ALEKSANDAR VUČIĆ: VREME JE DA KAŽEMO “NE”

Govoriti svima „da“ uvek se završi pogubno, a u Srbiji smo to radili zarad...

Govoriti svima „da“ uvek se završi pogubno, a u Srbiji smo to radili zarad ostanka na vlasti. Verujem da je ovaj forum početak boljeg vremena i saradnje celog regiona

Premijer Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu učesnicima Samita, navodeći da je čast biti domaćin u Beogradu, gde se susreću ekonomije Istoka i Zapada.

“Predugo su vlade u našem regionu birale pogrešno. Bilo je godina kada smo govorili ‘da’, a trebalo je da kažemo ‘ne’. Vreme je da naučimo da kažemo ‘ne’. Kritikujmo sebe jer ćemo se tako brzo promeniti”, rekao je Vučić i dodao da kompromise protiv budućnosti više ne možemo da pravimo.

“Govoriti svima ‘da’ uvek se završi pogubno, a u Srbiji smo to radili zarad ostanka na vlasti. Verujem da je ovaj forum početak boljeg vremena i saradnje celog regiona”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije rekao je da je prioritet zemalja Centralne i Istočne Evrope, privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova.

“Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stvoriti veze između Kine i ovog regiona. Drugi uslov zavisi od nas – moramo da reformišemo sebe, da se promenimo. Niko neće da uloži u nas, ako mi ne ulažemo u sebe”, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da cilj stabilnost i unapređenja odnosa u ovom delu Evrope, da je za to potrebno novo liderstvo, kao i da je uveren da “region to razume”.

Vučić je, otvarajući Samit procenio da će u narednih pet godina polovina rasta doći iz Azije, pa je ovaj forum izuzetna prilika za stvaranje novih šansi, otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj.

Četvrti ekonomsko-trgovinski forum Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), na kojem će se obratiti premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Kine Li Kećijang i Poljske Eva Kopač počeo je u centru Sava u Beogradu u prisustvu velikog broja privrednika tih zemalja.

U Centru “Sava” predstaviće se mnogobrojne kineske kompanije, a predviđeno je održavanje tri tematska panela sa velikim brojem učesnika.

Izvor B92, 16. 12. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u