SRETENjE, DAN ZA SAMO JEDNU ZASTAVU

  MIROSLAV PAROVIĆ Naša zastava je slobodarska, a, kako je govorio Boža Grujović „sloboda...

 

MIROSLAV PAROVIĆ

Naša zastava je slobodarska, a, kako je govorio Boža Grujović „sloboda nas ljudima čini!“

U nedelju 15. februara obeležava se 180 godina Sretenjskog ustava i početka moderne srpske državnosti. Danas, 180 godina posle ovog velikog dela Dimitrija Davidovića, moramo postaviti sebi pitanje koliko smo doprineli i koliko ćemo doprineti razvoju moderne srpske države.

Posle 180 turbulentnih godina moramo se pogledati u oči i reći sebi da smo nedostojni predaka naših i njihovih slavni borbi za slobodu. Danas ne možemo da se skupimo složno i da obeležimo Dan državnosti, nego čekamo izveštaje iz Orašca i Topole zbog kojih likuju naši neprijatelji. Moramo se osloboditi podela i svako sebi reći „Orašac nije ničiji pojedinačno, Orašac pripada svakom od nas podjednako“. Nema u Orašcu mesta zvižducima i prozivkama, tamo je mesto dostojanstvu i ponosu. Orašac je mesto gde se nose srpske i ustaničke zastave, a ne pojedinačne organizacione. Orašac mora da bude mesto našeg novog početka.

Andrićevski rečeno, možda ne možemo da prevaziđemo stare podele, ali ne smemo prestati da to i pokušavamo. Moja vizija politike je da se pomire prva i druga Srbije i da je vreme za onu treću, koja ne živi na starim podelama nego na novim idejama. Kao što je naš veliki Borislav Pekić rekao, „nemati prošlosti je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna.“ Zato pokušajmo da prevaziđemo prošlost, kako bi pomogli sadašnjost.

Pokrenuo sam inicijativu „Svi pod jednu zastavu“ i pozvao sve koji dolaze na obeležavanje da ponesu samo srpske zastave, a da svoje organizacione ostave taj dan po strani. Jedino što nas spaja jesu interesi Srbije, pa da pokušamo makar simbolično da srpskom zastavom odbranimo interese Srbije.

srbijazastavazid resized

Ako želimo bolju budućnost i ako imamo želju da nas se potomci po dobrom sećaju, moramo se okupiti. Deo sam nove generacije, koja još nije imala šansu da nešto uradi. Vreme je da to i pokušamo uz mladost, znanje i iskustvo. Srbija može i mora mnogo bolje da štiti svoje interese koji su se negde u poslednjim decenijama izgubili. Izgubili smo osnovni nacionalni interes i cilj, pa se moramo preispitati i reći sebi šta je to što nas vodi. Mene lično vodi i pokreće želja da se ne stidim pred uspomenom na predake i da mi se potomci ponose. Hoću sve da uradim da moja deca u Srbiji žive u miru, ponosni što su Srbi i predani da znanjem i poštenjem mogu da normalno da žive.

Zato ovom prilikom još jednom molim sve koji dolaze na Sretenje u Orašac da stanu pod jednu zastavu – zastavu Srbije. Naša zastava je slobodarska, a, kako je govorio Boža Grujović „sloboda nas ljudima čini!“, i, kako nas je učio patrijarh Pavle, „budimo ljudi“. Da bi smo bili ljudi, moramo voleti svoje i biti ponosni na Sretenje.

Građani Srbije, srećan vam Dan državnosti!

Autor je predsednik Treće Srbije

Politika
Pratite nas na YouTube-u