SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: POD PRITISKOM JE I SAMO POSTOJANjE SRBIJE

Ako se odreknemo Kosova i Metohije, ako okrenemo leđa RS, ako uvedemo sankcije Rusiji,...

Ako se odreknemo Kosova i Metohije, ako okrenemo leđa RS, ako uvedemo sankcije Rusiji, to će značiti da Srbija kao država više ne postoji

Ovo tvrdi za „Novosti“ Sanda Rašković, lider DSS, posle potpisivanja Božićnog proglasa sa Dverima i grupom intelektualaca, kojim su zacrtali cilj – izbore u 2015.

Kako nameravate da izdejstvujete izbore kada vlast ima komotnu većinu i podršku građana?

— Prodaja Telekoma, najavljena prodaja EPS i aerodroma, smanjenje plata i penzija, predaja Kosova, sve su to „bolni i teški rezovi“ koje Vlada radi bez anestezije po telu naroda. To je ljudima jednostavno nepodnošljivo. Naša uloga je da narod osvestimo i osmelimo i da mu se rame uz rame pridružimo.

Hoće li Patriotski blok prerasti i u predizbornu koaliciju?

— Patriotski blok svakako treba da preraste u koaliciju na pokrajinskom i republičkom nivou, kao i na lokalnom nivou, gde god je to moguće. U savezu bi trebalo da se nađu i druge stranke, udruženja, grupe građana i pojedinci koji smatraju da Srbija treba da ide srpskim putem, oslanjajući se na Rusiju, a ne briselskim putem.

Od koga konkretno očekujete da vam priđe?

— Mislila sa na Srpski liberalni savet, na niz lokalnih stranaka, kao na primer PULS koga vodi Dr Ljubiša Jovašević u Kraljevu, na grupu građana gospodina Vasiljevića iz Nove Varoši, na udruženja ratnih vojnih invalida, izbeglih i raseljenih, i svakako na brojne rodoljubive intelektualce koji imaju istorijsku odgovornost, ali i istorijsku šansu da povedu narod i naprave prevrat, tako što će Srbiju da vrate samoj sebi i njenom narodu.

Koliko je realno da, posle razmene kritičkih reči, ipak budete u istom frontu i sa Šešeljevim radikalima?

— Zajednički blok sa SRS nije izgledan. Naše se politike u jednom delu razlikuju, ali suštinski je gospodin Šešelj već mnogo puta rekao da ne želi da pravi predizborne koalicije. Nije ništa strašno ako patriotske snage idu u dve kolone na izbore. Evrofanatične snage idu u četiri ili pet kolona.

U kom slučaju biste podržali novu državnu strategiju prema Kosovu koju najavljuje predsednik Nikolić?

— Već smo se opekli na Rezoluciju koju je predsednik Nikolić predložio pre dve godine. Nju smo podržali, a onda je predsednik kapitulirao pred Vladom i verovatno zapadnim pritiscima. Hajde da vidimo strategiju za KiM koju će predložiti, i hajde da se uverimo u čvrstinu i istrajnost njegovih stavova. O strategiji treba da se raspravlja i van Skupštine Srbije jer evrofanatična orijentacija poslanika ne odražava raspoloženje i situaciju u društvu.

Očekujete li jače pritiske da se odreknemo Kosova, dignemo ruke od RS i okrenemo leđa Rusiji?

— Očekujem velike pritiske. Radi se o pritiscima na samo postojanje Srbije. Ako se odreknemo Kosova i Metohije, ako okrenemo leđa Republici Srpskoj, ako uvedemo sankcije Rusiji, to će značiti da Srbija kao država više ne postoji. Ako ljudi misle da će živeti bolje ukoliko sve to ili nešto od toga uradimo, varaju se. Živeli bismo gore.

Autor P. Vasiljević

Izvor Večernje novosti, 12. januar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u