BILjANA MITRINOVIĆ: KAKO IZLUDETI ANGELU

Nemci su uložili ogroman trud da povrate poštovanje svojih suseda i ne vole da...

Nemci su uložili ogroman trud da povrate poštovanje svojih suseda i ne vole da im se pominje nacizam

Grčki premijer Aleksis Cipras je na konferenciji za medije stajao pored nemačke kancelarke Angele Merkel i zahtevao odštetu za zločine nacista počinjene u Drugom svetskom ratu u Grčkoj. „To nije pitanje novca, nego pitanje morala”, preneli su svi svetski mediji Ciprasovu poruku nemačkoj kancelarki usred Berlina.

Svetska štampa je zabeležila da je Cipras sigurno prvi lider koji je došao u glavni grad ujedinjene Nemačke sa takvim zahtevom. Posebno je primećeno da kancelarka nije uspela da sakrije da joj je „neprijatno” i da je „iritirana”. Britanski „Gardijan” je ocenio da je „skamenjenog izraza lica” slušala mladog grčkog lidera, koji je Nemce dirao u staru, ali, po svemu sudeći, još nezaceljenu ranu. Ograničila se na to da još jednom ponovi ono što je ranije rekla u Briselu – da je to pitanje Nemačka davno zatvorila.

Zatvorila? Ne bi se reklo ako je suditi po naslovnoj strani najuglednijeg nemačkog lista, „Špigla”, koji je objavio foto-montažu kancelarke u društvu nacista ispred antičkih grčkih spomenika s naslovom: „Kako Evropljani vide Nemce – nemačka nadmoć”. Ne radi se samo o tome da Evropa u pola glasa već uveliko priča o „četvrtom rajhu” već i o tome da i nemački stručnjaci daju za pravo Grcima u tvrdnji da pitanje prinudnih grčkih kredita nacističkim okupatorima zapravo nema veze sa ratnim reparacijama. Novinari ovog lista došli su u posed dokumenata koji su ih uverili da su Grci delom u pravu kada traže odštetu, a podsećaju i na to da se kancelar Helmut Kol služio različitim trikovima po ujedinjenju da izbegne pitanje ratne odštete.

Neki sada povlače crtu između prisilnih kredita i savremenog finansijskog potčinjavanja štednjom, koju Nemačka nameće kao model izlaska iz krize. „Špigl” navodi: „Cipras je nemačkim tvrdnjama da Grčka troši više nego što ima suprotstavio najtežu moguću optužbu – nemačku krivicu“. Liberalni nemački magazin zaključuje: „Ostavljajući po strani Ciprasove analogije, koje mnogi smatraju neprimerenim, mnogobrojni su argumenti koji podržavaju grčko viđenje.”

Nemci su uložili ogroman trud da povrate poštovanje svojih suseda i ne vole da im se pominje nacizam, koji, kako primećuje „Špigl”, u današnjoj Evropi za tili čas izroni kad god se nekome ne svidi nemačka politika.

U Srbiji se nametnulo drugo poređenje. Povodom Ciprasovog nastupa u Berlinu, setili su se slične konferencije za novinare u Beogradu, kada su jedno pored drugog stajali Merkelova i bivši predsednik Boris Tadić. Ta konferencija za štampu je na neki način zapečatila političku sudbinu tadašnjeg neprikosnovenog lidera Srbije. Cipras sigurno nema moć da menja nemačke političke sudbine. No skamenjeno lice Angele Merkel preksinoć u Berlinu ipak je bilo znak da se i u Evropi nešto bitno u međuvremenu promenilo.

Izvor Politika, 25. 03. 2015

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u