SAJMON BLEK: PRVI BILION DUGA AMERIKANCI PRAVILI 205 GODINA, A 18. SAMO 403 DANA

Korporacija Apple ima više novca nego Ministarstvo finansija SAD! DUG vlade SAD dostigao je...

Korporacija Apple ima više novca nego Ministarstvo finansija SAD!

DUG vlade SAD dostigao je 22. oktobra 1981. godine poražavajući jedan bilion dolara. Taj dug je rastao 74.984 dana, odnosno – duže od 205 godina. A, da bi dug federalne vlade bio povećan za novi, drugi bilion – bilo je dovoljno manje od pet godina.

U minuli petak – u drugoj polovini dana – dug američke vlade stigao je do 18 biliona dolara. Pri tom je poslednji bilion bio „nagomilan“ za jedva 403 dana! Poslednji put je dug SAD u jednoj finansijskoj godini bio smanjen u odnosu na prethodnu još 1957. godine. Bilo je to pod administracijom Dvajta Ajzenhauera.

Tokom nekoliko proteklih godina, vlada SAD 90 odsto svih poreza troši na otplatu obaveznih kompenzacionih programa i kamata na dugove.

Laž je da vladin dug nije strašan jer uglavnom dugujemo – samima sebi. To je ogromna laž. Samo dva fonda socijalnog osiguranja (OASI and DI i Old-Age and Survivors Insurance i Trust Fund i Disability Insurance Trust Fund) drže 2,72 biliona dolara državnog duga. Federalna vlada taj novac duguje faktički svakom američkom građaninu, a u tome nema ničeg dobrog. Jer u čemu je razlika ako vlada SAD sebe proglasi banktorom pred građanima, a ne pred bankama?

Laž je i da vlada može objaviti „selektivni defolt“ povodom državnog duga. Jer, znači li to da vlada SAD može „nagaziti“ Kinu, na primer, i objaviti da se defolt odnosi na njena dva biliona  dolara. To bi bio dobar potez, ali bi potresao svetska finansijska tržišta i razorio i ostatke poverenja koje još postoji prema SAD.

Neki veruju da vlada može takav „selektivni defolt“ objaviti povodom duga od 2,46 biliona dolara koje drže Federalne rezerve (centralna banka SAD). Da, i to je moguće, ali su Federalne rezerve emitent dolara, a to bi ih odmah učinilo bankrotom, pa bi nova kriza bila apsolutno katastrofalna.

Problem je i u tome što američka vlada nema novac. Ministarstvo finansija je u petak ujutro imalo na računima samo 71,9 milijardi dolara, odnosno – samo 0,39 odsto od ukupne sume duga. Korporacija Apple ima više novca nego Ministarstvo finansija SAD!

Velike države često smatraju da im bogatstvo i uspesi daju pravo da nepromišljeno troše novac na beskrajne ratove. Tako su postupali Rimljani, Otomanska imperija i Britanija.

Dugovi slabe zemlju, slabe naciju. Sve u svemu: mi nećemo uspeti da izbegnemo posledice…

Izvor Fakti, 05. 12. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u