ALEKSANDAR ČEPURIN: ZEMLjE BALKANA DA SE OPREDELE OKO SNADBEVANjA GASOM

Zemlje Balkana treba da se opredele u narednim mesecima kako će se snadbevati gasom...

Zemlje Balkana treba da se opredele u narednim mesecima kako će se snadbevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine

Zemlje Balkana treba da se opredele u narednim mesecima kako će se snadbevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine, rekao je danas ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Obraćajući se učesnicima naučne konferencije „Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka“, ruski ambasador je ukazao da je „Gasprom“ čvrsto izneo stav da, kada nakon četiri godine bude istekao ugovor o transportu gasa preko teritorije Ukrajine, gas više neće ići tim putem u Evropu.

„Novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici“, istakao je Čepurin otvarajući konferenciju u Beogradskoj poslovnoj školi.

Prema njegovim rečima, preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

„Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Evropskom unijom“, objasnio je on.

Sada zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regionu Balkana, treba da se opredele kako će se dalje snadbevati.

„Ključno je u narednim mesecima, u periodu od pola godine do godinu dana, opredeliti se kako da gas dolazi do krajnjeg potrošaca“, istako je ruski ambasador.

On je napomenuo da je važno odrediti tri stvari – isporuke moraju biti pouzdane, treba obezbediti potrebne količine koje će region dobijati, i kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cene.

Čepurin je upozorio da današnja situacija u geopolitičkom smislu uopšte nije laka.

Prema njegovim rečima, iskustvo „Južnog toka“ nije uspelo, te treba „svoje interese osvestiti i igrati aktivno svoju ulogu, probijati birokratski i politički zid“.

„Kada budemo prevazišli te zidove, trudićemo se da branimo svoje nacionalne interese, ali i zajedničke ekonomske interese i interese velike Evrope“, zaključio je ambasador Čepurin.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 02. mart 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u