ODGOVOR NA NEMAČKI APEL ILI ŠTA GERMANI DUGUJU SRBIMA

OLIVER VULOVIĆ Da bi vas Rusi čuli, vaši apeli za mir danas treba da...

OLIVER VULOVIĆ

Da bi vas Rusi čuli, vaši apeli za mir danas treba da počnu sa – Oprosti nam Srbijo!

Na inicijativu prof dr Horsta Telčika, bicvšeg savetnika nemačkog predsednika za bezbednost i spoljnu politiku 5. decembra nemački Zeit online preneo je apel 60 nemačkih intelektualaca iz sfera politike, nuake, kulture, medija i crkve pod nazivom Novi rat u Evropi? Ne u naše ime!http://www.standard.rs/zeljko-cvijanovic-preporucuje/30617-nemačke-javne-ličnosti-ponovo-rat-u-evropi-ne-u-naše-ime, upućenog nemačkoj Saveznoj vladi kao „posebnom nosiocu odgovornosti za očuvanje mira“, a zbog toga jer „Severna Amerika, EU i Rusija nesvesno plutaju u pravcu rata“.

Među potpisnicima su od bivših političara bivši nemački predsednik Roman Hercog, bivši savezni kancelar Gerhard Šreder, bivša predsednica Bundestaga dr Antje Volmer, bivši savezni ministri, državni sekretari, predsednici pokrajinskih vlada, pokrajinski ministri, ambasadori, gradonačelnici.

Po svojoj prirodi, svaki apel protiv rata (osim ako ni je usmeren na podrivanje odbrane sopstvene zemlje od spoljne agresije ili unutrašnje terorističke pobune protiv njenog teritorijalnog integriteta) poželjan je i dobrodošao, pa je tako, nakon nedelja posmatranja prozirne i za intelekt uvredljive igre dobrog i lošeg policajca u likovima Angele Merkel i Valtera Štajnmajera u istupima prema Rusiji, ovaj apel pravo pravo osveženje.

U apelu se pominje konstruktivna uloga Rusije u ponovnom sjedinjenju dve Nemačke, glorifikuje se „dalekovidost“ Mihaila Gorbačova, podseća na Parisku povelju, koju je potpisalo svih 35 država članica OEBSa 1990. godine, projekta Zajednička evropska kuća.

varvarinspomenik

NEMAČKI PILOT I MOST U VARVARINU

U njemu se još ističe da je Rusija još od Bečkog kongresa 1814. godine priznata kao sila-stvaralac Evrope, da je „istorijski nerazumno i po mir opasno“ njeno izguravanje iz Evrope i da se zna kako je prošla poslednja sila koja je htela da podjarmi Rusiju – Hitlerova Nemačka. U apelu se još pravilno zaključuje i da je ruska potreba za bezbednošću jednako legitimna i izražena kao i kod ostalih evropskih naroda.

To je ono što je, osim njegove same pojave, dobro u ovom apelu. A šta nije ?

Pa da krenemo recimo od naslova – Novi rat u Evropi? Ne u naše ime! – koji sam za sebe dovoljno govori o tome da nemačka inteligencija ili neće da zna kolika je u stvari Evropa i koji joj narodi sve pripadaju ili i dalje misli da su neki ratovi posle Drugog svetskog na tlu Evrope ipak bili i u njihovo ime.

Da nije 1999. godine most u Varvarinu pun civila, od čega najviše omladine, raketirao avion ratne avijacije neke od afričkih država?

Neće biti. Raketirao ga je i time počinio ratni zločin pilot nemačke ratne avijacije a po nalogu sadašnjeg mirovnog apelanta Gerharda Šredera i za mir tada očito nezainteresovanih apelanata Romana Hercoga i štrikanjem čarapa za unuke zauzete gospođe bivše predsednice parlamenta Antje Volmer i ostalih tada za mir nezainteresovanih svih potpisanih 57 političara, naučnika, umetnika, sveštenika, dirigenata i vidovnjaka.

