EDI RAMA, AMERIČKI POŠTAR NA BALKANU

Pavić: Kad god Amerikanci žele da stave Evropljane pod kontrolu, oni im otvaraju krizna...

Pavić: Kad god Amerikanci žele da stave Evropljane pod kontrolu, oni im otvaraju krizna žarišta

Izjava albanskog premijera o ujedinjenju njegove države i Kosova u funkciji je američkih interesa, saglasni politički analitičari sa kojima je Sputnjik razgovarao.

Najnovija u nizu incidentnih izjava albanskog premijera Edija Rame u kojoj upozorava da će se Albanija i Kosovo ujediniti ukoliko Evropska unija ne otvori puteve za integraciju Kosova, naišla je na osude Evropske unije.

Albanskom premijeru nije prvi put da daje ovakve izjave, ali je prvi put da ih na ovakav način osudi Evropska unija. Naime, ni posle „slučaja dron“, ni posle nediplomatskih izjava prilikom Ramine posete Beogradu i susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali ni posle projekcije karte velike Albanije na Raminoj kući, nije bilo ozbiljnijih reakcija evropskih zvaničnika.

Šta je to što je Evropsku uniju ponukalo da na ovakav način reaguje?

Prema Aleksandru Mitiću iz Centra za strateške alternative, osuda Rame od strane Evropske unije ipak ne bi trebalo previše da iznenadi, jer je ovog puta zaista prevršio svaku meru.

„Reakciju Maje Kocijančič u ime EU tumačim kao defanzivnu, odbrambenu poruku EU u odnosu na pretnju koju je Edi Rama izrekao“.

S druge strane, dodaje Mitić, činjenica je da mnogima u EU, ali i Rami i Hašimu Tačiju, odgovara da se priča preusmeri na Veliku Albaniju, ne toliko što oni misle da je to nešto što je ostvarljivo, već da bi se izvršio pritisak na Beograd da ispuni sve ono što se traži od njega po pitanju Briselskog sporazuma.

Mitić smatra kako Edija Ramu, ali i generalno albanske nacionalne interese na Balkanu, treba gledati kroz prizmu njihove geopolitičke uloge u ovom trenutku, odnosno u poslednjih nekoliko decenija.

„To je uloga posrednika Vašingtona na Balkanu. Dakle, sasvim je sigurno da zeleno svetlo u ovom slučaju Rama nije dobio iz Brisela, niti verovatno iz Berlina, već iz Vašingtona. Ne bi trebalo izgubiti iz vida da je Tirana, kao i Priština, pre svega pod velikim uticajem Vašingtona, mnogo više nego pod uticajem Brisela“, konstatuje Mitić.

Na sličnom stanovištu je i politički analitičar Aleksandar Pavić, koji smatra da je Ramina izjava, s obzirom na reakciju EU, bila u funkciji američkih interesa.

„Znamo i iz našeg, ali i iz iskustva Ukrajine, da kad god Amerikanci žele da stave Evropljane pod kontrolu, oni im otvaraju krizna žarišta“, precizira Pavić, koji u ovoj činjenici vidi uzrok ovakve reakcije EU.

„Ni Albanci, ni nepriznate državolike tvorevine u Prištini, ništa ne rade na svoju ruku“, konstatuje Pavić.

Za njega Ramina izjava nije samo provokacija, pošto Albanci stvarno žele ujedinje Albanije i Kosova, ali je ona najviše posredna vrsta upozorenja.

„Edi Rama se koristi kao neka vrsta poštara, kao upozorenje koje stiže Briselu iz Vašingtona, a preko Rame, šta može da se desi ako ne učinite ovo, ovo i ovo“, zaključuje Pavić.

S druge strane, za urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića, kritička reakcija EU na izjave Edija Rame nije neočekivana jer je, za razliku od nekih ranijih koje su mogle da se podvedu pod kategoriju incidenata, ova najnovija direktno narušavanje svih principa za koje se EU, barem deklarativo, zalaže. On dodaje kako se ovakva reakcija EU može posmatrati i kao neka vrsta kompenzacije, male nagrade za Beograd, ali da joj ne treba preterano pridavati značaj.

Međutim, Vukadinović naglašava kako od promene politike EU nema ništa, jer je jasno da su Albanci, kako na Kosovu, tako i u Albaniji, jedan od strateških saveznika Zapada, naročito glavnih zemalja EU i SAD.

Osim sitnih pomeranja i povremenih packi, dodaje Vukadinović, ne može se očekivati suštinska promena njihovog stava.

Vukadinović još kaže kako je integracija Albanije i Kosova u raznim segmentima, od kulture do ekonomije, politike i saobraćaja uveliko uzela maha, pa je Rami verovatno to dalo osnov da malo bahatije obznani javnosti tu činjenicu.

„Da li za to ima podršku? Direktnu podršku za tu izjavu sigurno nema, ali indirektnu podršku na koju računa i leđa koja ima, ne samo on i ne od juče, jesu SAD, odnosno Vašington. Verovatno je to razlog zbog kog su i do sada incidenti, izjave i potezi albanskih zvaničnika iz Prištine i Tirane uglavnom prolazili bez odjeka i adekvatne reakcije“, zaključuje Vukadinović.

Autor Nenad Zorić
Izvor Sputnjik, 08. 04. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u