ŠARLI EBDO ILI POVRATNICI IZ SIRIJE OTVARAJU EVROPSKI TERORISTIČKI FRONT

ALEKSANDAR MANIĆ Tokom večeri, narod se spontano okupljao na velikim gradskim trgovima u znak...

ALEKSANDAR MANIĆ

Tokom večeri, narod se spontano okupljao na velikim gradskim trgovima u znak sećanja na žrtve

U sredu 7. januara u 11.20 sati dva maskirana i naoružana muškarca upala su u parisku redakciju satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo (Charlie Hebdo) i, uz urlike „Alah je veliki”, iz automatskog oružja otvorili vatru na osobe prisutne na nedeljnom sastanku redakcije. Ispalili su oko trideset metaka, ubili osam novinara, jednog policajca iz obezbeđenja i dvoje zaposlenih. Četiri osobe su teško povređene, a sedam lakše. Među žrtvama se nalaze čuveni karikaturisti, ilustratori i crtači stripova Kabi, Volinski, Šarb, Tinjus, Onore, kao i kolumnista Bernar Maris i Mišel Reno.

Izašavši iz zgrade, napadači su se susreli sa policijom i ušli u oružani sukob sa njima. Posle više ispaljenih rafala, ranili su jednog policajca, a onda ga dokrajičili metkom u glavu. Jedan od ubica je viknuo „Alah je veliki” i dodao da su oni „osvetili proroka Muhameda” i da su „ubili Šarli Ebdo”. Potom su pobegli u automobilu u kojem ih je čekao vozač saučesnik. Policija ih je pratila, ali su napustili vozilo, oteli drugo, nastavili beg i nestali u severoistočnom predgrađu Pariza.

Vrlo brzo angažovano je više od tri hiljade policajaca i žandarma koji su krenuli u potragu za ubicama, dok su policijski stručnjaci pretražili napušteni auto, uzeli otiske i analizirali tragove. Rezultati su stigli vrlo brzo jer je jedan od ubica izgubio ličnu kartu. Kombinovano sa snimcima kamera na više mesta, policija je zaključila da se radi o Saidu Kuašiju (32) i njegovom bratu Šerifu (34), Francuzima alžirskog porekla, inače hapšenim i osuđivanim sitnim kriminalcima, umešanim u slanje mladih ljudi na sirijski front. Njihova radikalizacija je ostvarena tokom boravka u Siriji, gde su bili angažovani u građanskom ratu na strani džihadista. Vozač je Hamid Murad (18), beskućnik, takođe poznat policiji.

KARIKATURE KAO POVOD

U večernjim časovima, specijalne jedinice francuske policije bile su na tragu ubica, koje su se sakrile u Remsu, 150 km severoistočno od Pariza. Pred ponoć Hamid Murad, videvši svoje ime u medijima na internetu, predao se policiji, dok je sedam osoba bilo uhapšeno zbog moguće umešanosti u atentat. Pripadnici specijalnih jedinica policije (RAID), praćeni policijskom laboratorijom, nastavili poteru za dvojicom ubica.

Napad na satirični nedeljnik Šarli Ebdo kao povod ima karikature objavljene tokom 2006. godine, na kojima se na duhovit način ismevaju islamski teroristi i njihovo zloupotrebljavanje vere, proroka Muhameda i Alaha, radi sopstvenih političkih i ekonomskih ciljeva. Takav način društvene kritike je inače u osnovi čitavog postojanja ovog satiričnog magazina.

sarliebdo01Šarli Ebdo je nedeljnik osnovan 1970. godine i u neku ruku naslednik mitskog magazina Hara-Kiri, koga su 1960. godine osnovali Fransoa Kavana i Profesor Šoron, neverovatni satiričari sa istančanim osećajem za pronalaženje političkih i ideoloških manipulacija, demagoških prevara i svih podvala kojima se vlast služila da bi umanjila demokratiju i slobodu narodu.

