BLER U BEOGRADU: ZAVERA ILI POLITIKA

SINIŠA LjEPOJEVIĆ Kakva god da je, za javnost Srbije Bler je simbol zla, i...

SINIŠA LjEPOJEVIĆ

Kakva god da je, za javnost Srbije Bler je simbol zla, i počasti njemu u Beogradu vidi kao uvredu i poniženje

Čuda se ipak dešavaju, barem u današnjoj Srbiji. Bivši britanski premijer Toni Bler je savetnik Vlade Srbije, i u Beogradu je održao i predavanje ministrima vlade Aleksandra Vučića. Čovek koji je praktično predvodio laži o Srbiji i bombardovanje Srbije, čovek koji je heroj albanskih ekstremista na Kosovu i savetnik vlade Albanije gost je Beograda, savetnik vlade i čak podučava ministre. Velika je misterija kako je to moglo da se dogodi čak i ovakvoj Srbiji, ali čovek se ne može oteti utisku da je to, ipak, ma kakvo bilo naknadno objašnjenje, retko javno poniženje i Srbije i onih koji u njoj žive.

Ako je verovati medijskim izveštajima, Toni Bler i njegovi domaćini su želeli da njegovo predavanje ministrima ostane tajna, ali nije više tako, mada je on, pored onoga što se javno zna u Beogradu, i nekoliko puta minulih meseci zaista bio tajno. Ali i dalje su tajna dva ključna pitanja. Prvo, čemu to Bler, koji je, doduše, u ličnim kontaktima veoma šarmantan i vešt, može da savetuje vladu Srbije i čime to on može da podučava ministre; i, drugo, ko plaća taj skupi eksperiment.

U ranijim saopštenjima se tvrdi da će Bler savetovati Beograd u organizaciji vlade i uređenju kabineta premijera Vučića kao i o evropskim integracijama i, naravno, reformama, toj univerzalnoj šifri rušenja jedne države. Nejasno je šta će tu Bler kada taj posao već radi Svetska banka. Ako se, međutim, pogleda bilans desetogodišnjeg Blerovog vladanja britanskom vladom, onda tek nije jasno šta bi to on mogao da uredi i čemu da poduči Beograd. Bler je kao predsednik vlade urušio tradicionalno moćni državni aparat Britanije (civil service) i imenovanjima svojih partijskih aparatčika sve podredio svojoj političkoj volji. Time su urušeni svi ključni stubovi britanske države, od parlamenta do vojske, policije i sudstva. Politički, Britanija je potpuno izgubila svoj identitet i praktično postala – ali i bukvalno – američka kolonija. Za svoje vlasti Bler je uveo Britaniju u pet ratova, i Britanija je postala saučesnik nekih od najstrašnijih ratnih zločina. I, što je za Britance najgore, urušena je i privreda Britanije, pa je Kraljevstvo posle Blera, proporcionalno broju stanovnika i snazi ekonomije, postalo najzaduženija zemlja na svetu.

BEZ IKAKVOG KREDIBILITETA U EU
Uz to, Bler i Britanija pripadaju potpuno drugačijoj državnoj organizaciji i političkoj kulturi, britanski sistem je suštinski različit od onih koji dominiraju u kontinentalnoj Evropi i samim tim i u Srbiji, pa bilo kakva ekspertiza britanskih premijera nije primerena. Mediji su javili da je Bler držao predavanje ministrima o „strategiji političkog delovanja, odnosima sa javnošću i načinu na koji bi trebalo da komuniciraju sa medijima“. O medijskim manipulacijama bi Bler zaista imao šta da kaže jer on je na vlasti bio deset godina, u velikoj meri upravo zahvaljujući beskrupuloznoj kontroli medija i njihovoj manipulaciji. Iz njegovog kabineta su svakodnevno fabrikovane medijske priče, vrlo često bukvalne laži, i hajke na nepodobne ličnosti kojima su u javnosti podgrejavane najniže strasti. Ustvari, Bler može da podučava ministre samo kako da vešto prevare sopstveni narod, i to o njegovom (narodnom) trošku. Ranije je iz vlade Srbije bilo saopšteno i da će Bler savetovati Srbiju o njenom putu u EU. Teško je, međutim, videti kako bi on tu mogao pomoći. Bler – to je valjda jasno – nema skoro nikakav kredibilitet u EU, posebno posle manipulacija u invaziji na Irak. Njegov uticaj u EU je zanemarljiv i ni jedan njegov plan da postane funkcioner EU nije prošao. Neki tvrde da je zbog EU čak prešao i u katoličanstvo ali mu nije pomoglo.

