KAKO TEKU AMERIČKE PRIPREME ZA RAT SA RUSIJOM

MAJKL ČOSUDOVSKI Džefri Pjat i Viktorija Nuland igraju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između...

MAJKL ČOSUDOVSKI

Džefri Pjat i Viktorija Nuland igraju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između Pentagona i Ukrajine

Da li se SAD i NATO spremaju da vode rat protiv Rusije? NATO samit u Velsu prošlog septembra pripremio je pozornicu. Nekoliko vojnih aktivnosti usmerenih protiv Rusije je pokrenuto prošlog meseca, uključujući sprovođenje ratnih igrica u Istočnoj Evropi, vojnih vežbi i raspoređivanja specijalnih snaga u Ukrajini.

Ove vojne inicijative vođene su i koordinisane uz medijsku propagandu, kao i program „ekonomskog terorizma“, koji se sastoji od subverzivnih ekonomskih sankcija, zamrzavanja monetarnih i trgovinskih transakcija, veštačke manipulacije cenama nafte itd. Medijska kampanja sastoji se od prikazivanja rata kao humanitarne intervencije. Cilj je da se oslabi Ruska Federacija, podriju njene institucije, osiromaši njena populacija. U međuvremenu, američki kongres je usvojio zakon koji de facto pruža zeleno svetlo Obami da objavi rat Rusiji.

Glasine takođe potvrđuju da Vašington razmatra „promenu režima“ u Ruskoj Federaciji sa nameron da instalira pogodniju vladu u Kremlju. Presednik Vladimir Putin navodi: „Mi vidimo tragične posledice takozvanih obojenih revolucija i ogleda koje su preživeli narodi država koje su se suočile sa ovim neodgovornim eksperimentima tajnog… ponekad čak i otvorenog mešanja u njihove živote… Ovo je lekcija i upozorenje za nas i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sprečimo da se to dogodi u Rusiji“.

Vojne pretnje kombinovane sa „ekonomskim ratom“ imaju za cilj da stvore socijalnu i ekonomsku nestabilnost u Ruskoj Federaciji. Sajber ratovanje je takođe instrument intervencije protiv neprijateljskih komunikacionih sistema.

SAD-NATO vojne vežbe vođene proteklih meseci u Istočnoj Evropi i baltičkim državama bile su eksplicitno usmerene protiv Rusije. Sudeći prema Moskvi, sadržale su „povećanu borbenu gotovost“ kao i transfer NATO „vojne infrastrukutre ka ruskim granicama“.

Sredinom decembra general Džejms Stavridis, bivši komadant NATO u Evropi pozvao je Atlantsku alijansu da „pošalje oružje i vojne savetnike Ukrajini i da joj pomogne da se bori protiv separatista koje podržava Rusija“. „Mislim“, rekao je Stavridis, „da bi trebalo da pružimo značajnu vojnu pomoć ukrajinskoj vojsci. Ne mislim da bi trebalo da se ograničavamo samo na nesmrtonosnu pomoć. Po meni bi trebalo da pošaljeno municiju, gorivo, logistiku. Smatram da bi sajber podrška bila veoma značajna i korisna, kao i saveti i potencijalni savetnici. Ne mislim da ima potrebe za velikim brojem NATO trupa na terenu. Ukrajinska vojska može da se nosi sa onim što se sada događa, ali im je potrebna određena pomoć da bi bili uspešni u tome“ (citat iz The Guardian, 14. decembar 2014).

Predsednik Barak Obama 18. decembra, potpisao je akt Podrške ukrajinskoj nezavisnosti, koji isporučuje do 350 miliona dolara u vojnoj pomoći za Ukrajinu da bi se podržala njena vojna kampanja u Donbasu. Pored odobravanja vojne pomoći, armija SAD je direktno uključena u proces vojnog planiranja i detaljne koordinacije sa ukrajinskim ministarstvom odbrane.

