AMERIKANCIMA PRVI PUT SMETA MRAČNA STRANA UKRAJINSKOG REŽIMA

DžEJMS KARDEN Silno greši svako ko misli da su u evropskim prestonicama povorke sa...

DžEJMS KARDEN

Silno greši svako ko misli da su u evropskim prestonicama povorke sa buktinjama stvar prošlosti

Od samog početka ukrajinske krize vašingtonski neokonzervativni lobi nastojao je da ne umanji značaj manje dopadljivih osobina vlade koja je u februaru preuzela vlast u Kijevu. Tamo je u maju održan skup zapadnih intelektualaca pod pokroviteljstvom New Republic-a (američki politički magazin; prim.prev.). Učestvovali su na petodnevnoj konferenciji nazvanoj Ukrajina, misliti zajedno. Na njoj je Lion Vizeltjer, tada književni urednik pomenutog časopisa, progovorio glasom Minavera Čivija naznačivši da je motiv za sazivanje konferencije bila njegova „donekle lakomislena, ali ipak iskrena žal zbog činjenice da se rodio prekasno da bi učestvovao u borbi zapadnih intelektualaca… protiv staljinističkog napada na demokratiju u Evropi“.

Jedan od koorganizatora, istoričar sa Jejla Timoti Snajder, naznačio je da je „Ukrajina evropska budućnost. Dostigli smo tačku gde se ukrajinska i evropska istorija stapaju i postaju ista stvar, u dobru i zlu.“

GOLO NACISTIČKO DIVLjAŠTVO
Ali primeri nove autokratije koja je zahvatila Kijev postaju sve teži za ignorisanje tokom proteklih meseci. Toliko da ima znakova da čak i vašingtonski establišment počinje da se oseća pomalo nelagodno zbog akcija svojih novih ukrajinskih klijenata. U septembru je Radio Slobodna Evropa objavio da ukrajinski ministar odbrane kreira „specijalnu službu“ da bi se, izmeđ uostalog, „rešio ruske pete kolone u ukrajinskim oružanim snagama“.

kijevbaklje02Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej rekao je da će služba biti osnovana po ugledu na SMERŠ iz Staljinove ere; ona će „otkrivati i rešavati se ruskih agenata“. Prema nekim procenama, SMERŠ, ruskojezični akronim za „specijalne metode otkrivanja špijuna“, poslao je više od 600.000 bivših sovjetskih ratnih zarobljenika u Gulag po završetku rata.

U oktobru je ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao dekret o proglašenju 14. oktobra kao zvaničnog „dana ukrajinskih branilaca“ na obeležavanju godišnjice osnivanja UPA, tj. „Ukrajinske ustaničke vojske“. Kao što je istoričar Halik Košanski primetio, UPA je sarađivala sa nacističkim okupatorima u Poljskoj, ubijajući – navešćemo samo jedan primer – oko 10.000 Poljaka u noći između 11. i 12. jula 1943. Po Košanskom, „karakteristika akcija UPA bilo je golo divljaštvo. Oni nisu bili sazdani da bi prosto pucali u svoje žrtve, već da bi ih pre toga mučili ili da bi nakon toga skrnavili njihova tela.“ Iako je sve ovo dobro poznato, Porošenko je svejedno objavio na Tviteru da su „vojnici UPA primer heroizma i patriotske privrženosti Ukrajini“.

U januaru, sudeći prema agenciji Frans Pres, hiljade ukrajinskih nacionalista napravilo je kolonu sa bakljama kako bi obeležili 106. rođendan ukrajinskog nacionaliste Stepana Bandere. Sudeći prema AFP, neki od učesnika „bili su u uniformama iz Drugog svetskog rata“, dok su drugi bili ogrnuti crveno-crnim nacionalističkim zastavama skandirajući „Ukrajina pripada Ukrajincima“. Silno greši svako ko misli da su povorke sa buktinjama stvar prošlosti u evropskim prestonicama.

JACENjUKOV SKANDAL O RUSKOJ INVAZIJI
Nedugo posle ovog spektakla, 7. januara, usledila je gotovo neverovatna tvrdnja premijera Arsenija Jacenjuka za nemački radio: „Svi mi se jasno sećamo sovjetske invazije na Ukrajinu i Nemačku. To moramo da izbegnemo. Niko nema pravo da prepravlja rezultate Drugog svetskog rata.“ Ne dopustite da vam bilo ko kaže kako Rusija ima monopol nad „dezinformacijama“.

ukrajinanacisti08Čak i pre marša i bakljade, koja se dogodila 1. januara, bilo je znakova da pojedinci iz administracije postaju svesni pretnje koju ove ultradesničarske grupe predstavljaju za ukrajinsku a možda i evropsku bezbednost.

U Vašington Postu 30. decembra bivši predsednik Fridom hausa Adrijan Karatnicki, koji je trenutno viši savetnik Atlantskog saveta, upozorio je da pojedini ultradesničarski bataljoni, poput Azova i Dnjepra, koji su osetili akciju u Istočnoj Ukrajini, „otkrivaju mračnu stranu“. „U proteklim mesecima oni su pretili i kidnapovali vladine zvaničnike“ i „hvalili se da će preuzeti vlast ako predsednik Petro Porošenko ne uspe da pobedi Rusiju“.

Ovo, sudeći po Karatnickom, nisu više zanemarljive pretnje jer ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov samo ohrabruje ove elemente. On navodi da je „u septembru čak imenovao lidera neonacističke brigade Azov za načelnika policije u Kijevu“. Karatnicki poziva Zapad da prati šta se dešava a ukrajinske lidere poput Jacenjuka „da ne guraju ove rastuće pretnje pod tepih“.

Nadajmo se da postoji crvena linija za američku toleranciju i da je ta granica upravo glorifikacija i/ili imitacija nacističkih kolaboranata.

Džejms Karden je spoljni urednik magazina „The National Interest“

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The National Interest

Svet
Pratite nas na YouTube-u