JOŠ JEDAN PRIRUČNIK ZA REVOLUCIJU SRĐE POPOVIĆA PROMOVISAN NA HARVARDU

Povodom Petog oktobra, Popović je napomenuo da se, kakve god danas bile interpretacije tih...

Povodom Petog oktobra, Popović je napomenuo da se, kakve god danas bile interpretacije tih događaja, nikada ne sme zaboraviti da su promene Srbiji otvarene bez ljudskih žrtava

Nova knjiga izvršnog direktora Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije Srđe Popovića pod nazivom „Mustra za revoluciju“ promovisana je na Harvardu, najstarijem američkom univerzitetu, a u prodaji je u SAD od 3. februara.

Domaćini promocije na Kenedi školi Univerziteta Harvard bili su u četvrtak profesori Čarli Klement i Piter Zimerman.

Pored Univerziteta Harvard, tokom februara već je bila predstavljena na drugim američkim univerzitetima, kao i u sedištu kompanije Gugl (Google) i u sedištu agencije Rojters u Njujorku i Vašingtonu.

Autor knjige, gostujući predavač Harvarda Srđa Popović, istakao je na promociji da za razumevanje sveta pre svega neophodno razumeti šta je to što pokreće ljude na promene, bez razlike da li se govori o građanima Balkana, o Ukrajini, Bliskom Istoku, SAD ili o bilo kojem mestu na planeti, navodeći da je to „nepristajanje na postojeće stanje i plemenito verovanje da sutra može biti bolje“.

Popović u knjizi otkriva koje su metode nenasilne borbe najefikasnije za ostvarivanje demokratskih ciljeva u najrazličitijim društvima

„Svet menjaju obični ljudi, ne postoje oni koji su za taj posao odbrani. Nedavno sam imao priliku da pogledam studiju koja je pokazala da se samo 4 odsto oružanih borbi u poslednjih sto godina završilo stabilnom demokratijom, što je deset puta manje nego procenat promena koje su ostvarene kroz nenasilne pokrete“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, to ga je učvrstilo u uverenju da nije grešio što je čitavog života verovao da se za bolje sutra efikasnije bori znanjem i da se sloboda ne osvaja bombama i tenkovima.

„Dolazim iz zemlje koja je to na svom primeru dokazala“, rekao je Popović.

Povodom demokratskih promena u Srbiji 2000. godine, Popović je napomenuo da se, kakve god danas bile interpretacije tih događaja, nikada ne sme zaboraviti da su promene Srbiji otvarene bez ljudskih žrtava.

„Kao neko ko je u svemu tome učestvovao, ponosan sam na tu činjenicu, jer smo pokazali da iznad svega cenimo ljudski život. Knjiga Mustra za revoluciju je moj način da doprinosem zaštiti ljudskih života. Nadam se da će ona biti inspiracija mnogima koji se danas bore za demokratiju, efikasnu državu, ljudska prava i građanske slobode“, rekao je autor.

Popović u knjizi otkriva koje su metode nenasilne borbe najefikasnije za ostvarivanje demokratskih ciljeva u najrazličitijim društvima – od borbe za prava gej populacije u SAD, akcije svrgavanja režima Slobodana Miloševića u Srbiji, do otpora severnoafričkim diktaturama i demokratskih pokreta u Aziji.

U delovima knjige koje su objavili uticajni američki magazini „Politiko“ (Politico) i „Slejt“ (Slate) navodi se da ključ za uspeh bilo kog aktivističkog pokreta na bilo kom meridijanu leži u vrsti borbe koju on izabere da vodi, ali i u suštinskom razumevanju neprijatelja, tačnije njegovih slabih tačaka.

Knjiga „Mustra za revoluciju“ biće izdata i u Australiji, Nemačkoj, Francuskoj, Južnoj Koreji, Turskoj, Španiji i Velikoj Britaniji, a u Srbiji će biti objavljena na proleće.

Izvor Beta/NSPM, 13. 02. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u