U BRISELU JE UGAŠENA JOŠ JEDNA SRPSKA INSTITUCIJA?

Kosovska samozvana država preuzela ingerencije u oblasti pravosuđa na cijeloj teritoriji Veliki deo Srba...

Kosovska samozvana država preuzela ingerencije u oblasti pravosuđa na cijeloj teritoriji

Veliki deo Srba sa severa strahuje da je sporazumom o pravosuđu samoproglašeno Kosovo preuzelo kontrolu nad pravosudnim sistemom i da je tako ugašena još jedna srpska institucija.

Oni ukazuju da će sudije i javni tužioci ubuduće primenjivati ustav i zakone samoproglašenog Kosova te da će zakletvu polagati pred kosovskom predsednikom umesto pred predsednikom Srbije. Posle policije, Priština je preuzela kontrolu i nad pravosuđem srpskih opština na severu Kosmeta – upozoravaju oni.

Međutim, predstavnici opština sa većinskim srpskim stanovništvom koje podržava Srpska lista i zvanični Beograd smatraju da je sporazum „dodatno potvrdio statusnu neutralnost briselskih pregovora i ispunio očekivanja Srba“.

Stevan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, navodi da je ispunjen zahtev Srba da se za region severa Kosova formira zaseban sud sa ekspoziturama u Leposaviću u Zubinom Potoku.

– Sporazum je statusno neutralan. Stavljeno je na papir ono što smo obećali građanima kada smo se odlučili da izađemo na lokalne i parlamentarne kosovske izbore – smatra Vulović.

On veruje da je sporazumom „ostavljena nada“ da Priština neće imati ingerencije nad severom Kosova.

– Jasno je svima da od kosovske nezavisnosti nema ništa. Kosovo je na ivici propadanja u svakom pogledu i sada je sve očiglednije da ono nema budućnosti – kaže Vulović.

S druge strane, Marko Jakšić, član predsedništva DSS-a, smatra da je sporazumom ugašena još jedna srpska institucija i da je kosovska samozvana država preuzela ingerencije u oblasti pravosuđa na cijeloj teritoriji.

– Posle policije, Priština je preuzela kontrolu i nad pravosuđem, jer je sporazumom srpski pravosudni sistem ugašen na području opština Zubin potok, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zvečan – upozorava Jakšić.

Sporazumom je, kako pojašnjava Jakšić, obuhvaćeno samo pravosuđe na severu Kosova, jer je pravosuđe Srbije južno od Ibra davno ugašeno i utopljeno u kosovski sistem.

Izvor Vesti, 10. 02. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u