DRUGAČIJI POGLED NA PAD RUBLjE ILI SJAJNA IGRA RUSKIH MAJSTORA?

PITER KENIG Rusija igra mudro, i igra može da dovede do finansijskog kolapsa zapadnih...

PITER KENIG

Rusija igra mudro, i igra može da dovede do finansijskog kolapsa zapadnih ekonomija na dolarskoj osnovi već početkom 2015.

Svet i dalje slepo veruje u fosilna goriva. Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača energenata i nedavno je objavila da više neće trgovati energentima korišćenjem američkog dolara, već u rubljama i valutama partnera sa kojima trguje. Ustvari, ovo pravilo se odnosi na ukupne trgovinske odnose Rusije. Rusija i Kina odvajaju svoje ekonomije od zapadnog finansijskog sistema. Kao potvrdu svojih namera, jula 2014. ruski Gasprom je zaključio sa kineskim partnerima posao vredan 400 milijardi a u novembru nešto manji, oba izražena u rubljama i juanu.

Ostale zemlje iz grupacije – Brazil, Indija i Južna Afrika – uz članice Šangajske organizacija za saradnju (ŠOS), koju sačinjavaju Kina, Rusija, Kazahstan, Tadžikistan Kirgistan, kao i zemlje čiji prijem se od septembra 2014. razmatra – Indija, Pakistan, Avganistan, Iran i Mongolija, uz Tursku, koja je u niskom startu, takođe će svoje trgovinske odnose zasnivati na domaćim valutama, odvojeni od zapadne kazino-sheme zasnovane na američkom dolaru. Veliki broj drugih zemalja, sve više zabrinutih lošim stanjem zapadnog finansijskog sistema, u kojem su zaglavljene, samo čekaju da se pojavi nova monetarna shema. Moguće je da su vlade tih zemalja i dalje u strahu od srdžbe imperije, ali im se polako ukazuje svetlost. One osećaju prevaru i slabost iza Obamine naprasite retorike i ne žele da budu povučene u bezdan.

Zbog kažnjavanja Rusije za događaje u Ukrajini, Obama ima nameru da potpiše novi veliki paket sankcija uperenih protiv Rusije nakon jednoglasnog usvajanja predloga u Kongresu. Ustvari, tako masmediji žele da verujemo. Neverovatno je da deset meseci nakon majdanskog krvoprolića i državnog udara, posle kojeg je Vašington instalirao vladu filovanu nacistima, naši mediji i dalje šire laži o prirodi ove vlade i masakrima koje je počinila i Donbasu, u istočnoj Ukrajini.

Jednoglasno usvajanje u Kongresu – koji Kongres i kakva jednoglasnost?

BLEF ZAPADA BEZ POKRIĆA

Od 425 članova Kongresa samo troje je bilo prisutno kada se glasalo o predlogu [1]. Ostali su krenuli na odmor ili ih je jednostavno bilo „sramota“ ili su se bojali da se suprotstave predlogu. Od troje prisutnih, u početku se dvoje suprotstavilo i tek nakon kraćeg „ubeđivanja“ – ili čega već – saglasili su se sa predlogom. Tako izgleda to „jednoglasno“ usvajanje o kojem trube masmediji – jednoglasno, sa tri glasa „za“! Široka javnost je opet obmanuta.

Kakve nove sankcije predviđa ovaj propis?

On pogađa uglavnom ruske kompanije iz oblasti energenata i kompanije iz odbrambenog sektora u delu prodaje oružja Siriji, a sadrži i dodatnu antirusku propagandu i predviđa dalje pomaganje procesa „demokratizacije“ Ukrajine i – Rusije, odnosno zemalja gde se radi na promeni vladajućih struktura.

Kako ove sankcije pogađaju Rusiju, s obzirom na to da svoju prodaju energenata Rusija više ne obavlja u američkim dolarima?

Čista propaganda. Car, vidimo da je go, ponovo ispaljuje blef bez pokrića da bi pokazao svojim zapadnim vazalima ko je gazda. Da li je ikada postojala jadnija predstava?

rubljapad04I sada – kao posledica pada cene nafte i, naravno (a čega bi drugo) „sankcija“ – ruska ekonomija trpi udare i rublja je u slobodnom padu. Od početka godine izgubila je 60 odsto, samo prošle nedelje 20 odsto svoje vrednosti na tržištu. Kao posledica, nakon serije konsultacija, tvrde mediji, Banka Rusije odlučila je pre nekoliko dana da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto da bi rublju učinila atraktivnijom za strane investitore. To je delovalo svega nekoliko sati. Povećanje međubankarske stope je Putinov odgovor na Obamin blef – istovremeno pothranjujući zapadne iluzije o ruskom slabljenju.

Besomučna propaganda nas zasipa vestima kako je Rusija bespomoćna jer je svet izgubio i poslednje zrno poverenja, u koga drugo nego – predsednika Putina. Plan promene režima na delu. Gospodin Putin mora da bude oglašen krivim, sa nadom da će biti diskreditovan u svom narodu. On vodi Rusiju u duboku recesiju, najgoru od raspada Sovjetskog Saveza. Mediji nam navode izjave običnih građana Rusije kako im je štednja propala, penzije više ne vrede ništa i da ne znaju kako će da prežive nevolje koje im predstoje.

