BEOGRADSKI FORUM ZA SVET RAVNOPRAVNIH: VLADA DA OD NATO TRAŽI RATNU ODŠTETU

Učesnici okruglog stola odlučno se usprotivili uvlačenju Srbije u vojni sistem NATO Okruglim stolom...

Učesnici okruglog stola odlučno se usprotivili uvlačenju Srbije u vojni sistem NATO

Okruglim stolom „Da se ne zaboravi – ne u NATO” održanim u Sava centgru, obeležena je 16. godišnjica početka agresije NATO protiv Srbije (SRJ), a izložbom fotografija i knjiga 15 godina rada Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

U radu Ooruglog stola čiji su organizatori Beogradski forum, Klub generala i admirala i SUBNOR Srbije, učestvovali su: Živadin Jovanović, general Jovo Milanović, Aleksej Čagin, predsednik udruženja heroja Rusije, dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore, prof. Radoš Smiljković, prof. Radovan Radinović, Milica Arežina, dr Stanislav Stojanović, admiral Boško Antić, Đurđina Turković, (Podgorica), Neven Đenadija (Banja Luka), Branislava Mitrović (Zvečan), Natalija Šatalina i drugi.

Skup je minutom ćutanja odao poštu svim žrtvama agresije NATO. Prisustvovao je veliki broj članova i prijatelja nezavisnih, nestranačkih udruženja, predstavnika lokalne samouprave, kulturnih, obrazovnih i naučnih institucija, akademika SANU, SPC, srpskog rasejanja i diplomatskih predstavnika Rusije i Belorusije.

Izložbu fotografija i knjiga Beogradskog foruma otvorio je Živadin Jovanović dok su u prigodnom programu učestvovale članice Kulturno-umetničkog društva „Kosovski božuri”.

Izložba je otvorena svakog dana do 30. marta 2015.

Učesnici okruglog stola usvojili su zaključke koje Fakti objavljuju u celini:

1. Agresija NATO protiv Srbije (SRJ) 1999. predstavlja zločin protiv mira i čovečnosti za koji počinioci nisu odgovarali.

2. Bio je to početak primene strategije globalog intervencionizma NATO najgrubljim kršenjem osnovnih principa međunarodnog prava i uloge Ujedinjenih nacija, odnosno, Saveta bezbednosti. U najvažnijoj oblasti mira i bezbednosti NATO je uzurpirao ulogu UN.

3. NATO je demonstrirao novi princip: tamo gde pravo sprečava ostvarivanje njegovih osvajačkih ciljeva – treba ga ukloniti.

4. Učesnici i svi prisutni na okruglom stolu jednodušno su ocenili da NATO kao agresivni imperijalistički savez nigde na svetu nije bio deo rešenja već faktor osvajanja. Izraženo je odlučno protivljenje uvlačenju Srbije u vojni sistem NATO pakta putem prihvatanja „Individualnog akcionog plana partnerstva” ocenjujući taj dokumenat kao najozbiljniji udarac suverenitetu, slobodi i dostojanstvu nacije, napuštanje statusa vojne neutralnosti i predaju sudbine zemlje u ruke NATO. Zvanična obrazloženja su ocenjena kao neargumentovana, neuverljiva i nedostojna.

5. Agresija NATO 1999. i uspostavljanje američke vojne baze „Bondstil” na Kosovu i Metohiji predstavljali su prvi korak u praktičnoj primeni osvajačke strategije NATO na Istoku, izlaska na granice Rusije i zabijanje klina u odnosima Evropa – Rusija. Građanski rat u Ukrajini je posledica NATO strategije širenja na Istok.

6. NATO i lideri nekih zemalja članica, javno su priznali da je agresija 1999. izvršena kršenjem međunarodnog prava i uloge Saveta bezbednosti UN. NATO i njegove članice su u obavezi da nadoknade ratnu štetu Srbiji (SRJ) u iznosu od preko 100 milijardi američkih dolara.

7. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je je u govoru održanom prošle godine u Užicu povodom Dana državnosti izneo zahtev za naknadu ratne štete. To pretpostavlja da Vlada Srbije preduzme odgovarajuće konkretne korake da se inicijativa Predsednika Republike javno izneta u ime nacije, zvanično predstavi NATO-u i njenim članicama.

8. Upućen je poziv nadležnim vlastima da pokrenu aktivnosti na utvrđivanju tačnog broja i imena civilnih žrtava agresije NATO.

9. Upućen je poziv nadležnim vlastima da, u saradnji sa stručnim i naučnim institucijama, utvrde posledica upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se otklonila velika zabrinutost zbog masovnog oboljevanja od raka i deformiteta kod novorođenčadi, posebno na Kosovu i Metohiji, i zdravlje građana zaštitilo od daljih tragičnih posledica

10. Rezolucija SB UN 1244 i Ustav Srbije predstavljaju trajnu osnovu za mirno i pravedno političko rešenje problema statusa Pokrajine Kosovo i Metohije. Niko nema prava da te osnove potcenjuje, krši, ili zamenjuje. Pravom Srbije prema Kosovu i Metohiji kao integralnim delom srpske državne teritorije niko ne sme trgovati ni za kakve kratkoročne interese jer to predstavlja ugrožavanje Srbije kao države.

11. Pozivaju se državne institucije Srbije da neodložno zahtevaju izvršavanje svih obaveza prema Srbiji koje su utvrđene rezolucijom SB UN 1244, a posebno:

A) slobodan i bezbedan povratak 250.000 Srba i drugih nealbanaca na Kosovo i Metohiju, u najkraćem roku;

B) povratak određenih kontigenata vojske i policije Srbije na Kosovo i Metohiju;

C) Ekonomsku obnovu i rekonstrukciju Srbije, kako je utvrđeno rezolucijom SB UN 1244;

12. Okončanje dekontaminacija područja na kojima je NATO koristio oružja sa osiromašenim uranijumom, o trošku članica NATO

13. Deaktiviranje zaostalih neeksplodiranih sredstava NATO – avionskih bombi, kasetnih bombi i drugih ubojnih sredstava, o trošku članica NATO.

14. Obnova i završetak spomenika žrtvama agresije NATO „Večna vatra”, u parku prijateljstva, Ušće, Novi Beograd.

15. Učesnici su konstatovali da se IPAP-om zahteva okončanje procesa privatizacije, ocenjujući da takav zahtev razotkriva pravu prirodu NATO kao poluge multinacionalnog korporativnog kapitala čiji je cilj da uspostavi potpunu kontrolu nad ekonomskim, prirodnim i ljudskim resursima u. Uputili jednodušni poziv nadležnim vlastima da obustave postupak priprema za prodaju Telekoma, EPS-a, PKB-a, Dunav osiguranja, rudnika, poljoprivrednog zemljišta, voda i drugih bogatstava. Snažan javni sektor u svakoj ozbiljnoj državi predstavlja jedan od osnova demokratije, samostalnosti i brige za budućnost. Postavljeno je pitanje – šta ostaje od slobode i demokratije ukoliko se svi ekonomski, finansijski i prirodni resursi predaju u ruke multinacionalnim korporacijama zemalja?

16. Učesnici i prisutni Okruglom stolu upućuju apel nadležnim institucijama da se sredstvima republičkog budžeta ne finansira niko ko deluje suprotno nacionalnim i državnim interesima, posebno oni koji se zalažu za priznavanje nezavisnosti nasilno oduzete Pokrajine Kosovo i Metohija, ili za napuštanje politike vojne neutralnosti zemlje.

Beograd, 23. mart 2015.

Izvor Fakti, 24. 03. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u