DAN POBEDE ILI ZVANI I IZBRANI

IZRAEL ŠAMIR Ne dolazi izraelski predsednik? Odlično. Pozovimo Mahmuda Abasa, predsednika Palestine Izraelski predsednik...

IZRAEL ŠAMIR

Ne dolazi izraelski predsednik? Odlično. Pozovimo Mahmuda Abasa, predsednika Palestine

Izraelski predsednik ne dolazi devetog maja u Moskvu na proslavu Dana Pobede. Ima on preča posla, izjaviše u Izraelu. Mnogi su se uzbudili. Kako to? Crvena armija je spasila Jevreje, a sad predsednik jevrejske države čak ne želi da dođe na sedamdesetogodišnjicu u Moskvu da hvala bar kaže. Pa ih spašavaj ponovo!

Da se nije možda u međuvremenu u Izraelu shvatilo da je Osvencim oslobodio dedica Obama, a ne Rusi? Ili, u najgorem slučaju, Ukrajinski front, u kome su ratovali samo Ukrajinci. I zato oni sada podržavaju Banderu i pljuju Putina.

Neki predlažu izraelskom predsedniku da pođe u Kijev, gde će eventualno biti alteranativna proslava kraja rata u vidu kratke pogrebne ceremonije sa nošenjem portreta Bandere i Hitlera. Oštroumni jevrejski bloger Mihail Dorfman je čak posavetovao predsedniku Rivlinu da otpraznuje deveti maj u Taškentu. Milion Jevreja je, kaže on, ratovalo na taškentskom frontu, pa je to pravo mesto gde treba da bude jevrejski predsednik na jubileju pobede.

Mene ovo odbijanje Tel Aviva podseća na jevanđeljsku priču po kojoj je jedan bogataš pripremio gozbu i na nju pozvao izabrane, koji mu ne dođoše i svaki na svoj način objasni razlog svog nedolaska. Ogorčeni domaćin posla sluge po gradu da na gozbu dovedu sirotinju, hrome, slepe. Mnogo zvanih, a malo izabranih, kaže priča.

mojdedaNe dolazi izraelski predsednik? Odlično. Pozovimo Mahmuda Abasa, predsednika Palestine. On će rado doći. A ima i smisla da ga pozovemo. Prvo, hrabri palestinski beduini, ratnici Arapskog legiona pod komandom Gleb-paše, učestvovali su u oslobađanju Sirije i Libana od francuskih višijevaca, Iraka od profašističkih sila Rašida Alija i ratovali protiv elitnih Romelovih nemačkih jedinica u Egiptu i Libiji. A, drugo, Palestinci su žrtve rata. Lišili su ih kuća i naselja da bi u njima smestili jevreske begunce. Oni su do dana danas beskućnici i kulučari mada je rat davno prošao.

Ovakav postupak se može primeniti i na druge zvane, a ne izabrane. Neće poljski i pribaltički predsednici u Moskvu? Odlično! Umesto njih pozvati nemačke političare koji maštaju da vrate svoj izgnani narod u Memel [1], Breslau [2] i Dancig [3]. Rusija je dala te zemlje Pribaltijcima, Poljacima, Ukrajincima i više neće stajati na putu njihovog povratka prethodnim vlasnicima. Rusija još može da pruži neletalnu pomoć hrabrim afroamerikancima Fergusona i Čikaga i borcima narodnih milicija Montane i Nebraske. Oni se bore protiv policijske samovolje. A nekima može i oružje poslati.

Moguće je pozvati i lidere Hamasa i Hezbolaha, kad je već bal nek je maskenbal. Praznik mora biti veseo, pa, ako ne dođu pozvani – nek dođu izabrani!

Preveo FILIP RAKE VUKAJLOVIĆ

Zavtra

Svet
Pratite nas na YouTube-u