ALEKSANDRA SMILjANIĆ: ZAŠTO SE NE SME PRODATI TELEKOM

Posle neuspeha pregovora o prodaji Železare, izvesno je da će prodaja Telekoma uskoro biti...

Posle neuspeha pregovora o prodaji Železare, izvesno je da će prodaja Telekoma uskoro biti u fokusu

Nema ekonomskog opravdanja za prodaju Telekoma. Mi školujemo vrhunske inženjere koji vode Telekom već decenijama. Oni su izgradili i unapređuju mrežu Telekoma veoma dugo“, kaže Aleksandra Smiljanić, bivša ministarka telekomunikacija.

Posle neuspeha pregovora o prodaji Železare, izvesno je da će prodaja Telekoma uskoro biti u fokusu.

Priprema privatizacije najprofitabilnijeg srpskog preduzeća formalno je započela objavljivanjem javnog poziva za izbor privatizacionog savetnika koji ima zadatak da pripremi tender i odredi cenu ispod koje se ova kompanija ne sme nuditi na tržištu.

Istog dana kada ističe rok za prijavljivanje menadžera zainteresovanih za upravljanje Železarom, 6. marta, biće završena i prijava za posao privatizacionog savetnika za prodaju Telekoma. Na osnovu njegovog predloga, Vlada će odlučiti o modelu, ceni i udelu koji se prodaje. Procenjuje se da će tender biti pripremljen do juna, a da bi novi vlasnici mogli biti poznati do jeseni.

Srpski zvaničnici najavljuju da će prodaja Telekoma biti primer uspešne privatizacije i preciziraju da privatizacioni prihodi od prodaje neće biti usmereni na pokrivanje budžetskog deficita, već u ulaganja i nova zapošljavanja.

„Telekom je uspešna firma koja investira više od 100 miliona evra svake godine, vraća dugove, i ostvaruje dobit od 120 miliona evra“, ističe predsednik sindikata Telekoma Miroslav Joksimović. Ipak, sada nije vreme za prodaju nacionalnog srpskog operatera, jer je vrednost svih telekoma u Evropi pala za 40 odsto, ocenjuje Joksimović.

S druge strane, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je neophodno da se kompanija Telekom Srbija što pre privatizuje zato što svakim danom vredi sve manje. On objašnjava da bi prodaja ovog preduzeća bila ogromna šansa da se dođe do novca koji je preko potreban za ulaganje u mnoge grane privrede, kako bi opstale na tržištu.

Prodajom Telekoma i infrastrukture koju je gradila država, Srbije će napraviti nenadoknadivu štetu, tvrdi u razgovoru za Sputnjik bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić.

„Nema ekonomskog opravdanja za prodaju Telekoma. Mi školujemo vrhunske inženjere koji vode Telekom već decenijama. Oni su izgradili i unapređuju mrežu Telekoma veoma dugo. Telekom je veliki kupac softvera i hardvera i predstavlja motor razvoja informaciono-komunikacione industrije u Srbiji. Sve što naše firme proizvedu za Telekom kasnije mogu lakše da prodaju u inostranstvu, drugim firmama. Ako se Telekom proda izgubićemo puno dobrih plaćenih radnih mesta u telekomunikacionih industriji, što takođe stvara dodatnu rupu u budžetu“, ocenjuje Smiljanićeva.

Velike zemlje su uglavnom zadržale bar kontrolne pakete svojih telekomunikacionih operatera. Takođe, telekomunikacioni operateri velikih zemalja uglavnom su kupovali operatere siromašnih zemalja, što je dovelo do velikog prelivanja sredstava iz siromašnih u bogate zemlje, ističe Smiljanićeva. Ona naglašava da bi prodajom Telekoma mogla biti ugrožena i bezbednost zemlje.

Telekom Srbija koji ima više od 9.000 zaposlenih, ostvaruje neto dobit od 140 miliona evra, pri čemu je ove godine otplaćeno 190 miliona evra duga za kupovinu 20 odsto Telekoma od grčke firme OTE i reprogamiranje starih dugova.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija u vlasništvu je kompanije, 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Izvor Sputnjik, 23. 02. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u