Kažu dragi naši nemački miroljubivi apelatni da je „po Ruse preteće širenje Zapada na istok jednako opasno kao i Putinova aneksija Krima, suprotna međunarodnom pravu“.

Pitate se, dame i gospodo apelanti, gde je „zajednička evropska kuća“. Pa rušili ste je uporno preko srpskih leševa od 1991. do 1999. političkim iživaljavanjem nad Srbijom, i neće „zajedničke evropske kuće“ nikada biti dok ne priznate te zločine, obeštetite nas i zamolite za oproštaj.

Ko je slao Slovencima i Hrvatima oružje iz sveže ujedinjene Nemačke da nasilno ruše SFRJ? Gde ste, dame i gospodo, bili da tražite tačke u međunarodnom pravu kada je za vašeg vakta vaša država – koja sada prepadnuta od „bulava“, „topolja“, i „iskandera“, „snosi posebnu odgovornost za očuvanje mira“ – zajedno sa Amerikom a u korist Hitlerovog legata zvanog Velika Albanija vršila protivpravnu aneksiju Kosova i Metohije?

varvarinmrtvi

ZAKASNILI STE, MIROVNI APELANTI!

Da, vaši nemački vojnici u Ibarskom Kolašinu možda ne mlate Srbe i sa metkom u cevi stvaraju „zajedničku evropsku kuću“ ili umesto Pariske povelje sprovode zaključke fašističkih prizrenskih liga?

Gde ste bili kada je Tuđmanova Hrvatska, i pored svih međunarodnih sporazuma koji su tada bili potpisani, nasilno anektirala Republiku Srpsku Krajinu, ako ne kao državu, onda kao od zaštićenu UN zonu i, uz vaše na drugu stranu okrenute nemačke miroljubive glave, sistemom spaljene zemlje i činjenjem ratnih zločin proterala stotine hiljada Srba?

Gde ste bili, dame i gospodo, kad je iz Sarajeva izlazila kolona od 150.000 srpskih civila?

A Srbija i srpski narod nisu stvarali Evropu? Možda se Barbarosa sretao sa indijanskim poglavicama, a ne sa Srbima u svojim pohodima? Možda su se, dame i gospodo, nemački miroljubivi apelanti, kao prvi evropski odbrambeni bedem ispred Osmanlija onomad isprečili Maje i Inke?

Vi ste, dame i gospodo, apelatni licemeri najgore vrste, i to ste ovim apelom samo još više dokazali. I onaj bedni, sada okajani eksnacista omladinac i agitator rušenja i bombardovanja moje zemlje Ginter Gras zaslužuje više poštovanja i svaki oprost u odnosu na vas, dame i gospodo apelanti, jer je on, umesto bednog prepadnutog piskaranja, ustao kao ljudsko biće i priznao da je rat u Evropi započeo 1999. godine napadom na Srbiju, i da se iskreno kaje.

Iz vašeg apela se ne vidi ljubav za mir i zajednički život sa Rusijom, već se providi samo vaša ljubav i interes za očuvanje Kolove, Genšerove i Vajczekerove jedinstvene Nemačke.

Vaši apeli za mir danas treba da počnu sa – Oprosti nam Srbijo! – da bi vas Rusi čuli, jer se nisu oni na Krim vratili zbog toga što veruju u vaše apele, kao što smo mi Srbi onda verovali u slatkorečivost ujedinjene Nemačke. Rusi veruju u dela i nedela, poput onih koje je vaša zemlja počinila protiv Srbije i srpskog naroda na teritoriji od vas uništene SFRJ.

Putin je, dan pre objavljivanje vašeg apela, u Dumi vidovito (a ne kao Gorbačov) unapred na njega odgovorio.

Iako me ne smatrate Evropljaninom, iako je očigledan selektivni pristup istoriji rata i mira u Evropi u vašem apelu, ipak se molim Gospodu da se vaša velika, moćna i lepa država na vreme osvesti.

Znao sam koliko je dobro živeti u jednoj takvoj dok mi je niste u krvi srušili.

Politika
Pratite nas na YouTube-u