UREDNIK LONDONSKOG EKONOMISTA PRETI RUSKIM KOLEGAMA

Lukas se žali na ograničenje slobode govora u Rusiji, a njegova knjiga je objavljena...

Lukas se žali na ograničenje slobode govora u Rusiji, a njegova knjiga je objavljena na ruskom jeziku

Međunarodna informaciona agencija ”Rosija sevodnja” i kanal RT ogorčeni su zbog izjava urednika britanskog lista Ekonomist Edvarda Lukasa (na slici), koji je pozvao na bojkot novinara RT i Sputnik, izjavio je Dmitrija Kiseljov, generalni direktor agencije ”Rosija sevodnja”.

Lukas je, govoreći na Minhenskoj konferenciji, na zasedanju posvećenom događajima u Ukrajini, optužio RT i Sputnik, koji su deo ”Rosije sevodnja” da ”proizvode laži”, dodavši da ruske novinare iz tih medija ”treba istisnuti na margine medijskog prostora, da se prema njima više ne treba odnositi kao prema pravim novinarima, već da u njima treba videti samo čudake i propagandiste”.

Kiseljov je ocenio Lukasovu izjavu kao pretnju upućenu kolegama: ”To je zvučalo tako strašno – on pokušava da zapuši usta nekome, i još obećava da će novinare pretvoriti u otpadnike. I sve zato što neko dopušta sebi drugačije poglede od Lukasovih… Dok su novinari agencije ”Rosija sevodnja” radili pod mecima, Lukas je u komfornim minhenskim salama publici punio glave svim i svačim”, — rekao je on.

Kiseljov je istakao da Lukas ne daje prvi put antiruske izjave.

”Odavno je Lukas govorio da su ”Putinovi dani odbrojani”, ali posle toga Putin je na predsedničkim izborima odneo pobedu u prvom krugu, a i sada ima veliku podršku naroda; Lukas je predviđao potpuni krah Olimpijade u Sočiju, a ona je prošla besprekorno. Mi smo pobedili u svakom pogledu”, — istakao je generalni direktor MIA ”Rosija sevodnja”.

Kiseljov je podsetio da je knjiga urednika Ekonomist u kojoj se kritikuje politika Kremlja, objavljena na ruskom jeziku bez obzira na Lukasove reči da u Rusiji nema slobode govora.

Izvor Sputnik, 09. 02. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u