BUDITE KAO BENjA (KOLOMOJSKI)

ZAHAR PRILEPIN Pismo državnim patriotama, spisku Forbsa, bivšim ministrima, poslanicima i drugim najboljim ljudima...

ZAHAR PRILEPIN

Pismo državnim patriotama, spisku Forbsa, bivšim ministrima, poslanicima i drugim najboljim ljudima države

Postoji takav čovek: Benja Kolomojski. On ceni novac i moć. I drži se svog novca i svoje moći. On je racionalan. I zato je za svoje pare stvorio svoje vojne jedinice, i na to potrošio gomilu love. Jer, pored racionalnosti, on ima i drugu ideju: za domovinu je odabrao Ukrajinu – i on tu domovinu poštuje. Benja u Ukrajini nije jedini. Njih je tamo, počev baš od Majdana, mnogo.

Sada svakog dana postaje sve jasnije da ruski garant za pomoć Jugoistoku čini – minimum. Više ili manje – može se raspravljati, ali ipak minimum. Kad bi hteo više od minimuma – svi bi primetili.

Neku ozbiljniju pomoć Donjecku i Lugansku pružile su pojedine obezbeđene ličnosti, brojem, možda dve. O njima smo čitali, čuli smo njihova imena. Problem Rusije i strašna nesreća Donjecka i Luganska jeste to što se kod nas nije pojavio naš Benja.

Ne, po nivou prihoda i mogućnosti – Benje kod nas postoje. Svih nacionalnosti, ustvari, ruskih – veoma, veoma mnogo. I sve drugo takođe imaju. Oni periodično služe kao državni patrioti, kunu se Rusijom, ponekad su u Jedinstvenoj Rusiji ili u Liberalno-demokratskoj, ponekad ne, u svakom slučaju, na toplim kontinentima kupuju zemljišta veličine manje evropske zemlje, ostrva u okeanu, jahte, fudbalske klubove, dijamante i čitave spratove u centru Njujorka.

Kao i Benja. Ali Benji to ne smeta da bude patriota Ukrajine.

kolomojskinulandSvaki od naših tajkuna, misleći racionalno ili iracionalno, imao je sve mogućnosti da odgovori na svaki Benjin gest – svojim širokim gestom.

Ili širokim, ali javnosti nepoznatim.

Oni mogu sastaviti tim od najboljih fudbalera, mogu na svojoj jahti organizovati put oko sveta, okupiti tamo najbolje žene Evroazije, mogu napraviti muzej savremene umetnosti. Mogu, na kraju krajeva, i armiju napraviti. Pa, ako ne armiju, onda bar malu bezbednosnu jedinicu od specijalaca ekstra nivoa.

A potrebnih specijalaca kod nas ima u ogromnim količinama.

Na nesreću, kako mi shvatamo, ti specijalci, osim svoje specijalnosti, imaju još i porodice i životne probleme (zemlja ne pamti dugo svoje heroje). Svaki Benja u ruskoj verziji, ili Ivan, ili Ahmet – iz glavne vladajuće stranke, ili iz svih ostalih provladinih – mogao bi rešiti životne probleme svakog specijalca, nudeći mu posao. Njemu i četi drugih specijalaca.

Ali, koliko za sada vidimo, oni to ne nameravaju da urade. Oni misle da je racionalno – ne mešati se ni u šta, i nastavljaju da kupuju ostrva, jahte i spratove.

Ustvari, to je, naravno, glupo.

Jer, kada dođu da ih seku na komade i spaljuju njihove raskošne vile – to će biti sasvim logičan korak u nizu njihovih životnih događaja.

Oni i dalje imaju priliku da sve poprave. Sve se to radi veoma brzo. Bez problema će naći ljude koji bi za njih mogli to da obave. Da li su oni gori od Benje? Šta, Benja ih je stvorio? Možda su gluplji od Benje?

Ne verujem.

Treba shvatiti: osim njih, niko to neće učiniti. Car, iz određenih razloga, to ne može. Ako neće 1917. godinu – neka spasavaju cara.

kolomojski02Pa oni žele mir za svoje porodice – naši obezbeđeni imućni ljudi, naši patentirani patrioti, svi mogući poznanici i bivši drugovi garanta, koji je sputan međunarodnim okolnostima, ali zato oni nisu sputani – poslanici, sadašnji i bivši ministri, oligarsi sa poternica Interpola, činovnici na svim nivoima, vlasnici fabrika, naftnih cevi i izvora gasa. Ako žele dobro i mir svojim porodicama – neka se pobrinu o budućnosti zemlje kojoj služe i od koje su hranjeni. O ruskom narodu, ostavljenom bez pažnje, izvan njenih granica.

Razmišljate o svojoj porodici: pa donesite onda mir drugim porodicama – koje bombarduju i ubijaju.

Budite kao Benja. Budite bolji od Benje.

Vi ste iz zemlje izneli milione i trilione. Vi ste ih zaradili. Ali vratite najmanji deo tih sredstava, makar to. Budite ljudi.

Ako to uradite danas – sutra će vaše ime biti osnova za novu rusku aristokratiju. Istina.

A ako ne uradite…

Pa, ostanite takvi kakvi jeste.

A onda takvi – da vas nema.

Preveo Ž. NIKČEVIĆ

Blog Zahara Prilepina

Svet
Pratite nas na YouTube-u