ROSTISLAV IŠĆENKO: ŠANSA ZA MIR U UKRAJINI TEK AKO PUTINA I OBAMA BUDU PREGOVARALI O SUDBINI PLANETE

Istorija je pokazala da je mirovni dijalog sa Trećim rajhom bio moguć tek 1945....

Istorija je pokazala da je mirovni dijalog sa Trećim rajhom bio moguć tek 1945. kada je on kapitulirao

Ne vidim nikakvu perspektivu u novoj rundi minskih pregovora jer za razrešenje krize u Donbasu ne postoje apsolutno nikakve pretpostavke.

Napominjem da se prethodni minski dogovori nisu poštovali. Zapravo, ne samo da se nisu poštovali, nego su ih kijevske vlasti i grubo ignorisale.

Još kad su zaključivani, u spetembru, govorio sam da ti sporazumi neće Donbasu doneti mir. Kao što vidimo: tamo mira sve dosad nema i neće ga ni biti.

Pozdravljam, naravno, svaku mogućnost za mirovni dijalog i smatram da je takav dijalog uvek moguć. Međutim, na žalost,rezultata u ovom slučaju nema zato što Kijev ne želi da pravi ustupke.

Predstojeći pregovori zato nemaju nikakvog smisla. U suštini, Ukrajina – u ulozi u kojoj je sada i na način na koji pokušava da vodi dijalog – nije u stanju da korenito promeni situaciju.

Sjedinjene Države su otvoreno izjavile da se spremaju da likvidiraju Rusiju. A Ukrajina je tek mala karika u tom procesu. Zato je sve što Petar Porošenko govori o miru lišeno bilo kakvog uporišta. Štaviše, stiče se utisak da njemu i Amerikancima nikakav mir i nije potreban.

Mirovni dijalog sada nije moguć ni pod kakvim uslovima. Istorija je pokazala da je mirovni dijalog sa Trećim Rajhom bio moguć tek 1945. kada je Treći Rajh kapitulirao.

Može se samo nagađati na čemu je zasnovana odluka Donjecke Republike o odlagaanju datuma pregovora: možda Aleksandar Zaharčenko ima neke prednovogodišnje obaveze, a možda u DNR shvataju da je besmisleno svako pregovaranje sa Kijevom.

Prilično je teško ozbiljno računati sa tim da sitni elementi – kao što su Ukrajina i Donjecka i Luganska Republika – mogu realno uticati na situaciju. Svima je već jasno da je konflik mnogo većih razmera nego što je rat u Donbasu.

Kada se pojavi informacija da su Putin i Obama rešili da pregovaraju o sudbini planete – tada će tek moći da se razmatraju kompromisne varijante. A dok mali vojni komandanti Donjecke i Luganske Republike pregovaraju sa predsednikom koji ništa samostalno ne odlučuje i ne kontroliše vlast u Ukrajini – ne može se govoriti ni o mogućnosti mirnog razrešenja situacije u Donbasu.

Izvor Fakti, 13. 12. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u