ODVAJANjE RUBLjE OD ZAPADNOG SISTEMA

U stvarnosti, najmanje 80 odsto ruske populacije čvrsto stoji uz Vladimira Putina. On je obnovio sistem obrazovanja, sistem zdravstvene zaštite i objekte infrastrukture, koji su bili u ruinama nakon raspada Sovjetskog Saveza. Predsednik Putin se bukvalno slavi kao heroj kod ogromne većine ruske populacije, uključujući i tamošnju oligarhiju.

Danas ni jedna ekonomija na zapadu ne posluje u rubljama. U svom kratkovidom popuštanju Vašingtonu, ministarstva finansija vazala na Zapadu oslobađaju se svojih rezervi u rubljama koje, s druge strane, Rusija ne otkupljuje i tržište je preplavljeno. Rusija ne samo što ima ogromne dolarske rezerve već je i rublja pokrivena zlatom, a te činjenice se uredno propuštaju u izveštajima masmedija. Trenutno, Rusiji više odgovara pad rublje.

rubljapad05U još jednom siledžijskom aranžmanu Obame, bliskoistočne marionete, proizvođači nafte poput Saudijske Arabije i Zalivskih zemalja hiperprodukcijom su preplavile tržište naftom i gasom, spuštajući cenu i stvarajući prividne gubitke Rusiji i Venecueli, zemljama u kojima Vašington želi promenu vlasti. Dve muve jednim udarcem, veruje Vašington, sakupljajući pohvale svojih podanika. Šeicima koji kontrolišu proizvodnju nafte Vašington je očigledno mnogo toga obećao da bi se upustili u ovakve gubitke.

Rusiji je rublja potrebna. To je njena novčana jedinica i Rusija treba rublju za buduće trgovinske odnose, ali rublju odvojenu od zapadnog monetarnog sistema.

Kada Rusija bude smatrala da je vrednost rublje na dovoljno niskom nivou, otkupiće jeftinu rublju ogromnim količinama dolara. Na taj način Rusija može da preplavi zapadno tržište – dolarima, evrima i drugim zapadnim valutama, i – zlatom. Ne zaboravimo da rublja ima pokriće u zlatu. Videli smo do sada kako ubacivanje velikih količina neke valute utiče na tu valutu, ovog puta uz istovremen otkup rublje sa Zapada. Brilijantan potez u pravcu vraćanja vrednosti rublje i stvaranja novog monetarnog sistema. Sistema u kojem će Evropa da bude dobrodošla, ali po svojoj želji i izboru, a ne vašingtonskim zavrtanjem ruke.

Rusiji sigurno nije u interesu da izazove iznenadan raspad finansijskog sveta zasnovanog na dolaru – što bi značilo finansijski kolaps mnogih država koje su potencijalni novi trgovinski partneri u novom monetarnom sistemu. Umesto toga, pad zapadnih ekonomija na zalasku može da bude planiran kao usporeno opadanje što tim zemljama pruža mogućnost da se preusmere – pretvore svoje rezerve u rublju, juan i druge valute zemalja BRIKS i ŠOS. Ovo se već dešava. Svega deset godina ranije hartije od vrednosti denominovane u dolarima sačinjavale su 90 odsto rezervi širom sveta. Danas je taj odnos na 60 odsto a i dalje opada.

UMESTO ORUŽJEM, RUSIJA ZVECKA NOVCEM

Na kraju, možda kao rezervni plan, postoji sporazum o monetarnom savezu Rusije i Kine. Kina trenutno drži oko 1,5 biliona (hiljada milijardi) dolara, a u zapadnim valutama ukupno ekvivalentnu vrednost više od tri biliona dolara i neobjavljene ogromne zlatne rezerve. Solidarnost zemalja BRIKS i ŠOS sa Rusijom je čvrsta garancija za rublju. Zamislimo da prva velika akcija Nove razvojne banke (ranije BRIKS banka), sa osnivačkim kapitalom 100 milijardi dolara, bude sveobuhvatna operacija spasavanja rublje. Ne brinite, ruska ekonomija je na dobrom pravcu.

Neizbežno se postavlja pitanje da li je ova organizovana shema devalvacije rublje gigantskih proporcija još jedan pokazatelj da nam sledi rat? Da li će to biti nuklearna konfrontacija ili nova verzija Hladnog rata? Da li je to još jedan pokušaj Zapada iniciran iz Vašingtona da se Rusija uhvati u smrtonosnu zamku?

Ne obavezno. Rusija igra mudro ovu šahovsku partiju, sa vrhunskom diplomatskom veštinom. Umesto zveckanja oružjem, Rusija zvecka novcem. Ova igra može da dovede do finansijskog kolapsa zapadnih ekonomija na dolarskoj osnovi već početkom 2015. godine.

I pobednik je…?

Piter Kenig (Peter Koenig) je ekonomista i geopolitički analitičar. Radio je u Svetskoj banci i na osnovu 30-godišnjih iskustava napisao je roman „Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed“. Objavljuje na sajtovima kao što su Global Research, Information Clearing House (ICH), Russia Today (RT), Glas Rusije, RIA Novosti, blog Stepskog sokola…

_________

Uputnica:

[1] http://www.informationclearinghouse.info/article40489.htm

Preveo AERIAL6

Global Research/Stanje stvari

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u