AJMERIK ŠOPRAD: SULUDA POLITIKA EU JE SMIŠLjENA DA OSLABI SRBIJU I RUSIJU

Ali govoreći o evropskoj vojsci u trenutnoj finansijskoj situaciji je potpuna utopija. I opet...

Ali govoreći o evropskoj vojsci u trenutnoj finansijskoj situaciji je potpuna utopija. I opet kažem da je to projekat potpune potčinjenosti Americi

Intervju sa Ajmerikom Šopradom, poslanikom Evropskog parlamenta iz redova Nacionalnog fronta Francuske, i specijalnim savetnikom za međunarodne odnose lidera NF Marin Le Pen.

Želimo da vas pitamo, kao stručnjaka i političara, o predlogu vojske EU, koji je izneo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Da li Evropi zaista treba takva vojska, ako NATO postoji već više od 70 godina? Da li postoji neki smisao u ovom predlogu?
— Mislim da postoji želja da se oživi stara ideja Evropske odbrambene zajednice, koju je gospodin Junker artikulisao. Na žalost, to je urađeno u antiruskom duhu. Evropske institucije sprovode ludu politiku izolacije Rusije i prekida odnosa sa njom preko Ukrajine. To se radi pod pritiskom SAD. Gospodin Junker je otkopao ovaj projekat u pokušaju mobilizacije evropskih zemalja oko ideje evropske vojske, koja bi na kraju postala deo transatlantske ose koju predvode SAD. Ovo se dešava u trenutku kada je nekoliko nacionalnih diplomatija, posebno francuske i nemačke, postiglo kompromis na osnovu sporazuma u Minsku. Istovremeno, brojni zagovornici atlantizma u Evropskom parlamentu i drugim evropskim agencijama pokušavaju da nadmudre Francusku i Nemačku, koje pozivaju na pomirenje. Štaviše, atlantičari to rade pod maskom integracije, potrebe da se ojača i ubrza integracija u Evropu.

Drugo pitanje je kako se ova ideja uklapa u evropski budžeta, jer vojska je skup poduhvat. Šta mislite o tome?
— Mislim da je malo verovatno. Postoje dve velike vojske u Evropi, u Britaniji i Francuskoj. I nemojte potcenjivati italijansku vojsku. Ali govoreći o evropskoj vojsci u trenutnoj finansijskoj situaciji je potpuna utopija. I opet kažem da je to projekat potpune potčinjenosti Americi. Međutim, ništa nije praktično urađeno da bi se ova ideja sprovela. Uzgred, francuski ministar odbrane L’Drian, koji je mnogo praktičniji od najvećeg dela socijalista, je skeptičan u vezi sa evropskom vojskom.

Da li mislite da su takozvane „stare“ evropske zemlje u Evropskom parlamentu pod pritiskom novih članica EU, kao što su Poljska i baltičke zemlje, koje su u neposrednoj blizini dešavanja u jugoistočnoj Ukrajini? Da li je to tako?
— Apsolutno ste u pravu. Na čelu Evropskog saveta je Donald Tusk, Poljak. On zna da Savet ima više poštovanja prema nacionalnim suvereniteta nego Evropski parlament ili Evropska komisija. On vrlo dobro zna da zemlje kao Francuska i Nemačka odbacuju logiku napetosti, što je dovelo do uspostavljanja prećutnog sporazuma između Junkerove Evropske komisije, Donalda Tuska i atlantskog lobija u Evropskom parlamentu, koji vidim u akciji svaki dan, i koji lako pronalazi izgovor za svađa sa Rusijom.

Nedavno ste govorili o pitanju Kosova, koje stručnjaci zaboravljaju. Mnogo se govori o Ukrajini, dok je pitanje Kosova nestalo iz medija. Nedavno ste pisali o Kosovu za srpske novine. Šta mislite o nezavisnosti Kosova, koje su priznale evropske zemlje ali ne i Rusija?
— Moj stav po pitanju Srbije se nije promenio još od bivše Jugoslavije. Verujem da su, na žalost, zemlje NATO i Zapadne Evrope htele da porobe Srbiju, zbog čega su je i bombardovale 1999. godine i napravile neku malu državu, suprotno međunarodnom pravu. Kosovo je priznalo 128 zemalja od 200, ako me pamćenje služi. Ali ono nije priznato od svih zemalja. Nije priznato od strane nekoliko zemalja članica EU, posebno Španije. U principu, ova mala muslimanska država u Evropi je podržana od SAD i nekoliko pro-atlantskih zemalja.

Kosovo je kriminalna ekonomija zasnovana isključivo na trgovini drogom, oružjem i ljudskim organima. Ono je izvor nestabilnosti za Evropu i Srbiju, što je veoma tužno jer je Kosovo istorijski region Srbije. Ono je deo srpske istorije sa svojim svetim manastirima, koje sam posetio. Ali danas je vojna baza SAD, oblast čija su prirodna bogatstva opljačkana i gde se podstiče krijumčarenje.

I sve ovo se dešava uz podsticaj EU, koja planira da primi Kosovo, i koja je s njima potpisala Sporazum o pridruživanju u julu 2014. godine. Ta luda politika koja sledi trag SAD je smišljena da oslabi Srbiju i Rusiju. Ali ona će i u EU i Evropi samo povećati broj problema, naročito sa stanovišta međunarodnog kriminala.

Prevod M. Đorđević
Izvor Valdai discussion club/Evroazija.info, 18. 03. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u