BRANKO PAVLOVIĆ: DAVOS, DVA PREMIJERA, PRIPREMA PRODAJE I KUPOVINE

Kada se sve ovo ima u vidu, oba premijera su bila odgovarajuće primljena i...

Kada se sve ovo ima u vidu, oba premijera su bila odgovarajuće primljena i zastupljena u Davosu

Među 2.500 zvanica u Davosu, najznačajnijem ekonomskom forumu pod dominantim uticajem zapadnih investitora, država, ekonomista i predstavnika poslovnog sveta, ove godine su prisustvovali i predsednik vlade Srbije, g. Vučić i premijer NR Kine g. Li.

Spolja gledano, očima nameštene kamere za tako serviran utisak, oba premijera su nasmejana, optimistična, oba su naizgled uvažena. Razlika je, međutim, ogromna. Vučića su u Davosu zapadnjaci pripremali za još lakše predstojeće prodaje, a premijer Kine je pripremao teren za predstojeće kupovine Kine u EU, naročito evrozoni.

Ceremonijal na samom skupu prema Vučiću i njegova prisutnost u pojedinim medijima zapada, pokazao je da je spisak prodaja koje se od njega učekuju ove godine po svoj prilici veoma i važan i dugačak.

Vučić treba da proda (po redosledu važnost, ne nužno i hronološki):

– objektivnost Srbije u predsedavanju OEBS-om, tako da interes SAD bude prioritet. Ako može diskretno, bolje je diskretno, ali ako ne može, onda i brutalno – tek od interesa SAD u pogledu ukrajinske krize Srbija ne sme odstupiti:

– Kosovo i Metohiju. Dvojako – sprovođenjem pravno nepostojećeg Brisleskog sporazuma (po mišljenju Ustavnog suda RS) i „zaključenjem pravno obavezujućeg ugovora sa Kosovom“, što je zapadni eufemizam za promenu našeg Ustava, nakon koga bi sledilo suštinsko priznanje otcepljenja KiM;

– Telekom, PKB, EPS – severno od KiM;

– Trepču, EPS i Telekom na KiM i odricanje od rudnih bogatstava.

Poslednje dve alineje će biti sastavni deo memoranduma Srbije i MMF, koji prethodi prihvatanju ugovora od strane MMF za „finansijsku podršku Srbiji“. Takvi dokumenti sadrže eksplicitno izraženu izdaju nacionalnih interesa i kada se potpišu, stranci se naravno zgražavaju nad time šta je sad to nama građanima sporno i što se bunimo, kad je sve dalje samo stvar realizacije dogovorenog.

Nasuprot tome, kineski premijer je širio optimizam stvarajući povoljnu atmosferu za brojne akvizicije u EU, koje su iznenada postale šansa koja se ne propušta. Naime, evro je u odnosu da dolar od maja prošle godine pao za 19,3 odsto. Kako je lavovski deo rezervi Kine nominovan u USD, za Kinu je bukvalno sve u evrozoni i svim zemljama u kojima je evro rezervna valuta, pojeftinilo za petinu cene. Sve što je pre osam meseci izgledalo skupo, sada je jeftino. Pri tome Kina mora da pokuša da, što je više moguće, pobegne od dolara u neku realnu vrednost, kako bi smanjila svoju izloženost riziku naglog obezvređivanja USD. Jedini takmac Kini su naravno investitori iz SAD, pa je verovatno i ta vrsta razgovora, ko šta misli da kupi u EU, bila prisutna u Davosu.

Kada se sve ovo ima u vidu, oba premijera su bila odgovarajuće primljena i zastupljena u Davosu: premijer Li nešto umerenije nego što je stvarna ekonomska, vojna i politička snaga Kine, da bi zapad koliko-toliko sačuvao obraz, a premijer Vučić na nivou koji odgovara apetitima zapada, pošto na toj strani odavno više nema obraza.

Izvor Fond strateške kulture, 25. 01. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u