O JEDNOM POZNATOM POLITIČARU, SADA POKOJNOM

DMITRIJ SEVOSTJANOV Njegovi politički stavovi omogućili su mu da stekne priličan broj pristalica, i...

DMITRIJ SEVOSTJANOV

Njegovi politički stavovi omogućili su mu da stekne priličan broj pristalica, i u Evropi, i u Americi

Nije dopušteno o pokojniku govoriti rđavo. Naročito sada mnogi zahtevaju: o pokojniku – ili dobro, ili…

U redu, neka bude po vašem. Ovako…

On je veoma voleo svoju mamu. I životinje je takođe voleo. Rano su se kod njega pojavile stvaralačke sposobnosti, za šta ima mnogo očiglednih dokaza. Imao je neordinarni spoljašnji izgled, koji će ljudi dugo pamtiti i posle njegove smrti. Trudio se da vodi zdrav način života iako mu to nije uvek uspevalo.

Napravio je političku karijeru, a to ne polazi od ruke baš svakome. Formirao je političku partiju, postao njen simbol, njen vođa. Obavljajući visoke rukovodeće pozicije, ostao je otvoren, neposredan čovek, simpatičan mnogim svojim zemljacima i istaknutim predstavnicima drugih država. Uvek je bio iskren i nikoga nije obmanjivao, čak i kad bi kasnije menjao svoju tačku gledišta.

Veoma je voleo svoju zemlju. Važio je za nepotkupljivog iako se pričalo da je bio blizak predstavnicima oligarhije. Cenili su ga i oni koje bi drugi smatrali neprijateljima.

Simpatisali su ga čak i ukrajinski nacionalisti, predstavnici sasvim drugog naroda, smatrajući ga istinskim borcem za slobodu.

Na izborima je uspevao da dobije priličan broj glasova. Njegovi javni nastupi privlačili su masu pristalica. Neumorno se borio sa korupcijom, s organizovanim kriminalom, i, šta god o njemu govorili, ostvarivao je upečatljive rezultate.

Mada mu u ličnom životu nije baš sve išlo glatko, ona koju je voleo pratila ga je do samog kraja, do smrtnog časa.

supermen02Iskreno je smatrao da je obavezan da izbavi Rusiju od komunističkih iluzija, da u Rusiji zavede red, a što se to, po njegovoj računici, moralo postići spoljašnjim dejstvima – potpuno je dopustivo mišljenje za kreativnog, perspektivnog političara, vaspitanog na zapadnim vrednostima.

Njegovi politički stavovi omogućili su mu da stekne priličan broj pristalica, i u Evropi, i u Americi. Kada je – u atmosferi mržnje koja se oko njega zgusnula – pre vremena napustio ovaj svet, posle njega je ostalo dosta sledbenika koji, mada nisu u većini, ipak još tvrdo veruju da će njihovo vreme doći.

Ko bi se usudio da kaže da ovde postoji makar jedna neistinita reč?

Uzgred, o kome ja to govorim?

Ja – o Hitleru.

A vi – na koga ste pomislili?

Preveo Ž. NIKČEVIĆ

Odnako

Svet
Pratite nas na YouTube-u