OBAMIN FIJASKO U RUSIJI

  MELKULANGARA K. BADRAKUMAR Ruski narod je veoma zadovoljan Putinom i Obamina računica da...

 

MELKULANGARA K. BADRAKUMAR

Ruski narod je veoma zadovoljan Putinom i Obamina računica da je odvojio ruskog lidera od naroda teško je omanula

Hladnoratovska propaganda protiv ruskog predsednika Putina u zapadnim medijima je možda na svom vrhuncu. Toliko je žuči izliveno na račun ruskog predsednika da zalihe već presušuju. Međutim, obasut svakojakim uvredama, Putin ostaje nonšalantan – ponovo zavaravajući zapadne komentatore koji ga karakterišu kao nekog ko ne može da podnese kritiku. Očigledno je da može.

I pored toga, Putinova popularnost je sada na vrtoglavih 80 procenata podrške. Teško da bilo koji šef države u svetu može da se meri sa popularnošću koju uživa Putin, a to objašnjava i njegovu indiferentnost na salve zapadnih medija. Kako je izjavio u svom intervjuu nakon izbora, izabran sam da služim svojoj zemlji a ne da budem „učtiv“ prema Baraku Obami.

PODACI AMERIČKOG ISTRAŽIVANjA

Američko istraživanje, koje su u Rusiji sproveli Asošiejted pres i Centar za istraživanje javnog mnjenja univerziteta u Čikagu, iznelo je neke impresivne podatke:

– Putin uživa neverovatnu popularnost u ruskom narodu, sa pozitivni rejtingom 81 procenata;

– Ekonomske nevolje su najveća briga Rusa i slažu se da sankcije Zapada pogađaju ekonomiju, ali za sada ne osećaju negativan uticaj na svoje budžete;

– Većina Rusa veruje da njihova zemlja ide u dobrom pravcu i optimisti su u pogledu svog finansijskog stanja u narednim godinama;

– Dve trećine Rusa podržava separatističke pokrete u Ukrajini.

Istraživanje je posebno interesantno jer Centar za istraživanje javnog mnjenja univerziteta u Čikagu (gde je Obama predavao 12 godina i postao profesor) takođe radi istraživanja za „vladine agencije“ i obezbeđuje podatke i analize koje su „podrška donošenju odluka u ključnim oblastima“. Nema sumnje da je istraživanje privuklo pažnju Bele kuće, a moguće je i da su Obami savetnici skrenuli pažnju na rezultate istraživanja.

Kako bi Obama trebao da posmatra ove zaprepašćujuće rezultate? Očigledno je da rezultati istraživanja pokazuju da je politika prema Rusiji u potpunom haosu. Ako su nade polagane u to da će pod težinom sankcija ruska ekonomija da se preda i da će nezadovoljstvo naroda da raste i dovede do kraja političkog života ruskog predsednika, onda stvari idu u pogrešnom pravcu.

Činjenično, ruski narod je veoma zadovoljan Putinovom politikom i Obamina računica da je inteligentno odvojio ruskog lidera od naroda teško je omanula. Putin uživa popularnost koja više nego dvostruko prevazilazi Obaminu. Samozvani ruski eksperti u SAD predviđali su pukotine u ruskom sistemu, ali se ništa tog tipa nije dogodilo.

obama-putin

RUSI SU POLITIČKI SVESTAN SVET

Ono što Obama previđa je da se narod u Rusiji razlikuje od prosečnog Amerikanca, koji naivno gleda na događaje u svetu. Narod u Rusiji je politički obrazovan i politički svestan – što je zaostavština Sovjeta – i potpuno razume šta američka strategija okruživanja Rusije ili širenje NATO znače. Razume da ukrajinska kriza predstavlja egzistencijalnu borbu za stratešku ravnotežu sa SAD i želi da Putin zadrži svoj kurs.

Putin namerava da iskoristi svoju popularnost i sprovede nešto što mu leži na duši, da restrukturiše rusku ekonomiju i na najniži nivo svede zavisnost od prihoda od prodaje nafte. To je dugačak put, ali duh reforme već lebdi u vazduhu. Nedavno obraćanje Putina članovima vlade u Kremlju ne ostavlja sumnju da je Rusija odlučna u tome. [1] Tačno je da je ruska ekonomija u teškoćama, ali – osim zapadnih propagandista, koji serviraju apokaliptične vizije – niko ozbiljan ne očekuje da ruska ekonomija padne na kolena.

Na kraju, Obama je suočen sa teškim intelektualnim izazovom. Da li nastaviti sa istom besmislenom retorikom i obmanama i sledeće godine? Do sada je već među američkim ekspertima široko prihvaćeno mišljenje da Putin „nije trepnuo“. Šta ova naknadna pamet znači?

Može samo da znači da je ova konfrontacija, osim ako odmah ne prestane, uvod u opasnu eskalaciju. Dinamika na delu nepogrešivo sugeriše takav zaključak. Povrh svega, Obama je upravo potpisao zakon koji mu daje ovlašćenja da uvede veće sankcije Rusiji i, što je još gore, da odobri Ukrajini isporuke oružja u vrednosti 350 miliona dolara.

Međutim, promena režima nije nešto što ruski narod želi, i to nam jasno pokazuju rezultati istraživanja AP i Centra za istraživanje javnog mnjenja. [2] U kakvoj poziciji se Obama nalazi? Nema sumnje, Rusija je postala ogroman spoljnopolitički izazov za Obamu i nezamislivo je da bi čovek njegovog intelekta želeo da ostane upamćen u istoriji po kontroverznoj reputaciji – kao predsednik SAD i dobitnik Nobelove nagrade koji je podložio vatru Hladnog rata.

_________

Uputnice:

[1] http://eng.news.kremlin.ru/news/23438/print

[2] http://eng.news.kremlin.ru/news/23438/print

Autor je bivši ambasador Indije u Uzbekistanu i Turskoj. Ekspert je za Rusiju, Kinu, Centralnu Aziju. Piše kolumne za Azija tajms i Hindu

Preveo AERIAL6

Indian Punchline/Stanje stvari

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u