PRISLUŠKIVANjE PREMIJERKE ILI DRON NAD REPUBLIKOM SRPSKOM

PREDRAG ĆERANIĆ Kako to da nelegalno prisluškivanje nekad zaslužuje javnu osudu, a nekad se...

PREDRAG ĆERANIĆ

Kako to da nelegalno prisluškivanje nekad zaslužuje javnu osudu, a nekad se brani

Kada se iznad stadiona Partizana pojavio dron sa okačenom zastavom velike Albanije, svi su bili zatečeni, uključujući i bezbjednosne službe. Naknadne analize su ukazale da se radilo o suptilnoj obavještajnoj operaciji i da su svi akteri imali američke pasoše. Ciljani efekat je postignut: Srbija ponižena, i stvorena je albanska kompaktnost oko starog projekta. Dron nad Republikom Srpskom je sporni audio snimak, lansiran iz iste kuhinje, sa jasnim ciljem: poniziti Republiku Srpsku, a razdor između srpskih partija produbiti do otvorene mržnje.

Slučaj „Prisluškivanje premijerke“ ne gubi na aktuelnosti. Pošto je policija, postupajući po nalogu Specijalnog tužilaštva, pozvala na informativni razgovor urednika i zamjenika urednika sarajevskog portala Klix, koji je prvi objavio sporni tonski zapis, u javnosti su se, sem redakcije pomenutog portala, negodovanjem oglasila i novinarska udruženja. Tako se potpuno zaboravilo da ne postoji medij u Republici Srpskoj i BiH koji nije pravio prilog o nelegalnom prisluškivanju građana i o mogućnosti da se potrebna oprema nabavi preko interneta za male pare.

merdokovi

Autori pomenutih priloga i tekstova od nadležnih su tražili adekvatan odgovor i preduzimanje mjera kako bi se nelegalno prisluškivanje onemogućilo. Nezavisne novine su tokom nekoliko nedjelja objavljivale opširne tekstove o prisluškivanju telefona, potkrijepljene sa 5.000 telefonskih brojeva građana, koje su, prema pisanju Nezavisnih, prisluškivale SIPA i OBA. Kako sad to da prisluškivanje nekad zaslužuje javnu osudu, a nekad se osuđuju oni koji protiv aktera nelegalnog prisluškivanja preduzimaju zakonom predviđene mjere?

Kako se mnogi pozivaju na evropske standarde, za koje kažu da su ovom prilikom narušeni, radi poređenja mogli bismo neku od evropskih zemalja uzeti za primjer. Velika Britanija je zemlja sa dugom demokratskom tradicijom i standardima kojima male zemlje poput BiH treba da teže. Stoga su iskustva te zemlje u sličnim slučajevima, svakako, poučna. Zato se vrijedi prisjetiti velikog skandala iz sredine jula 2011. godine nastalog povodom prisluškivanja telefona brojnih javnih ličnosti, pored ostalih i bivšeg britanskog premijera Gordona Brauna. Prisluškivani su i telefoni običnih građana, između ostalih i telefoni članova porodica stradalih u terorističkim napadima i ubistvima. U centru afere bio je medijski magnat Rupert Merdok u čijem tabloidu News of the World je objavljivan sadržaj prisluškivanih razgovora. Britanski premijer Dejvid Kamerun je po otkrivanju afere naredio hitnu istragu. Epilog istrage bio je sljedeći: tabloid News of the World je ugašen, Nik Volis, zamjenik urednika pomenutog tabloida bio je uhapšen, policijski službenici koji su mu prodavali informacije do kojih su došli prisluškivanjem, suspendovani su i otpušteni. Rupert Merdok i njegov sin Džejms, kao vlasnici kompanije, dobili su obavezujući poziv na javno saslušanje pred Britanskim parlamentom. Iako su izjavili da nisu znali da novinari njihovog tabloida kupuju informacije od policije, morali su da sačekaju kraj saslušanja da bi uputili svoju poruku – izvinjenje žrtvama prisluškivanja i cijeloj britanskoj javnosti.

Politika
Pratite nas na YouTube-u