pravi kompromise i da će situacija da se pogorša.

– Mislim da će Srbija pokušati da izađe iz ove situacije a da ne uvredi nijednu stranu. Ali mislim da oni sve više gledaju ka EU, a ne na Rusiju – kaže Guskova koja smatra da pritisak na Srbiju može da se odnosi samo na njeno članstvo u EU, a da druge mere nisu predviđene.

Međutim, ona kaže da čak i ako Srbija nastavi da ide ka EU, to joj ne garantuje ulazak u Uniju. Navodi da je pristupanje Srbije EU planirano za 2021. godinu. Međutim, po njenoj oceni, Srbija neće biti primljena u EU i sve što učini ne daje garancije za takav ishod.

U slučaju da Beograd izabere poziciju EU, Srbija bi mogla mnogo toga da izgubi, smatra Guskova.

– Rusija je jedini pouzdan partner koji pruža u ekonomiji i politici ozbiljne garancije stabilnosti i nezavisnosti Srbije. U slučaju da se ona okrene od nas, sve to će biti izgubljeno. Ali, ja vas uveravam, Srbija se neće okrenuti u potpunosti, ona će pokušavati da balansira – kaže Guskova.

Nameće se i pitanje da li Rusija želi da sarađuje sa zemljom koja pokušava da sedi na dve stolice. Guskova kaže da u tome veliku ulogu igra istorijski faktor jer je Rusija uvek bila pokrovitelj slovenskim, pravoslavnim narodima.

– Zajednički koreni, kultura, jezik… Sve to nam je davalo razloge da im pomažemo u teškim vremenima. Rusija, istina, u poslednjih 20 godina to nije pamtila, ali sada se setila, i zbog toga se tako odnosi prema narodu koji nikada nije ubijao Ruse. Nađite vi još negde u svetu takav narod koji ne bi pucao u nas. Srbija to nikada nije radila, ni u Prvom svetskom ratu, ni u Drugom. Bugari i Poljaci, na primer, bili su na drugoj strani. Zato je za nas veoma važno da formiramo dobre odnose s narodom koji ima pozitivan stav prema Rusiji – zaključila je Guskova.

Manevri trn u oku

Izvori „Vesti“ potvrđuju da u Briselu veoma negativno gledaju na nedavno završene srpsko-ruske manevre u Nikincima kod Beograda. Međutim, navodi se da su srpske vlasti pružile garancije da ti manevri ne znače zaokret prema Moskvi. Izgovor je bila činjenica da je manevre dogovorila prethodna vlada koju je vodio DS.

Strateško prijateljstvo

Rusija se nada da će Srbija u rešavanju pitanja mogućeg priključivanja sankcijama Evropske unije Rusiji uzeti u obzir strateški, prijateljski karakter odnosa između Moskve i Beograda, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

Ruski diplomata je rekao da su metodi koje koristi Zapad neprihvatljivi.

– Mislim da je ovaj metod daleko od civilizovanog, naročito prema zemljama koje teže da stupe u EU – kazao je Lukaševič.

Nismo uzaludno prolivali krv!

Ruska pravoslavna crkva se zalaže za očuvanje bratske solidarnosti sa Srbijom.

– Ovo je veoma ciničan pokušaj Zapada. Srbi pamte da smo mi nekoliko puta u istoriji prolivali krv štiteći njihove interese. Bratska solidarnost sa srpskim narodom navela je Rusiju da uđe u Prvi svetski rat, u kome je ona mnogo izgubila, ali je čast bila važnija od ovog gubitka. Nadam se da ovakav stav srpskog naroda prema nama neće da se promeni zbog političkih, ekonomskih i ideoloških diktata – rekao je protojerej Vsevolod Čaplin, koji je istakao da je ruski patrijarh Kiril tokom poslednje posete Beogradu dočekan s velikom srdačnošću i radošću.

Protođakon Andrej Kurajev uveren je da uprkos odsustvu prava veta, Beograd neće uvesti sankcije u narednih nekoliko godina. Međutim, on je rekao da je teško davati dugoročne prognoze teško.

Ponuditi Srbiji tržište Evroazije

Politikolog Oleg Bondarenko ukazao je da se uprkos mnoštvu neostvarenih rusko-srpskih projekata investicije ne ostvaruju i da odgovornost za to snose Beograd, ali i Moskva.

– Od Rusije zavisi da li će srpske vlasti da izdrže pritisak Zapada. Moskva je dužna da pruži geopolitičke mogućnosti i predloge Srbiji i nekolicini drugih zemalja Evrope. To bi bio prirodni nastavak politike koja je dovela do vraćanja krima u Rusiju i rođenja Novorosije (Donjecka i Luganska republika). Naše vlasti moraju te predloge da daju u kratkom roku i pozovu Srbiju u Evroazijski savez i ODKB (vojni savez većine bivših sovjetskih republika koje međusobno garantuju nezavisnost i teritorijalnu celovitost). Ali i da predlože Beogradu članstvo u Šangajskoj organizaciji (gde je članica i Kina) i uvedu srpsku ekonomiju na rusko tržište.

Istorijski savez

Srbija ne planira da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije, iako se ne isključuje činjenica da će Beograd morati da usaglašava svoje stavove sa Briselom, izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić.

– Srbija će verovatno postepeno morati da usaglašava svoju poziciju sa EU po raznim pitanjima, ali na današnji dan nije spremna da se pridruži sankcijama protiv Ruske Federacije iz mnogo razloga, uključujući i činjenicu da su Srbija i Rusija istorijski saveznici – izjavio je Terzić.

Autor O. Ikodinović

Izvor Vesti, 22. 11. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u