VOJISLAV ŠEŠELj: ZAPAD ĆE OTPISATI NIKOLIĆA I VUČIĆA

Naš stav je da svaka stranka treba da izađe na izbore samostalno, a da...

Naš stav je da svaka stranka treba da izađe na izbore samostalno, a da se koalicije prave tek posle izbora

Vojislav Šešelj je u trci sa vremenom…

Tokom dvanaest godina, dok je (pored Slobodana Miloševića) bio najčuveniji politički zatvorenik u kazamatu Haškog tribunala, Šešelj je u ovoj trci vodio.

Kako su se nizali, događaji su ubedljivo potvrđivali njegove osnovne teze o profesionalnoj korumpiranosti Tribunala za bivšu Jugoslaviju, pogubnim posledicama globalizma i zapadnim kolonijalnim mahinacijama u Srbiji. Međutim sada – upravo kada ga je pod pritiskom svojih gospodara da ga osudi po svaku cenu, ali nesposoban da to učini formulišući makar jedan ubedljiv argumenat, čak ni posle nejednake pravne bitke koja je trajala više od decenije, Tribunal neočekivano oslobodio – prof. dr. Vojislavu Šešelju preostalo je možda vrlo malo vremena da konsoliduje svoj trijumf.

Kao Ugo Čavez, Šešelj je ozbiljno oboleo od raka koji se pojavio pod nerazjašljenim okolnostima. Računica Tribunala i njegovih gazda je očigledna: još jedna smrt visokog profila pod njihovim nadzorom, kao u slučaju Milošević, predstavljala bi ozbiljnu bruku.

Nakon što je zatvorenik Šešelj goloruko srušio bezobzirnu mašineriju Tužilaštva, profesionalno kredibilna osuđujuća presuda jedva da je moguća. Ali, to nije ni oslobađajuća presuda u korist čoveka koji oličava političku pretnju br. 1 zapadnim i globalističkim interesima u geopolitički ključnoj Srbiji.

Prema tome, rak na jetri sa prognozom od tri do šest meseci, bez obzira da li je spontan ili spolja izazvan, predstavlja idealno rešenje koje bi i Pontije Pilat bez ustezanja odobrio. Neka se vrati u Srbiju, neka uskomeša duhove, ali očekuje se da će uskoro napustiti predele ovoga sveta pod okolnostima od kojih će njegovi tamničari lako moći da operu ruke. Slučaj se zatvara, nema potrebe za pisanjem presude koja je unapred osuđena da bude smešna.

Teškoće sa kojima se suočava svako ko bi pokušao da obori poslušni marionetski režim koji deluje unutar neokolonijalnog sistema izgrađenog u Srbiji posle „obojene revolucije“ 5. oktobra 2000 – ogromne su. U prostrtoj Srbiji nakon petooktobarskog udara primena koncepta „dominacije u punom spektru“ dostigla je svoj vrhunac.

Zapadne obaveštajne službe prožimaju zvanične ustanove i njima upravljaju iznutra. Strani agenti uticaja su prodrli u sva  sredstva javnog obaveštavanja i svaku poru javnog života. Dobro finansirane zapadne „NVO“ određuju granice dozvoljenog razmišljanja i nekažnjeno progone svakog ko odbija da im se povinuje.

Srpska nacija, koja je pre samo petnaest godina odvažno odbila napad NATO agresora, danas je klonula, razočarana i obezglavljena. Njen puls je jedva primetan. Njena jedina šansa za oživljavanje je da pošteno pođe u susret odlučnom čoveku koji se kao nesporni pobednik vraća iz utrobe zveri, iz Haga, gde je ubio jednu od najopakijih manifestacija Aždaje koja je pošla da uništi Srbiju.

Dr Šešelj, koji je vaš status u ovom trenutku? Uslovno ste pušteni zbog zdravstvenog stanja dok se čeka presuda, a imate li planove da razvijete političku delatnost?

— Mene su bukvalno isterali iz Haškog tribunala. Da su imali i jedan razlog, odavno bi me osudili. Nisu mogli, jer me nisu mogli dovesti u vezu ni sa jednim ratnim zločinom i zločinom protiv čovečnosti. Ja sam iz Haga došao bez ikakvih uslova i naravno da sam odmah počeo da se bavim politikom. U stvari samo sam nastavio, jer ja ni u Hagu nisam prestao da se bavim politikom. Politika mi je najbolja terapija.