Magazin je, ministarskom zabranom, nestao 1970. godine zbog podsmešljive naslovnice povodom smrti De Gola. Da bi nastavili sa radom, redakcija je otvorila magazin po imenu Šarli Ebdo, čime su ga učinili različitim od mesečnog strip magazina Šarli, u kome su svi oni već sarađivali. Magazin je prestao da izlazi 1981. godine, ali je ponovo oživeo jedanaest godina kasnije. Nova linija bila je – stara linija, odnosno, kritika društva sa levih pozicija.

Februara 2006. godine, Šarli Ebdo je objavio seriju karikatura Muhameda prvobitno objavljenih u danskom magazinu Jyllands-Posten. Naime, danske karikature su izazvale bes muslimana koji su odmah zatražili da niko nigde ne sme da objavljuje bilo šta što nije u skladu sa Kuranom i šerijatom.

Redakcija Šarli Ebdoa, videvši u tome pokušaj da se smanji sloboda izražavanja i sloboda štampe na kojima počivaju demokratska društva, rešila je da objavi danske karikature, ali i da pozove svoje saradnike da se priključe svojim karikaturama. Magazin se prodao u 560 hiljada primeraka, četiri puta većem tiražu nego što je uobičajeno.

Međutim, u nastavku tiraž nedeljnika je sukcesivno opadao, sve dok redakcija nije bila novembra 2011. godine obijena i uništena. Vandalizam su izvršili islamisti da bi se osvetili za specijalni broj u kome je Šarli Ebdo oštro kritikovao pobedu islamističke partije Ponovno rođenje na poslaničkim izborima u Tunisu.

BUĐENjE ZLIH DUHOVA

Nekoliko meseci kasnije, redakcija je ponovo stavila karikature sa Muhamedom, što je ponovo izazvalo oštre kritike određenih islamističkih organizacija, posebno sirijskih, čiji je cilj da šerijatsko pravo zavlada planetom. U to vreme je Šarbu, glavnom i odgovornom uredniku satiričnog magazina, bilo i prećeno, te mu je dodeljena policijska pratnja. Povodom pretnji, Šarb je tada rekao:

sarliebdo02„Ne plašim se odmazde. Nemam decu, ni ženu, ni auto, ni kredit. Verujem da zvuči malo pompezno, ali više volim da umrem stojeći, nego da živim klečeći.“ Tako se i desilo 7. januara, kada su u redakciju upale ubice.

Užasavajući teroristički akt braće Kuaši uznemirio je čitavu Francusku i tokom večeri, narod se spontano okupljao na velikim gradskim trgovima u znak sećanja na žrtve. Istovremeno, oni su demonstrirali svoju rešenost da ne napuste slobodu govora i štampe. Predsednik Oland je posetio mesto zločina, a potom se obratio naciji i proglasio jedan dan žalosti. Takođe, on je u svoj kabinet pozvao Nikolu Sarkozija i Marin Le Pen, vođe dve značajnije političke partije Francuske, radi konsultacije.

Inače, francuska zajednica muslimana oštro je osudila teroristički akt braće Kuaši, a reči podrške su stigle i iz svih zemalja Magreba. Reči su slične i svi oni odriču da se može ubijati u ime Alaha, proroka i islama. Islamski teolog Tarik Ramadan napisao je na Fejsbuku: „Nije Prorok bio osvećen, nego su naša vera, naše vrednosti i naši principi islama bili izdati i uprljani“.

Istovremeno, muslimani francuske smatraju da bi ovaj teroristički akt dvojice ubica mogao da bude povod ultradesničarskim pripadnicima da sa iznošenja svojih rasističkih teza pređu na nasilje, uzimajući za povod teroristički akt protiv redakcije Šarli Ebdo. Prema rečima islamologa Rašida Benzina, dijalog je postajao sve složeniji, jer su radikalizovane snage sa svih strana u diskusiju unele samo jednostrane stavove u kojima nema mesta za nijanse. On smatra da je neophodno da se muslimanska zajednica oštro usprotivi Muslimanskoj braći i vehabijama, a time i da se iseku sve veze sa islamskim radikalizmom.

Balkanamagazin

Svet
Pratite nas na YouTube-u