UPOZORENjE IZ DAVOSA: SVETU PRETI DECENIJA RATOVA

Međudržavni sukobi, neuspeh nacionalnih vlada i kolaps država tri su najveća geopolitička rizika današnjice,...

Međudržavni sukobi, neuspeh nacionalnih vlada i kolaps država tri su najveća geopolitička rizika današnjice, ocenjuje Svetski ekonomski forum iz Davosa

Zamrznuti odnosi Rusije i Zapada – većini nezamisliv razvoj događaja do pre samo godinu dana – svet izgleda vraćaju u doba kada je geopolitika bila presudni faktor međunarodnih odnosa. Četvrt veka od pada Berlinskog zida, svet se danas suočava sa rizikom mnogobrojnih međudržavnih sukoba, sa jednom bitnom novinom. Naime, sredstva za raspaljivanje regionalnih sukoba sajber-napadima, trkom za resurse, sankcijama ili drugim ekonomskim oruđima – brojnija su nego ikada.

Regionalni sukobi biće u 2015. najveća pretnja stabilnosti sveta i neće posustati tokom čitave sledeće decenije. Da nevolja bude veća, tekući međunarodni poredak suočava se sa dramatičnim manjkom lidera vizionara. Ovaj košmarni scenario sadržan je u „Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima za 2015. godinu” koji je objavljen juče, uoči godišnjeg okupljanja globalne finansijske i političke elite u Davosu 21–24. januara.

Ovogodišnji, 45. po redu, SEF organizovan je pod zajedničkom temom

„Novi globalni kontekst”, uz najavljeno učešće preko 2.500 zvanica, među kojima 40 lidera država i predstavnika više od 1.000 najvećih i najuspešnijih globalnih kompanija. U obrazloženju noseće teme prestižnog skupa, Klaus Švab (na slici), osnivač i izvršni direktor SEF-a, upozorava da je svet u poslednjoj godini izložen „transformacionim promenama neizvesnog ishoda”.

„U kritičnoj smo situaciji, na prekretnici. Imamo dva puta ispred sebe, jedan je put dezintegracije, mržnje i fundamentalizma, a drugi put solidarnosti i saradnje”, ocenio je Švab.

Svet je ušao u period dubokih političkih, ekonomskih, društvenih i tehnoloških promena koje imaju potencijal da prekinu eru ekonomskih integracija i međunarodnog partnerstva koje je počelo 1989. godine, navodi se u „Izveštaju SEF-a za 2015. godinu”.

Plima međudržavnih sukoba i terorističkih napada u drugoj polovini 2014. izvela je geopolitičke rizike u vrh globalnih pretnji, po oceni SEF-a, prvi put u poslednjih pet godina. Forum je od 2009. smatrao da su ekonomsko-finansijske nedaće i rastuća nejednakost među vodećim rizicima po stabilnost sveta.

Inače, 1.500 eksperata iz svih krajeva sveta sročili su sredinom prošle godine pripremni dokument „Globalni izgledi u 2015. godini”, koji je predstavljen prošlog novembra u Dubaiju. Potonje zaoštravanje odnosa Rusije i Zapada, eskalacija sukoba na Bliskom i Srednjem istoku, dramatičan pad cene nafte na svetskom tržištu, teroristički napad u Parizu prošle sedmice… naterali su organizatore SEF-a da izmene prethodno sastavljen spisak ukupno 28 najvećih rizika pred kojima će se svet naći 2015–2025.

„Nesporazum oko Krima u martu 2014. služi kao oštar podsetnik kako međudržavni sukobi mogu imati regionalne posledice koje su dugo bile zaboravljene i nezamislive”, ocenjuje se u izveštaju uz prognozu da se odnosi između Rusije i Zapada u 2015. mogu pre pogoršati nego popraviti.

Pred 250 najavljenih debata tokom trajanja foruma, organizatori u izveštaju izlažu dva spiska od po pet vodećih globalnih rizika: onih „najizglednijih” i drugih sa „najširim mogućim posledicama”. Svetu, po SEF-u, najpre prete međudržavni sukobi regionalnih posledica, ekstremne klimatske nepogode, neuspeh nacionalnih država, kolaps država ili krize zemalja i visoka strukturna nezaposlenost. Rizici najvećih posledica, po SEF-u, jesu: nedostatak pijaće vode, ubrzano i masovno širenje zaraznih bolesti, širenje oružja masovnog uništavanja, međudržavni sukobi regionalnih posledica i neuspeh sveta da se prilagodi klimatskim promenama.

Sledeći osnivačku misiju da „unapredi stanje sveta”, SEF će učesnicima skupa u čuvenom alpskom zimovalištu ponuditi debatu o 50 već spremljenih inicijativa za unapređenje tekućeg poretka.

Autor Tanja Vujić

Izvor Politika, 17. 01. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u