Omogućeno vam je nešto što je Miloševiću bilo uskraćeno. Zašto se to dogodilo, po vašem mišljenju?

— Moje puštanje na privremenu slobodu nema nikakve veze sa mojim zdravstvenim stanjem. Jednostavno, oni više nisu znali šta će da rade sa mnom. Rasturio sam Haški tribunal, obesmislio sam političku optužnicu koja je protiv mene podignuta još 2003. godine, raskrinkao sam tužilaštvo i njihove lažne svedoke. I šta su mogli da urade? Da me isteraju iz Ševeningena, što su i uradili 12. novembra 2014. godine.

Da li su Miloševića namerno ubili? Možete li izneti svoj stav po ovom pitanju. Kakvi su bili vaši odnosi sa Miloševićem?

— Sa Miloševićem sam bio u različitim fazama. Suprotstavljao sam mu se kada je bilo očigledno da povlači loše političke poteze. Bio sam mu politički protivnik i on me zbog toga hapsio. Kada je štitio nacionalne interese, imao je moju podršku, ali nikada nismo bili prijatelji. Prijatelji smo postali tek i Hagu. Milošević je jedan od Srba koji je život završio u Haškom tribunalu. Oni su odgovorni za njegovu smrt. U najmanju ruku zbog toga što mu nisu obezbedili adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Kakvi su bili uslovi života u pritvorskoj jedinici?

— Ševeningen je holandski zatvor i deo tog zatvora je iznajmljen Ujedinjenim nacijama za potrebe Haškog tribunala. O uslovima života u pritvorskoj jedinici nema šta da se kaže. Pritvor je pritvor.

Kakvi su bili vaši odnosi sa ostalim pritvorenicima u MKTBJ? Između ostalog, sa Albancima Haradinajem i Limajem?

— U pritvoru smo svi bili u posebnim okolnostima. Čovek mora tome da se prilagodi. Sa ljudima sa kojima sam bi na istom spratu bio sam u korektnim odnosima. Sa nekima sam igrao šah, sa nekima preferans, tablić, ali najviše sam se družio sa ljudima koji su voleli da čitaju knjige. Sa njima sam imao najviše tema za razgovor.

Da li se uslovno puštanje na slobodu može protumačiti kao nagoveštaj konačne presude?

— Da li će i kada će biti izrečena presuda – mene ne interesuje. Ja se tamo dobrovoljno neću vraćati. Bio sam im na raspolaganju dvanaest godina i imali su dovoljno vremena da donesu presudu. Ako nalože moj povratak u Hag, onda će morati da me hapse Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić koji su bili moji najbliži saradnici i saučesnici u svim eventualnim ratnim zločinima.

Ima li neke veze između ove odluke o uslovnom puštanju i kretanja Srbije ka integraciji sa Evropskom unijom?

— Naravno da nema, ali Srpska radikalna stranka i ja ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaustavimo poguban put Srbije u Evropsku uniju. Evropska unija je zlo i postoji da bi ugnjetavala male države i narode. Mi ćemo se suprotstaviti tom zlu i zato ćemo koristititi sva raspoloživa demokratska sredstva.

Kako rasuđujete o MKTBJ nakon što ste ga upoznali iznutra?

— Znao sam ja pre odlaska u Hag da je MKSJ američka agentura, da je to nelegalan sud i da je formiran da bi se tamo uglavnom osudili Srbi, da bi se Srbi proglasili odgovornim za zločine na teritoriji bivše Jugoslavije i da bi se skrenula pažnja sa SAD i velikih zapadnih sila koje su u stvari odgovorne za krvavi raspad raspad bivše Jugoslavije. Ja sam o tome govori i pre odlaska u Hag, govorio sam i u toku suđenja i moj stav se nije promenio. Ponosan sam što sam uspeo da pred svetskom javnošću raskrinkam taj takozvani sud.

Šta mislite o sadašnjoj politici srpske vlade na čijem čelu se nalaze bivši radikali koji su se otcepili 2008. godine da bi formirali Srpsku naprednu stranku?

