O SUDBINI UKRAJINSKOG I JUGOSLOVENSKOG ZLATA

BRANKO ŽUJOVIĆ Sjedinjene Američke Države u Ukrajinu će izvoziti svoje interese do poslednje unce...

BRANKO ŽUJOVIĆ

Sjedinjene Američke Države u Ukrajinu će izvoziti svoje interese do poslednje unce njenog zlata.

Zlatne rezerve Ukrajine teže nuli. One su, prema rečima Valerije Gontareve, guvernerke tamošnje centralne banke, umanjene 16 puta i trenutno iznose svega milijardu dolara, odnosno osam odsto pređašnjih rezervi. Podaci govore o drastičnom odlivu zlata iz Kijeva, a zvanično se ne zna gde je zlato otpremljeno.

Podaci iz Kijeva kažu da je, u vreme dok je predsednik te zemlje bio Viktor Janukovič (takav kakakav je), prikupljena 21 tona zlatnih rezervi. Prema ruskim izvorima, zlato je iz Kijeva već prebačeno u SAD.

Javnost je, naime, olako prenebregla vest o ukrajinskom zlatu iz marta ove godine, koja naravno nije potvrđena, ali ni demantovana. Tada je javljeno da su 7. marta ukrajinske dragocenosti, među kojima su bili i istorijski artefakti neprocenjive vrednosti od plemenitih metala i umetnine, kamionima prevezene do arodroma Borispolj.

ZLATO KAO PLATA ZA PUČ

Tovar je bez carinskih formalnosti, a kamoli detaljne kontrole, predat Amerikancima, kao „pokriće“ za kredite. Pogađate: za finansiranje nasilnog puča u Kijevu i vojnih akcija protiv naroda na istoku zemlje. Tada je navedeno da je vrednost pomenutih dragocenosti, prema bivšem ukrajinskom predsedniku Leonidu Kučmi, iznosila oko 27 milijardi dolara.

Iako se vest o ukrajinskom zlatu još presijava u žutoj boji svog sadržaja i senzacionalnosti, ona nije pravo iznenađenje. To je tradicija Vašingtona. Ne treba otići dalje iz Srbije da bi se sagledao bezmalo identičan primer.

Prema podacima koje je pre nešto manje od tri godine u Večernjim novostima objavio Miodrag Janković, odmah posle početka Drugog svetskog rata Savet zemaljske odbrane Jugoslavije odlučio je da državno zlato hitno prebaci u SAD. U Njujork je iz Velike Britanije transportovan 33.683,51 kilogram čistog zlata. U trezoru Engleske banke do kraja rata ostalo je, prema Jankovićevim podacima, 11.203,10 kilograma jugoslovenskog zlata.

Narodna banka Jugoslavije organizovala je još dva transporta zlata. U maju i junu 1940. godine zlato je iz Švajcarske, preko Atine, prevezeno u Njujork . Ukupno 344 sanduka sa 14.168,16 kilograma čistog zlata. Janković navodi da je uoči bombardovanja Beograda Narodna banka Kraljevine Jugoslavije kod Federalnih rezervi u SAD imala 47.851,67 kilograma čistog zlata.

Tokom rata prodajom zlata kojim je jugoslovenska izbeglička vlada raspolagala u Londonu isplaćivane su plate zaposlenih u državnom aparatu i prinadležnosti kraljevskoj porodici. Posle rata SAD su, navodi dalje Janković, procenile da je konfiskovana imovina njihovih građana u Jugoslaviji vredna čak 17 miliona dolara iako se ogromna većina istoričara slaže da je taj iznos realno bio između tri i pet miliona.

ukrajinazlato01

NAPLAĆEN JE SVAKI LITAR GORIVA

Amerikanci su zahtevali da Jugoslavija štetu isplati od državnog zlata deponovanog u Federalnim rezervama. Profesor dr Milan Bartoš uložio je bio prigovor, obrazlažući da je reč o depozitu u nuždi, ali je prigovor odbijen.

Od 47.851,67 kilograma jugoslovenskog monetarnog zlata, Amerikanci su samovoljno zadržali 15.649,22 kilograma, obračunavši, kako Janković piše, svaki litar avionskog goriva utrošen za potrebe partizana i pripadnike Ravnogorskog pokreta otpora, ali i svaku bombu bačenu na gradove svojih saveznika Srba na kraju rata.

Kada smo kod zlata ovih dana, za utehu svesnim Balkancima ostaje analiza Dimitrija Kaliničenka. U njoj piše da Rusija još uvek prodaje obezvređene energente za precenjene dolare, ali da te iste, precenjene dolare, odmah menja za takođe potcenjeno zlato, dovodeći evroatlantske plutokrate u situaciju da obezvređivanjem nafte jedu vlastiti rep (koji svakako imaju).

Glas Rusije

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u