ČEMU SE NADAŠ KAD SI NEMAC I NE MRZIŠ RUSE ILI HELMUT ŠMIT JE BIO HITLEROV VOJNIK

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit bio je Hitlerov vojnik, saznaje Špigel Bivši nemački kancelar...

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit bio je Hitlerov vojnik, saznaje Špigel

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit, čija se reč i danas i čuje i sluša, našao se, neposredno pred svoj 96. rođendan, na udaru saznanja političkog magazina “Špigela” o tome da je, izgleda, prećutao istinu o vremenu kada je bio Hitlerov vojnik i o “kontaminaciji” nacističkom ideologijom.

Novinarka “Špigela” Sabine Pamperin je u svojoj knjizi “Helmut Šmit i odvratni rat”, koja će izaći 8. decembra, napisala da se “Šmit rado predstavljao kao protivnik nacista” a da, međutim, dokumenti ukazuju na “kontaminaciju” nacističkom ideologijom, prenose danas nemački mediji.

Nemački tabliod “Bild” je danas dao odgovore na neka sporna pitanja o “pošećerenoj biografiji” i o tome da li je Šmit zaista želeo da ide u Hitlerjugend.

“Da, ali su mu roditelji to branili”, piše ovaj tabliod.

“Šmitov deda je, naime, bio Jevrejin, pa je njegov otac morao da daje pogrešne podatke o Šmitovom poreklu. Kasnije je hamburški Veslački savez, gde je Šmit bio član, postao deo Marine-Hiterjugend, pa je tako, dakle, on, ipak bio član Hitlerjugenda”, piše “Bild”, postavljajući pitanje da li je to znak za naci-ideologiju.

“Nije”, kaže istoričar Mihael Volfzon.

“Samo zato što je neko sa 14 ili 15 godina bio u Hitlerjugendu, to ni izdaleka ne znači da je bio nacista”, smatra ovaj istoričar.

Za Šmita se kaže da je godinama rado naglašavao svoj antinacistički stav, da je “četvrtinu Jevrejin” i da je, kao takav, imao probleme sa antisemitskom naci-propagandom…..

“Bild” na pitanje kako je Šmit, kao takav, ipak, mogao da napravi karijeru oficira Vermahta, piše da je on stupanjem u Vermaht 1937. godine, ozbiljno mislio da je to jedina čestita organizacija Trećeg Rajha. Sam Šmit se, prema svojim izjavama, dobrovoljno prijavio za istočni front “jer nije želeo da, kao plašljivac, sam luta….”.

Premda mu lično mnogo toga nije odgovaralo kod nacista, Šmit, prema jednoj njegovoj izjavi iz 1992. godine, “nije sumnjao u svoju obavezu da se, kao vojnik, stavi u službu Nemačke”.

O Šmitu su njegovi nadređeni tada pisali da je čvrsto na temeljima nacistističkog shvatanja sveta, kaže se u knjizi o njemu, koja izlazi 8. decembra.

Šef Memorijanog parka nemačkog otpora Peter Štajnbah objasnio je kako su Šmitovi nadređeni došli do takve ocene Šmitovih sposobnosti.

“Takvi citati su u Trećem Rajhu bili uobičajeni”, rekao je Štajnbah, naglasivši da takvi citati ni u kom slučaju ne dokazuju Šmitovo “posebno inficiranje” nacionalsocijalizmom.

Istoričar Volfzon smatra, ipak, da je Šmit delove svoje biografije iz vremena Trećeg Rajha “pošećerio”, prenose nemački mediji danas.

Šmit, peti po redu nemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbežnom cigaretom, premda je pušenje u Nemačkoj skoro proterano, i starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelara Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput “kapitalizma, kao ptice grabljivice”, američkog špijuniranja, ekonomske krize…

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atini dobio počasni doktorat, 24. po redu, čime se uvrstio u rekordere po počasnim doktoratima, njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima, kancelara Merkelove, već i sami Nemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

“Sigurnost, umesto poduhvata”- mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem nemačkom kancelaru.

Kada je reč o Šmitovom privatnom životu, on je poznat i po tome što se i dalje pred kamerama pojavljuje sa cigarom i što je ceo vek, čak 68 godina, proveo zajedno sa jednom ženom, suprugom Loki, koja je u dubokoj starosti preminula pre dve godne.

Šmit se lane našao na nišanu medija zbog jedne žene i kada su ga pitali da li je to njegova nova prijateljica, Šmit je odgovorio kratko “da”, što je moćna štampa ocenila da kraće, jasnije i “šmitskije” ne može ni biti rečeno.

Reč je bilo o gospođi Rut Loa, za koji štampa piše da su joj se pola veka putevi ukrštali sa Šmitovim.

Helmut Šmit ne tako davno je izjavio da može da shvati zašto je Rusija pripojila Krima, uputio je kritike zapadnim zvaničnicima.

Izvor Tanjug, 01. 12. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u