— Te 2008. godine pokušan je puč u Srpskoj radikalnoj stranci. Mnogo je novca uloženo u taj projekat, a formiranju Srpske napredne stranke pomogao je i tadašnji režim Demokratske stranke na čijem je čelu bio Boris Tadić. Mi smo znali da je zapadu trebala takva stranka da bi uradili najprljavije poslove u Srbiji. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić su pokazali da su spremni da, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, urade i ono što se Boris Tadić nije usudio. I uradili su. Zajedno sa Ivicom Dačićem potpisali su briselske sporazume i faktički Kosovo i Metohiju predali u šiptarske ruke. Zbog takozvanog evropskog puta doveli su državu i narod u stanje ekonomske krize i socijalne bede. Oni vode izdajničku i podaničku politiku protiv koje će se Srpska radikalna boriti svim dozvoljenim sredstvima. Zapad će Vučića i Nikolića iskoristiti i odbaciti kao toalet papir. Njihova uloga je jednokratna i oni koji su ih doveli na vlast već su ih otpisali. Njihov politički kraj se već nazire.

Šta mislite o nedavnom zbližavanju srpske vlade i Rusije, posebno o gasovodu Južni tok, čemu se Brisel protivio, i o sankcijama protiv Rusije kojima je Srbija odbila da se pridruži?

— Vlada Aleksandra Vučića pokušava da sedi na dve stolice. Njihovo osnovno opredeljenje je Evropska unija, a saradnja sa Ruskom Federacijom je neiskrena. Ako budu morali, oni će uvesti sankcije Rusiji zato što su oni eksponenti Zapada. Što se tiče Južnog toka, Srpska radikalna stranka smatra da je to najbolji ugovor koji je Srbija zaključila i čak ako Južni tok ne bude izgrađen mi imamo ozbiljnu ekonomsku korist od tog ugovora.

Da li smatrate da bi se Srbija mogla uklopiti u Carinsku uniju sa Rusijom dok bi se istovremeno na ovaj ili onaj način pridružila i Evropskoj uniji?

— Mi se zalažemo za što bližu saradnju sa Ruskom Federacijom i protivnici smo Evropske unije. Izvršni odbor Srpske radikalne stranke usvojio je i Rezoluciju o raspuštanju Evropske unije. Srbija ima sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini i to do sada ni jedan režim nije u potpunosti koristio iako bi Srbija imala veliku ekonomsku korist od toga. Mi se zalažemo i za Carinsku uniju sa Rusijom, za članstvo u ODKB kao i za sve druge vidove saradnje. Saradnja sa Ruskom Federacijom ojačala bi Srbiju u svakom pogledu. I politički, i ekonomski i kulturno…

Na kakve političke snage u Srbiji možete da računate, koliko vam je poslanika Srpske radikalne stranke ostalo verno?

— Srpska radikalna stranka je u fazi ozbiljne konsolidacije naših lokalnih odbora. Otvoreni smo za sve koji su u zabludi napustili našu stranku i pristupili Srpskoj naprednoj stranci, a očekujemo da će nam se pridružiti svi iskreni patrioti zato što je Srpska radikalna stranka jedina patriotska opcija u Srbiji.

Da li nameravate da se pridružite patriotskim snagama iz opozicije koje su naklonjene saradnji sa Rusijom (DSS i Dveri)?

— Razgovaraćemo sa svim ozbiljnim ljudima. Dveri još uvek nisu registrovane kao politička stranka, a DSS se podelio u više stranaka. Ova koju vodi Sanda Rašković Ivić je tvorevina Aleksandra Vučića i s njom nemamo o čemu da razgovaramo. Ali sa Nenadom Popovićem, Slobodanom Samardžićem, Sinišom Kovačevićem možemo da razgovaramo. Rano je još govoriti o tome. Naš stav je da svaka stranka treba da izađe na izbore samostalno, a da se koalicije prave tek posle izbora.

Ima li vaše oslobađanje unutrašnjepolitičkih motiva?

— Moje puštanje na privremenu slobodu nema nikakav unutrašnjepolitički motiv, ali posledice na političkoj sceni Srbije ima. Mi se ozbiljno pripremamo da organizujemo skupove širom Srbije i da narodu objašnjavamo pogubnost vlasti Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Uveren sam da ćemo već 2015. godine izdejstvovati vanredne parlamentarne izbore i da ćemo na tim izborima zablistati. Ja sam već obišao veliki broj gradova u Srbiji. Tamo gostujem na lokalnim medijima, a u opštinskim odborima me dočekuje veliki broj ljudi. Raspoloženje naroda prema Srpskoj radikalnoj stranci je očigledno, bez obzira na činjenicu da mi je Aleksandar Vučić potpuno zatvorio sve medije sa nacionalnom frekvencijom.

Autor Stefan Karganović

Izvor Eurasie Express/Stanje Stvari, 01. 01. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u