OSAM KOSOVSKIH USLOVA EU ZA SRBIJU

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u...

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Prema saznanjima „Blica”, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu. Očekuju da se završi izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Takođe, traže da Beograd sprovede sve što je dogovoreno s Prištinom na polju telekomunikacija, energetike, izgradnje stalnih administrativnih prelaza.

Među zahtevima su i blokiranje ilegalnih prelaza, prihvatanje kosovskih dokumenata na prelazima s inostranstvom, puno uključivanje Kosova u regionalnu saradnju. Tu spada i regulisanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kojem se protivi Priština.

Vlastima u Beogradu je iz EU poručeno da evropski partneri nisu zadovoljni stepenom primene dogovora iz Brisela. Iako su ovi uslovi iznova ponovljeni srpskim vlastima, poznati su i odranije.

Puno ispunjavanje Briselskog sporazuma posebno je važno Nemačkoj. Vlasti u Berlinu, i vlada kancelarke Angele Merkel i parlamentarci iz Bundestaga, smatraju da u pregovorima EU i Srbije prvo treba da se otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova. Za otvaranje tog poglavlja je, međutim, neophodno da se primenjuju do sada postignuti dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Komesar za proširenje EU Johanes Han kazao je da, iako Kosovo još nema vladu, postoje stvari koje Beograd može sam da uradi.

– Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi i, u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces – izjavio je Han prilikom nedavne posete Srbiji.

Zapadne zvaničnike izgleda da malo brine to što dijalog već pola godine stoji jer Kosovo nema novu vladu.

Odmah posle martovskih izbora u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su rekli da žele da se dijalog s Prištinom nastavi što pre.

Međutim, na Kosovu je u toku proleća bila kampanja za parlamentarne izbore, na kojima se glasalo u junu, a od tada do danas tamošnje stranke nisu u stanju da se dogovore o novoj vladajućoj koaliciji.

Prema poslednjim informacijama, konstituisanje skupštine Kosova trebalo bi da bude završeno do kraja nedelje. U tom roku će se DPK Hašima Tačija i DSK Ise Mustafe dogovoriti o programu i sastavu vlade. Mustafa i Tači još pregovaraju ko će od njih dvojice biti premijer.

Beograd i EK spremni za pregovore u decembru
Srbija je spremna da u pregovorima o pristupanju EU odmah bude otvoreno poglavlje 32. koje se tiče finansijske kontrole, rekle su ministarka Jadranka Joksimović i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević. Želja Beograda je da se to desi do kraja ove godine.

Evropska komisija podržava otvaranje poglavlja 32. u decembru, izjavio je komesar Johanes Han prošle nedelje za „Blic”. Ipak, kako je dodao, „države članice takođe žele da vide napredak u vezi sa poglavljem 35, koje se odnosi na dijalog sa Kosovom”.

 

Uslovi:

1. Nacrt statuta Zajednice srpskih opština;

2. Primena dogovora o telefoniji – pozivni broj za Kosovo;

3. Primena postignutih dogovora o energetici;

4. Izgradnja stalnih prelaza između Srbije i Kosova;

5. Blokiranje ilegalnih prelaza „zbog šverca“;

6. Prihvatanje pasoša Kosova na granicama Srbije;

7. Učešće Prištine u svim oblicima saradnje u regionu;

8. Regulisanje Parka mira u severnoj Mitrovici.

 

Autori Željka Jevtić, Nikola Tomić

Izvor Blic, 25. 11. 2014.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u