RATKO DMITROVIĆ PROTIV ZORANE MIHAJLOVIĆ: KOME U VLADI SRBIJE SMETAJU “VEČERNjE NOVOSTI“

Državni novac upumpava se u privatne i strane medije, ali ni dinar u najprodavaniji...

Državni novac upumpava se u privatne i strane medije, ali ni dinar u najprodavaniji i najuticajniji srpski list

Ovo nije jauk, apel, lelek uvređene mlade, ovo je izraz čuđenja nad slučajem koji je ilustrativan i nešto govori.

Vlada Srbije vodi kampanju o bezbednosti u saobraćaju, paralelno radeći na nacrtu novog zakona koji će, veruje se, smanjiti broj poginulih na drumovima Srbije. Kampanja se vodi u gotovo svim štampanim medijima, dnevnim listovima pre svega, ali ne i u „Večernjim novostima“, listu čiji kontrolni paket drži Vlada Srbije. Nelogično i neobjašnjivo, jelte. Ili je vrlo objašnjivo i vrlo logično?

Državni novac upumpava se u privatne i strane medije ali ni dinar – ovaj državni, narodni, reklamni, s opravdanjem i ciljem – ne ide u najprodavaniji i najuticajniji srpski list – „Večernje novosti“. Zbog čega? Ko je doneo tu odluku?

Smeta li nekome u Vladi Srbije, a naslućujemo kome (slutiti imamo pravo), uređivačka politika „Večernjih novosti“; što jedino mi u kontinuitetu pišemo o Srbima na Kosovu i Metohiji, o slavnim ličnostima iz nacionalne istorije, velikim bitkama koje su vodili naši preci na strani pravednih, kao saveznici, heroji. Što pišemo o malom, za druge nevidljivom čoveku, čiji se život još uvek, uprkos nama ovakvima, odvija po vertikali časti i morala.

Da nije problem to što se „Večernje novosti“, za razliku od drugih, štampaju na ćirilici, uz „Politiku“ koja je takođe izostavljena iz ove kampanje. Svi drugi su na latinici.

Možda nas je državni novac „preskočio“ zato što ne objavljujemo kakve gaće nose vodeće estradne zvezde, ko je koga zaskočio prošlog vikenda, što ne zavirujemo u tuđe lonce i ormane. Što odbijamo da požutimo, da budemo tabloid.

Za poslednjih 20 meseci, koliko je dole potpisani na čelu Kompanije „Novosti“, ova kuća nije dobila nijedan dinar pomoći sa strane, nijednu olakšicu, donaciju, ništa, a uspevamo da držimo dnevnu likvidnost, isplaćujemo plate, državi doprinose, vraćamo stare, nasleđene dugove (11 miliona evra) pri čemu niko u navedenom periodu u „Novostima“ nije dobio otkaz, nijedno izdanje nije zaustavljeno. Ne tražimo milostinju, daleko bilo, znamo da radimo svoj posao, ali tražimo da nas država tretira makar kao i one medije u Srbiji čiji su vlasnici Nemci, Švajcarci, Amerikanci…

Nema medija u ovoj zemlji koji je objavio više tekstova upozoravajućeg karaktera o stanju na srpskim drumovima od „Večernjih novosti“. S povodom i bez povoda bili smo u svako doba dana i noći na raspolaganju državi, saobraćajnoj policiji, svima koji su imali želje i potrebe da podignu nivo bezbednosti na našim drumovima.

Neko u Vladi Srbije knjižio nam je sve ovo kao zlo. Taj neko sedi u Ministarstvu saobraćaja. Šta mislite kako se zove?

Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“

Izvor Novosti, 24. decembar 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u