SRAMOTA I SLAVA

ZAHAR PRILEPIN Sumnjam da među ustanicima u Novorusiji postoji ijedan koji je plakao zbog...

ZAHAR PRILEPIN

Sumnjam da među ustanicima u Novorusiji postoji ijedan koji je plakao zbog Jeljcinove smrti ili na grudima nosi portret Stiva Džobsa

Godine 1941. krenulo je i slomilo fašizam pokolenje stasalo u sovjetskoj vlasti. Ono nije poznavalo „Rusiju koju smo izgubili“, čak ni u crkvu nije išlo.

Ono je odraslo gledajući portrete Marksa, Lenjina i Staljina.

I pobedilo u najstrašnijem svetskom ratu.

Sada za to pokolenje govore da su oni bili „robovi“, i tome slično. Da su ih zli duhovi vaspitali svojim besnilom. Da su živeli u atmosferi straha i bojali se da podignu pogled.

Ali – robovi ne dobijaju ratove. Zlodusi ne pobeđuju u Otadžbinskom i Svetom ratu, ni „zahvaljujući“, ni „uprkos“.

Robovi ne znaju napamet stihove Simonova, članke Erenburga, ne pevaju „Hej, putevi…“. Robovima to ne treba, oni nemaju čulo otadžbine.

strelkov07

Tim pre, robovi ne oslobađaju slobodne ljude. Slobodni ljudi su tada, kao što se sećamo, ili u Evropi, ili u njenom većem delu. Zbog čega bi ih oslobađali robovi?

Nešto se tu ne uklapa. I nikada se neće uklopiti.

Da, tamo su bili i oni koji su mrzeli sav taj sovjetski šljam, i bežali u unutrašnju emigraciju, ili prelazili na stranu nacista i crtali sebi na grudima svastiku.

Ali oni su bili izrodi.

Tim izrodima – sramota.

A sada da bacimo pogled na pokolenje „slobodnih“, koji nisu ni zatekli sovjetsku vlast, i stasali su gledajući portrete Stiva Džobsa, Ksenije Sobčak i Borisa Nikolajeviča Jeljcina.

Oni su slobodni. Onu su lišeni „kmetovske svesti“. Uzgred, i čula za otadžbinu. Oni nisu zadojeni „otrovom komunizma“ i ostalih prokletih kolektivizama.

Koga bi oni mogli osloboditi, ako…?

Koga?

Ne, mi vidimo da u tom pokolenju ima slobodnih i divljih – oni, naprimer, pomažu Novorusiji. Ali ja veoma sumnjam da među ustanicima postoji jedan jedini čitalac magazina SNC ili jedan jedini koji je plakao posle Jeljcinove smrti. Nema ni jednog ustanika koji na grudima nosi portret Stiva Džobsa.

Prostije rečeno – oni su izrodi u svom pokolenju.

Tim izrodima – slava.

Preveo ŽELIDRAG NIKČEVIĆ

Blog Zahara Prilepina

 

Kultura
Pratite nas na YouTube-u