DAN POSLE MINSKA ILI MIR NA PRODAJU

ANDREJ RURIKOV Krvožedna vlast u Kijevu ima samo jednu stvar koju može izneti na...

ANDREJ RURIKOV

Krvožedna vlast u Kijevu ima samo jednu stvar koju može izneti na prodaju. To je mir! I ona sad njime trguje

Zamislite situaciju: da je u Ukrajini mir, niko ne ubija nikoga, nigde niko ne puca, po ulicama Donjecka i Luganska hodaju ljudi, polako svojim poslom, u parkovima na klupama sede majke sa kolicima i bezbrižno razgovaraju jedna s drugom o njihovim svakodnevnim poslovima, a starci igraju domine na stolu u parku.

Sve u svemu, mir. Jeste li zamislili? I sada pogledajte desno, pa levo, sa strane, pogledajte u najbližoj menjačnici, idite na pijacu i raspitajte se o cenama, ne zaboravite da zavirite i u supermarket.

Šta vidimo? Šta nas okružuje? Vidimo nerealno visok kurs dolara, a grivna ne da je bačena na pleća, nego je jednostavno zakucana u asfalt. Vidimo da su sve ekonomske veze sa Rusijom prekinute, a sa Zapada nam pokazuju bez oklevanja da ne planiraju da kupuju ono malo naših industrijskih proizvoda.

U poljoprivredi se raspada i ono što je ostalo iz vremena SSSR, koga aktuelna vlast proklinje: samo je jedna setva obavljena; prema različitim procenama, samo 15-20 odsto od planiranog. A do žetve je potrebno, prvo, preživeti, a drugo – neizvesno je još hoće li biti mogućnosti da se žetva i obavi zbog visokih cena goriva.

U zemlji je nered, haos; funkcionišu samo određene grupe i pod maskom „patriota“ otimaju preduzeća, firme, banke i čak televizije. Nezaposlenost – previsoka (proverio sam na svojoj koži).

Kijevskoj vlasti novac niko ne da na zajam. Pitanje je koliko će izdržati posle zakljičivanja mira u ovoj situaciji? To će se meriti danima.

I gle, ova krvožedna vlast ima samo jednu stvar, koju može izneti na prodaju. To je mir! Da, da, prijatelji moji – mir. I ona sad njime trguje.

minsk201Siguran sam da se svi ovi zakulisni pregovori ne svode na linije razgraničenja i uslove za status Donbasa i federalizaciju Ukrajine (mada se i to rešava, ali kao sekundarno), već ko – Rusija, ili Evropa, ili obe – koliko će milijardi dati Kijevu kako ne bi podlegao pod pritiskom narodnog gneva.

Ukrajina – to je zemlja koja je prodala sve: vojsku, industriju, privredu, suverenitet, mir, a sada trguje ratom. Pošto je Kijev shvatio da Evropa i Rusija veoma žele mir, jer je za njih štetno da na granicama imaju karcinom rata, koji metastaze može pustiti i na njihovoj teritoriji – i da za taj mir hoće i da plate. Da plate skupo. I, ako vi sumnjate u ovo, onda ste vi veliki idealista.

Šta se sada radi u Minsku? Tamo trguju životima naših sugrađana i pokušavaju da prodaju te živote što skuplje.

Preveo SRĐAN ĐORĐEVIĆ

Vzgljad

Svet
Pratite nas na YouTube-u