toniblerratnizlocinac03Posebno je zanimljivo pitanje ko plaća Blerov angažman u Beogradu. Bler je minulih godina svog svetskog angažmana zaradio velike pare, između 70 i 200 miliona funti, niko ne zna pouzdano jer se prihodi kriju kroz zamršenu mrežu njegovih kompanija i fondacija a lanac se završava u Ruandi, gde je registrovano jedno od njegovih preduzeća. A u Ruandi Bler slovi za ličnog prijatelja tamošnjeg predsednika Pola Kigamija, koji, pored Blera, među bliske prijatelje svrstava i Bila Klintona. U prevodu, pod znakom pitanja je da li Bler uopšte plaća porez.

Kada je objavljeno da će Bler biti savetnik vlade Srbije, saopšteno je da će to da finansiraju EU i emirat Abu Dabija. EU je odmah demantovala da ona učestvuje u tome. Znači laž. Ostao je Abu Dabi, i to je u medijima prihvaćeno kao takvo jer se niko iz tog emirata nije oglasio. Ali, ako se u saopštenju vlade pokazalo da postoji laž, što je EU dokazala, zašto bi se onda verovalo da Abu Dabi plaća Blera. Utoliko pre što Bler nije naivan. Jer on je još uvek predstavnik „četvorke“ – EU, Amerike, Rusije i Ujedinjenih nacija – za palestinske teritorije i njihov ekonomski oporavak, tako da bi novac od neke arapske zemlje bio direktan sukob interesa. Usput, Bler je samo predstavnik „četvorke“ za Palestinu, a ne „mirovni izaslanik za Bliski Istok“, kako se često u medijima lažno predstavlja.

OTKUD BLER U BEOGRADU
Uz to, jedna od veza Abu Dabija i Srbije je i palestinski opozicionar Muhamed Dahlan, koji je direktan protivnik legalno izabranom palestinskom lideru Abasu, i to bi za Blera bio neprijatan sukob interesa. To Bler ne želi. Tako da nije jasno ko sve to plaća.

Bler je prilično skup. Na primer, njegov govor ili predavanje od jednog sata, kakvo je bilo podučavanje ministara Srbije, košta između šezdeset i stotinu hiljada funti plus troškovi. Njegove usluge ponekad plaćaju same države, a ponekad i kompanije koje su zainteresovane za kupovinu državnih dobara pošto je lobiranje, i političko i ekonomsko, osnovna Blerova misija. Finansijski aranžman zaista nije jasan. Možda je reč o naplati nekih ranijih Blerovih usluga nekome u svetu, pa je Srbija procenjena kao zgodno tlo. Drugim rečima, pranje novca. Blerov angažman je generalno postao model legalne korupcije. Dok je neko na vlasti, on čini usluge raznim državama, kompanijama i bankama, ali mora da ostane čist, ne može da to naplaćuje. A onda, kada ode sa vlasti, postaje član raznih Upravnih odbora i savetničkih timova kada se dugovi legalno naplaćuju. To je veoma sofistikovan oblik korupcije.

Politički gledano, ništa manje važno – za Srbiju sigurno izuzetno važno – nije ni pitanje kako je uopšte došlo do toga da Bler postane savetnik Beograda. Poznato je da Bler pre svega odrađuje nečiji tuđi posao, zastupa nečije tuđe interese i to debelo naplaćuje. Tvrdi se takođe da je on uglavnom vezan za Ameriku, čak je delom poprimio i američki naglasak, i da zastupa američke interese. On je u Britaniji potpuno marginalizovan. Kada je pre nekoliko meseci Bler prvi put bio u Beogradu, u britanskim medijima se tvrdilo da on neće biti savetnik jer je previše skup, pa će to mesto da pripadne njegovom političkom sabratu i idejnom vođi Piteru Mandelsonu. Sam Mandelson je britanskim novinarima izjavio da će on preuzeti taj posao jer Bler mnogo košta.