TO SE ZOVE „ODBRAMBENA SARADNjA“

Dok je zvanično američka umešanost ograničena na treniranje, slanje specijalnih snaga i podršku ukrajinskoj nacionalnoj gardi, plaćenici i privatno-bezbedosni operativci na ugovoru sa Pentagonom i NATO takođe su raspoređeni u poljima delovanja ukrajinske vojske i nacionalne garde u regionu Donbasa u Istočnoj Ukrajini.

BreedloveporoshenkoKrajem novembra Stejt department je potvrdio da će „nastaviti da šalje specijalne timove u Ukrajinu da pruži bezbedonosne garancije“, konkretno savetovanje i vojnu obuku.

Kao deo ovog programa bezbednosne pomoći, brigadni general Džon Hort (na slici dole sasvim levo), glavnokomandujući operativac, i američka vojska u Evropi bili su otpremljeni u Kijev, zajedno sa „njegovim osobljem i članovima američke Kancelarije za odbrambenu saradnju, locirane u američkoj ambasadi u Kijevu.“

Učestvujući u Međunarodnom bezbedosnom fondu za napredviđene situacije – Ukrajina planira da zahteva sastanke sa zvaničnicima Ukrajinske nacionalne garde ovde u decembru 2014. Cilj sastanka trebalo je da bude da se nakon završetka obuke identifikuju zahtevi nacionalne garde za organizaciju Ukrajine, obuku i spremnost jedinica u uslovima državnog kolapsa.

PENTAGON U AMBASADI SAD U KIJEVU

Kancelarija za odbrambenu saradnju (KOS), koja radi za američku ambasadu u Kijevu, „sarađuje sa ukrajinskim ministrom odbrane da podrži pružanje vojne opreme i treninga i modernizaciju ukrajinske vojske“.

Američki ambasador Džefri Pjat, u saradnji sa pomoćnikom državnog sekretara Viktorijom Nuland, igra ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između KOS i Ukrajine. Zvaničnici ministarstva odbrane u američkoj ambasadi su zauzvrat na vezi sa Pentagonom. Aktivnosti KOS u širem smislu sadrže:

1. Raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini;

2. Vojni trenig i savetničke funkcije;

3. Prodaju i nabavku američkih vojnih sistema;

4. Podršku Ukrajinskoj nacionalnoj gardi kroz protokolarni ugovor sa kalifornijskom nacionalnom gardom.

dzonhortRaspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini je događa se pod takozvanim Zajedničkim kontakt-tim programom Ukrajina. (JCTP). Uloga JCTP je da „rasporedi američke vojne timove u Ukrajini, da približi ukrajinskoj vojsci razne aspekte zapadnih armija“.

Vojni trenig i savetničke funkcije implementirane su pod pokroviteljstvom Međunarodne vojne edukacije i treninga (IMET). Pod ovim programom, ukrajinsko vojno osoblje je poslato u SAD na trening.

Prodaja i nabavka američkih vojnih sistema je pod okriljem Inostrane vojne prodaje/Inostranog vojnog finansiranja (FMF). FMF program pomaže Ukrajinskoj vojsci u sprovođenju vojnih reformi, obezbeđujući sredstva ukrajinicima da kupuju američku vojnu opremu i usluge.

Podrška ukrajinskoj nacionalnoj gardi primenjena je kroz kalifornijsko-ukrajinski državni program (SPP). Dok je cilj SPP da „promoviše demokratiju, slobodnu tržišnu ekonomiju i vojne reforme“, u praksi se on koristi da kanališe podršku, kao i specijalne jedinice i vojne savetnike ka bataljonima ukrajinske (neonacističke) nacionalnoe garde u Donbasu.

Važno je naglasiti da je misiju SPP zajednički koordinišu američki ambasador u Ukrajini i komadant američke evropske komande (EUROCOM) general Filip Bridlov (na slici u sredini sa Porošenkom), lociran u Štutgartu u Nemačkoj.

Obamina administracija je pretnja globalnoj bezbednosti. Recite ne ratu sa Rusijom, koji predvodi Amerika i koji bi mogao potencijalno da uvede svet u scenario trećeg svetskog rata. Delite dalje ovaj članak. Politički konsenzus u korist rata mora biti razbijen.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Global Research

 

Ekonomija
Pratite nas na YouTube-u