SPREMAJU LI RUSIJA I TURSKA ZAJEDNIČKI NASTUP NA BALKANU?

Nihat Zejbekči: Turska i Rusija zajedno u Evroaziji, Aziji, Persijskom zalivu, Severnoj Africi i...

Nihat Zejbekči: Turska i Rusija zajedno u Evroaziji, Aziji, Persijskom zalivu, Severnoj Africi i na Balkanu mogu da „postignu mnogo“

Govoreći za Glas Rusije o odlukama donesenim tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Ankari, turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči kaže da je „okrenuta nova strana u odnosima sa Rusijom“. On navodi da je počela nova era u bilateralnim odnosima dve zemlje, posebno u pogledu slobodne trgovine, korišćenja nacionalnih valuta, osnivanja zajedničkih fondova, transportnih kvota i akreditacionih sertifikata.

„Ako postoji zajednička ekonomska podloga na kojoj obe zemlje mogu profitirati i ako su bilateralni odnosi zasnovani na takvim principima, onda je saradnja pouzdana i održiva. Zbog toga bismo, umesto traženja privremenih rešenja, trebalo da kreiramo čvrstu zajedničku osnovu. Verujem da sada imamo šansu za tako nešto“, reko je Zejbekči.

Ističući činjenicu da Rusija ima sve što Turska ne može da proizvede i da Turska ima sve resurse i dobra koja nedostaju Rusiji, Zejbekči navodi da bi, u slučaju da Turska i Rusija nastupe zajedno u Evroaziji, Aziji, Persijskom zalivu, Severnoj Africi i na Balkanu mogle da „postignu mnogo“. Naglašavajući da je ovo prvi put da je postignut ugovor o slobodnoj trgovini između dve zemlje, Zejbekči navodi da su ugovori o slobodnom saobraćaju usluga, investicija, agrikulturnih dobara, javnih nabavki i metala (gvožđe, čelik, bakar i aluminijum, što su sve metali iz ugovora o Evroazijskoj carinskoj uniji) trenutno na razmatranju.

„U tom pogledu ugovori će biti nastavljeni sa Rusijom i sa Evroazijskom trgovinskom unijom. Turska će profitirati iz ovoga jer ovo znači da će sve trgovinske barijere između dve zemlje biti uklonjene, neće biti carina ni kvota“, naveo je Zejbekči pa dodao da je akcenat stavljen na osnivanje zajedničkog fonda za finansiranje poslovanja ruskih i turskih kompanija sa ciljem zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja.

PutinErdogan02On takođe navodi da je korišćenje nacionalnih valuta u trgovinskim ugovorima predmet razgovora, ali da je na centralnim bankama da formulišu na koji način bi takvi koraci trebalo da budu preduzeti. Transportne kvote i međusobno prihvatanje sertifikata između dve zemlje su takođe stvari koje se razmatraju, a zakazan je i sastanak turskih i ruskih poslanika 8. decembra u Istanbulu.

Premijer Turske Ahmet Davtoglu na jučenjašnjoj konferenciji za medije je rekao da NATO uvek konsultuje Tursku po pitanju međunarodnih dešavanja; stoga za Tursku nije prihvatljivo da bude isključena iz Transatlantskog partnerskog procesa. „Ekonomski odnosi koje smo razvili sa našim susedom Rusijom ne predstavljaju alternativu bilo kojem drugom ekonomskom partnerstvu. Prvi prioritet Turske je sticanje punopravnog članstva u Evropskoj Uniji i nakon toga pristupanje Transatlantskoj investicionoj i trgovinskoj zajednici. Veoma smo odlučni po tom pitanju. Politička stabilnost je jedan od glavnih načina za podsticanje investicija, zajedno sa ekonomskom stabilnošću. Ako Turska stabilnost nije bazirana na demokratiji, mogu da se pojave drugi problemi. Naš glavni cilj je da održimo stabilnost koju imamo i obezbedimo klimu u kojoj će poslovni svet moći neometano da pravi planove za budućnost.“

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Daily Sabah

Svet
Pratite nas na YouTube-u