toniblerratnizlocinac02Istovremeno, londonska lobistička i medijska kompanija Bel Potinger, čiji je vlasnik Timoti Bel, sada lord Bel, je savetnik Vučićeve vlade. I to se krilo od javnosti, ali se doznalo pošto je lord Bel u godišnjem registru Evropske unije prijavio da je najveći prihod prošle godine imao od vlade Srbije. Lord Bel je među vodećim medijskim savetnicima i lobistima koji je slavu stekao savetujući Margaret Tačer, a među najnovijim velikim poslovima knjiži i medijsku promociju vlade Ukrajine i generalno u medijima orkestrira antiruske kampanje.

KO JE UTICAO NA VUČIĆA?
Lord Bel, Mandelson i Bler su deo iste lobističke mreže. I šta se onda dogodilo da je Bler ipak postao savetnik Beograda iako je, kako je tvrdio Mandelson, preskup. Čija je to ideja i ko je uticao na premijera Vučića da angažuje Blera? Za sada nije moguće dati odgovor, ali većina sumnji ukazuje na koincidenciju zaoštravanja zapadnih, tačnije američkih, odnosa sa Rusijom i navodnom namerom da se Srbija odvoji od bilo kakvog ruskog uticaja. Instaliranje Blera kao savetnika – a Bler je simbol imperijalne politike Zapada i Amerike – bi valjda trebalo da bude snažna poruka kuda ide Srbija, pa koliko košta da košta.

Šta bi na kraju od avanture sa savetnikom Blerom mogla da ima Srbija? Angažovanje stranih savetnika u malim i provincijskim zemljama nije nepoznato i u osnovi ne bi trebalo da bude ništa loše. Problem je u izboru savetnika. Kada je objavljeno da je Bler savetnik Srbije, u britanskim i nekim drugim svetskim medijima je, što je neuobičajeno, probuđeno interesovanje. Ako je suditi po tom interesovanju, onda bi Blerov angažman mogao da ima loše posledice po Srbiju. Jer Bler je ne samo u Britaniji jedna od omraženih političkih figura i njegovi angažmani se uglavnom vide kao loš znak. On je na neki način postao „vesnik zla“.

Najbizarniji primer je njegovo „prijateljstvo“ sa libijskim liderom Gadafijem. Veruje se da je Bler jedan od autora rušenja Gadafija, i to veoma efikasan, jer je imao pristup libijskom lideru. Nešto je manje bolno iskustvo Silvija Berluskonija, koji je takođe bio na spisku Blerovih „prijatelja“. Uz to, u Britaniji i velikom delu svetu veći deo javnosti veruje da bi Bler trebalo da bude suđen za ratne zločine od Kosova preko Avganistana do Iraka, pa bilo kakva veza sa njim budi negativne reakcije. Veoma je važno i pitanje zašto Srbija pristaje na sve to i zašto je pristala da angažuje Blera. Ima donekle razumevanja za političko tumaranje savremene Srbije i ambiciju njene elite da postane deo Evropske unije, pa ko god bi mogao da pomogne u tome dobro je došao. Ali to razumevanje u slučaju Blera izgleda da nije dovoljno objašnjenje.

Utisak je, ipak, da se vlada Srbije angažovanjem Blera upustila u rizičnu političku avanturu. Toga su izgleda svesni i vlada i Bler, pa otuda dolazi tolika količina tajnosti u angažmanu Tonija Blera. Ne samo zbog toga što je teško videti kako Bler zaista može pomoći strateškim ciljevima vlade Srbije nego i zbog reakcija javnosti. Šta god neko u sadašnjoj političkoj eliti mislio o građanima zemlje koju ta elita vodi u Srbiji, ipak, postoji javnost. A za tu javnost, kakva god da je, Bler je simbol stradanja i zla, i njegovu počasti u Beogradu većina javnosti vidi kao uvredu i poniženje.

Politika
Pratite nas na YouTube-u