VAŽNO SVEDOČENjE TORVALDA STOLTENBERGA

NENAD KECMANOVIĆ Bilo bi krajnje vreme da Bošnjaci prestanu da se uvlače onima koji...

NENAD KECMANOVIĆ

Bilo bi krajnje vreme da Bošnjaci prestanu da se uvlače onima koji su ih već toliko puta navukli

U intervjuu prošonedeljnoj beogradskoj Politici (11. mart), a povodom proglašenja za počasnog građanina Beograda, Torvald Stoltenberg, ovde najviše poznat kao koautor Oven-Stoltenbergovog plana za BiH, u široj verziji je ponovio izjavu koju je dao još pre nekoliko godina…

„U jesen 1993. lord Oven i ja napravili smo nacrt mirovnog sporazuma koji je bio prihvaćen od svih zaraćenih strana u BiH. A onda se odjednom ispostavilo da Bošnjaci neće da ga potpišu zato što su Amerikanci prigovorili da takav dokument prekraja Bosnu i secka je na teritorije koje su osvojene silom oružja. Rat je potrajao još dve godine i još mnogo ljudi je u tom periodu izginulo, a onda su Amerikanci skrojili Dejtonski sporazum, koji je takođe podelio Bosnu i prihvatio podelu na teritorije osvojene u ratu. Bošnjaci su dobili znatno manje od 33,3 odsto teritorije BiH koliko je bilo predviđeno našim planom.“

Torvald Stoltenberg nije bilo ko: višestruki norveški ministar, dugogodišnji diplomata, visoki funkcioner UN, političar od najvećeg nacionalnog autoriteta. A nije ni rekao nešto preko čega bi se moglo olako preći, pogotovo među ljudima koji žive u BiH, posebno među Bošnjacima koji su upravo te 1993. godine ginuli u borbama na tri fronta: sa HVO, VRS i u međusobnom obračunu takozvane ABiH sa vojskom Abdićeve APZB.

Neupućeni u bošnjačku politiku očekivali bi da u Sarajevu povodom Stoltenbergove izjave već sutradan buknu dramatične javne rasprave o odgovornosti za propušteni mir. Zašto su Izetbegović i Delić najpre prihvatili pa odbili sporazum koji je bio bolji od onoga koji će potpisati dve godine kasnije? Kolika je cena plaćena ne samo muslimanskim nego i srpskim i hrvatskim žrtvama zbog političke gluposti sarajevskog vojno-političkog vrha? Zašto su SAD bukvalno navukle muslimane da 1993. odbiju trećinu da bi ih 1995. pritisli da prihvate četvrtinu teritorije BiH?

ovenstoltenbergU Sarajevu je, međutim, naprosto prećutano Stoltenbergovo svedočenje, kao što se prešlo i preko još važnijeg svedočenja Žozea Kutiljera da je Lisabonski sporazum, koji je mogao sprečiti rat u BiH, bio takođe preliminarno prihvaćen i od muslimanske strane i bio još povoljniji po muslimane, odbijen po instrukciji ambasadora SAD. U naknadnim svedočenjima o spoljnjoj opstrukciji mirovnih ponuda trima stranama u BiH i Britanac lord Oven i čak Amerikanac Sajrus Vens upućivali su, crno na belo, na istu transatlantsku adresu. Ali u Sarajevu ne vole da se bave nezgodnim pitanjima o političkoj odgovornosti za rat ni svoga vođe Alije, a kamoli Cimermana ili, ne daj bože, Bilija Klintona.

Bez obzira na to što u svakoj iole ozbiljnoj naučnoj studiji o ulozi međunarodnog faktora u građanskom ratu i BiH piše da je „jedina supersila sistematski sabotirala evropske mirovne napore da bi pokazala da EU nije sposobna da sama diplomatski rešava probleme u svome dvorištu bez oružane podrške NATO i tako obezbedila alibi za ostanak ove de facto američke vojne formacije na Starom kontinentu i posle pada Berlinskog zida“.

Naravno, tako daleko u tumačenju širih implikacija i konsekvenci američkog sabotiranja Oven-Stoltenbergovog plana nije išao ni počasni Beograđanin Torvald jer aktuelni generalni sekretar NATO je upravo njegov sin Jens. Ali na Bošnjacima bi bilo da se konačno pozabave pitanjem zašto su odbili brojne mirovne planove, čijom realizacijom bi bio sprečen rat ili bi se barem ranije završio, pa danas ne bi od svojih žrtava pravili osnivački nacionalni mit. Umesto toga oni i dalje umišljaju da su američki miljenici u BiH i da će SAD mrske komšije Srbe i Hrvate poturiti pod njihovu papuču u kavez unitarne države. Bilo bi krajnje vreme da počnu da se leče od stokholmskog sindroma i prestanu da se uvlače onima koji su ih već toliko puta navukli.

PresRS

Politika
Pratite nas na YouTube-u