KINESKA REJTING-AGENCIJA DAGONG: SVET JE PRED VEĆOM KRIZOM OD ONE IZ 2008.

Doći će do urušavanja modela ekonomskog rasta zasnovanog na potrošačkim kreditima ŠEF kineske rejting-agencije...

Doći će do urušavanja modela ekonomskog rasta zasnovanog na potrošačkim kreditima

ŠEF kineske rejting-agencije Dagong Guan Đianžong upozorio je da će se svet suočiti sa finansijskom krizom „gorom od one iz 2008. godine“. Precizirao je da će se svetska ekonomija sa „novom globalnom finansijskom krizom“ suočiti u narednih nekoliko godina.

„Teško je predvideti tačno vreme izbijanja krize, ali su svi simptomi njenog približavanja već vidljivi: porast dugovanja, nesiguran razvoj SAD, Evropske unije i Kine i celog niza zemalja u razvoju. U svakom slučaju, naglasio je Đianžong, situacija je gora nego uoči krize iz 2008. godine“.

Ulogu „okidača“, po proceni prvog čoveka Dagong, moglo bi odigrati „urušavanje modela ekonomskog rasta zasnovanog na potrošnji na kredit“.

„Osnovni potrošači su razvijene zemlje, pre svega SAD i EU. Te zemlje se mogu razvijati samo ukoliko postoji potrošačka tražnja, a njen osnovni generator su krediti. Problem je – podvukao je Đianžong – što SAD, EU i Japan povećavaju potrošnju za račun kreditiranja i odloženih plaćanja. Tu je opasnost! Istim putem su išle i zemlje u razvoju, pa se svetska ekonomija razvijala po formuli – potrošnja na račun novca koji će tek biti zarađen“.

Po njegovoj proceni, sadašnja kriza u Rusiji izazvana je isključivo zapadnim sankcijama, a ne unutrašnjim faktorima.

Nasuprot Rusiji, krize u SAD i u EU imaju unutrašnje korene. Đianžong ukazuje da su razmere potrošačkog kreditiranja u tom delu sveta već napravile riskantne „mehurove“, a ceo problem je potom – preko politike „kvantitativnog smekšavanja“ (upumpavanja novca iz emisije) – proširen i na „ostatak sveta“. Ceh, uveren je kineski ekspert, već počinje da plaća ceo svet.

Američka rejting-agencija S&P prethodnih dana je suvereni kreditni rejting Rusije smanjila na „VVV – “, a Dagong je rejting Rusije zadržao na nivou „A“. Uz obrazloženje: ruska ekonomija će izdržati spoljni pritisak i „ostati stabilno mesto za investiranje i razvoj“.

Izvor Fakti, 04. 02. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u