DR ZORAN PETROVIĆ PIROĆANAC: KINA DIŽE POSUSTALI SVET

Značajan doprinos Srbije „Novom putu svile“ mogu da budu Kanal Dunav – Morava –...

Značajan doprinos Srbije „Novom putu svile“ mogu da budu Kanal Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more, kao i slobodna carinska zona na Dunavu

U goste nam je stigao predsednik Vlade NR Kine Li Kećijang, iz zemlje vrednih, inteligentnih i dobrih ljudi, jedan od lidera zahuktale kineske obnove i „kineskog sna“.

Eksperti Međunarodnog odeljenja CK KPK, u nedavnim razgovorima u Pekingu nisu izbegli da kažu kako „niko ne može dugo da drži ritam od 7 do 9 procenata rasta godišnje, a mi smo to radili punih 30 godina“.

Rast, dakle, mora da se uspori, da se stabilizuje na nivou srednjeg rasta. Kina ima „novu normalnost za 10 do 20 godina,“ pa insistira na „dodatnim naporima u mentalnoj pripremi za to.“

Održanje stabilnog rasta značajan je zadatak kineskog društva – tih sedam odsto, koji su danas i Americi i Evropi nedostižni. Specifične mere investiranja u Pekingu danas najavljuju da neće biti velikih infrastrukturnih investicija. Oni žele da povećaju domaću potražnju, da uvećaju primanja građana, koji godinama nisu dobijali povišice. Stimulisanje potrošnje je, takođe, u agendi, kao i redukovanje energijske potrošnje…

Kinezi su 30 godina privlačili strani kapital, a danas su domaće kompanije sposobne da idu na svetsko tržište. Infrastuktura je prioritet, veoma važna i za saradnju sa istočnom i srednjom Evropom, u Grupi 16+1. U vrtoglavo dinamičnoj oblasti Šandung, uspešni privrednici vole da navedu lokalni slogan: Ako hoćeš razvoj, prvo izgradi put. To su već demonstrirali najsavremnijim saobraćajnim sistemom („Haj spid grupa“, koja gadi put i u Srbiji, a sagradila je i najduži most na planeti od 42 km), od koga strancima zastaje dah.

Kineska IT industrija u Šandungu ovladala je i klaud kompjutingom – tehnologijom namenjenom i za vojnu, i za civilnu upotrebu. To polje je doskora bilo rezervisano za SAD i neke članice Vašingterninog bloka. Kinezi su se „usudili“ da budu čak i bolji u nekim elementima. Zato su na vidiku i veliki sukobi sa SAD i Zapadom zbog toga što Amerikanci neće više jedini pohranjivati milijarde i bilione podataka sa čitave planete. U redovima Vašingterne se mozga kako da spreče ono što ne mogu da spreče.

Razvojna banka u Šangaju, koja započinje rad 2015, uz osnivački kapital od oko 100 milijardi dolara, jeste dopuna postojećim sistemima, a ne zamena. Kinezi kažu da MMF i Svetska banka ne mogu više same da rešavaju probleme, a naročito nisu u stanju da ih dobro reše.

Kada Kinezi odu do Evrope i SAD da kupe nove avione, za pet, ili 10 milijardi evra, prodavci i njihovi politički lideri su čak i snishodljivi. Zato ni Kina ne treba da je previše „stidljiva“ zbog svog sve većeg prisustva na evropskim tržištima. Nije, uostalom, krivica Kine što proizvodi danas i visokokvalitetnu robu, jeftinije od kompanija u SAD i EU.

Kinezi žele specijalne veze sa našim regionom. Tvrde kako nema razloga za brigu Brisela oko odnosa Kine i zemalja EU. Značajan doprinos Srbije Novom putu svile“ mogu da budu Kanal Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more, kao i slobodna carinska zona na Dunavu (koji 767 km teče kroz Srbiju).

Evroazija i 16+1 će, nadaju se Kinezi, još više raditi na projektu Novog puta svile. Uskoro će Kina obelodaniti generalne globalne planove.

Kina je imala 30 godina reforme, što je koristilo kineskoj privredi, koja je stekla veliku vitalnost. Strategijski izbor Kine je bio da se otvori ka Evroaziji i zapadnoj Evropi, ka Zapadu. To nije baš sebična ideja – zajednički razvoj i prosperitet za sve zemlje na Novom putu svile. Već 50 zemalja je dalo pristanak, čak i Nemci žele da uđu u projekat Novog puta svile.

Time mnogi u Evropi mogu da se ohrabre za odluke koje još ne donose, umnogome zbog neizvesnosti „šta će im reći Vašingterna“. Kina, pak, ne traži dominaciju i neće se mešati u regionalne probleme. Ne zaboravimo, ona je suosnivač BRIKS, nesvrstane moćne nove planetarne formacije.

Dva kineska predloga Novog puta svile, za razliku od američke inicijative posle Drugog svetskog rata, jesu put da se zajednički dele plodovi regionalnog razvoja. Kina je izjavila da uspostavlja posebni fond za ekonomski pojas Novog puta svile, kao i za Pomorski put svile 21 stoleća, čime je predložila promovisanje regionalne integracije, saradnje i trgovine.

Osnivanje azijske infrastrukturne investicione banke je na vidiku. Međutim, neki mediji na Zapadu su i to protumačili zlurado, nazivajući projekte „kineskim Maršalovim planom.“ Peking je ovo nazvao „olakim senzacionalizmom, starim duhom i mentalitetom hladnog rata, čije senke i dalje šetaju Zapadom“. U stvarnosti, dva plana Puta svile treba da poboljšaju međupovezanost Evroazije i obalskih zemalja Pacifika i Indijskog okeana, te tako „nemaju ničeg zajedničkog sa Maršalovim planom.“

Izvor Večernje novosti, 17. decembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u